Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ülésen emlékeztek Rómer Flórisra

Győr - Az idén 150 éves Xántus János Múzeumban tegnap este nagy érdeklődés mellett tartották meg a hagyományos Rómer-emlékülést.
„Mindenben hazám és egyházunk fénye, dicsősége lebeg a szemem előtt" – idézte a nagy természettudóst Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke a vidéken első, győri múzeum alapítójának személyét méltató köszöntőjében, a megyei múzeumok igazgatósága rendezvényén. Csóka Gáspár bencés szerzetes a neves előd életének állomásait ismertette a hallgatósággal.

Rómer Flóris régész, művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia későbbi tagja, levéltárosa, a Nemzeti Múzeum régiségosztályának vezetője 1839-től oktatta a győri gimnáziumban a magyar és latin nyelvet, majd a természetrajzot. A szabadságharc idején honvédként harcolt, amiért nyolc év várfogságra ítélték. A büntetésből letöltött öt év nem törte meg szellemét, sőt, a rövid ideig tartó bakonybéli vezeklő időszak után 1857–61 közötti második „győri korszaka" nagyon termékenynek bizonyult.

A „császári és királyi középponti műemlék bizottmány" a győri bencés gimnázium régiségtárát 1859. május 26-án múzeummá nyilvánította s őt kinevezte a múzeum őrének. Ezzel jött létre Magyarország első vidéki múzeuma. Rómer Flóris 1861-től Budapesten tevékenykedett, életének befejező korszakában pedig Nagyváradon élt, kanonoki stallumban végezve tudományos tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságkezelés eszközei

Győr - „Kezeljük, hogy ne fájjon annyira" – címmel Gruhala Péter, a Deloitte vezetési… Tovább olvasom