Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Újjászülethet a történelmi ösvény Pannonhalmán - fotók

Újjászülethet a történelmi ösvény Pannonhalmán - fotókAz Apátságnak évszázadokon át a legfontosabb közlekedőútja volt a 700 m hosszú ösvény, ahol Kovács Tamás és Vas Gábor (b-j) áll.A cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A Gesztenyés Horog méltatlanul "elfelejtett ösvény" Pannonhalmán. Anno ezen az úton jártak a szerzetesek az Apátságba, szamarak segítségével itt hoztak fel a vizet. A 700 m hosszú út ma is jól járható, három terv készült a felújítására.
Az önkormányzat két éve hívta életre a Pannonhalma Campust. Az egy hetes nyári rendezvényre tehetséges egyetemistákat, oktatókat, művészeket és városfejlesztési szakértőket hívnak meg, hogy ötleteken dolgozzanak közösen. A cél, hogy a turisták számára vonzó városként jelenjen meg Pannonhalma a jövőben. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a megvalósított elképzelésekkel a város saját arculattal jelenjen meg az Apátság mellett.

A Campus családias hangulatáról sokat mond: a helyi nénik naponta palacsintával, süteménnyel, gyümölccsel lepték meg az egyetemistákat. Idén három csapat a Fő teret az Apátsággal összekötő, világörökségi területen, idilli környezetben fekvő Gesztenyés Horogra készített fejlesztési koncepciókat és ezekhez illeszkedő látványterveket.

 
Hűsítő árnyékot adnak a szép fák.


Őrzik a természeti értékeket

Aki vadregényes emelkedőn közelítené meg az Apátságot, nem fog csalódni a 10 perces séta során a horogban. Vas Gábor alpolgármesterrel és Kovács Tamással, az önkormányzat pályázatíró referensével együtt tekintettük meg a gyalogutat. "Szeretnénk elérni, hogy az út visszanyerje jelentőségét azzal, hogy a városba látogató turisták ezen keresztül közelítsék meg a monostort" - kezdte Vas Gábor.

"Az út a profán városközpontot és a szakrális hegyet köti össze. A diákok számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a látogatók lelkileg és szellemileg felkészülhessenek az út végén rájuk váró élményre. Úgy, hogy a természeti értékek - a lehetőségekhez mérten - érintetlenül maradjanak" - mondta Kovács Tamás. Az is a Gesztenyés Horog rehabilitációja mellett szól, hogy a turisták szívesen közelítik meg az Apátságot gyalogoson, de a hegyre vezető Hunyadi úton veszélyes sétálni. A Fő téri Tourinform irodában a turisták részletes információkat kaphatnak kirándulásokhoz, bringás túrákhoz a környéken.

 
A pannonhalmi Herold pincészet nemrég nyitotta meg pincéjét a Fő térhez közeli részen.


Év végén pályáznak

A három fejlesztési terv az "Időkapu", az "Íz, fény, hang és felismerés" és "Titkos ösvény" nevet kapta. "Mindegyik koncepcióban vannak remek elképzelések. Azon vagyunk, hogy eggyé gyúrjuk az ötleteket. Tervezünk új utat a Boldogasszony-kápolnához és a Boldog Mór-kilátóhoz, illetve mezítlábas ösvényt a gyereknek. Ezek csatlakoznának a Gesztenyés Horoghoz. Több interaktív elem is segítené, hogy a látogatók minél többet érezzenek a hely szelleméből" - közölte Vas Gábor. Az önkormányzat a sikeres projekt érdekében közművesítést végez, hogy közvilágítást kapjon a terület.

A Gesztenyés Horog újítására idén év végén adják be a pályázatot. Az Apátság és az önkormányzat közösen indul a fejlesztési támogatásért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi fejű és kevés lesz a kukorica

Gyenge lesz a kukoricatermés térségünkben, akár az egész országban. A nyár száraz és forró volt, a… Tovább olvasom