Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

˝Úgy tűnik, már nem vagyunk itthon˝

Dunaszeg - Osztrák tulajdonosa lett a dunaszegi bányatónak: gazdája kibővítve kavicsbányászatra készült, ám ezt a helyiek megakadályozták.

Válaszként a ˝sógor˝ megszerezte a halászati jogot: az ottani horgászegyesület bérleti díjat fizet, s bár évekig telepített, most nem foghat ki minden halat.

Több tízmillió forintért adta el a helyi szövetkezet még jó néhány éve azt a dunaszegi bányatavat, amely a védett, Alsó-Szigetköz legnagyobb morotvatavával van összekötve. A bányató medre egyenetlen, több helyütt 4–5 méter mély, de van, ahol eléri a 16 métert is. A tó halállományát részben a telepítések határozzák meg: a helyi horgászegyesület pecásai leginkább pontyot, amurt, busát, csukát, süllőt és harcsát fognak. ˝Alkut kötöttünk, tűrünk, de gondjaink akadnak a másik osztrák bérlővel˝ – mondta a Kisalföld Horgász Egyesület elnöke, Szabó Lajos.

˝A kavicsbányászatot megakadályoztuk˝: Babos Attila polgármester is elismerte, hogy ennek ellenére a bányató osztrák tulajdonosa és a helyi horgászegyesület tagjai között akadnak nézeteltérések. Fotó:
˝A kavicsbányászatot megakadályoztuk˝: Babos Attila polgármester is elismerte, hogy ennek ellenére a bányató osztrák tulajdonosa és a helyi horgászegyesület tagjai között akadnak nézeteltérések. Fotó: Bertleff András

Az előzmények az adásvételig nyúlnak vissza. Nagyon hamar kiderült ugyanis, hogy az osztrákok az itteni kavicsbányászatban látnának üzletet. Mivel egyes részeken túl mély a víz, s csak úszókotróval lehetne ott dolgozni, így a part menti szakaszokat bevonva kibővítették volna a bányató területét. ˝Ezt úgy akadályoztuk meg, hogy gazdaközösséget alkotva nem engedtük a tó menti terület felvásárlását˝ – mondta Babos Attila dunaszegi polgármester. Miután megbukott e tervük, újba kezdtek a tulajdonosok: osztrák pecásokat szerettek volna idecsábítani bojlis horgászatra. A tulajdonos meg is szerezte az ehhez szükséges jogot, a gond csak az volt, hogy itt hosszú ideje a helyi horgászegyesület tagjai telepítették és fogták a halakat. Hosszas vita után végül megállapodtak: egy másik osztrák bérlővel egyetemben maradhatnak, ám bérleti díjat kell fizetniük.

Megjelentek az osztrák bojlisok is, közben stéget építettek s faházat a partra, ráadásul Natura 2000-es területre. Szó volt arról is, hogy a vízbe, cölöpökre újabb faházakat húznak fel. ˝A nemzeti park munkatársait is értesítettük a történtekről, azonban tudomásom szerint ez ellen nem emeltek kifogást˝ – mondta Babos. Információink szerint a környezetvédelmi felügyeletnek a helyiek is bejelentést tettek, ám ott sem találták aggályosnak az építményeket.

˝Százhatvan tagot számláló egyesületünk gondjai idén kezdődtek: a tulajdonosok velünk és egy osztrákkal kötöttek bérleti szerződést a horgászatra˝ – folytatta Szabó Lajos. ˝A másik bérlő azonban úgy viselkedik, mintha tulajdonos lenne: ezt nehezen viseljük.˝ Úgy tudjuk: azt sérelmezik, hogy szétbontotta az ottani stégeket, faházat épített a partra s vendéghorgászai például fenékhorgokat is használnak. Ezt fotók is bizonyítják. ˝Úgy látjuk, nem tartják be a horgászat szabályait: tűrünk, mert horgászni szeretnénk, mégis úgy tűnik, nem mi vagyunk otthon. Évek óta telepítettünk bele halakat, erre most meghatározták, melyik fajtából milyen méretűt foghatunk ki belőle˝ – panaszolta.

Olvasóink írták

  • 1. duran 2013. augusztus 24. 17:27
    „SAJNÁLOM! Nagyon sajnálom ezt a helyzetet, mivel dunaszegi lakós voltam évtizedekig. Ez az eset tipikusan a kapzsiság és a pénzéhség mintapéldája. Lehet itt mindenre hivatkozni (széthúzás, pénztelenség, vagy a megváltozott világgazdasági folyamatok), de a lényegen mit sem változtat, meggondolatlan módon eladták vagy inkább elkótyavetyélték Dunaszeg egyik kincsét. Ez az a pillanat, mikor sokan elgondolkodtatnak azon, hogy meg-e érte pillanatnyi nyereségvágyból eladni a JÖVŐT. Még inkább az bánt, vagy bosszant, hogy most is másban, nem pedig mélyen magukba nézve keresik a felelősöket. Örülök, hogy Dunaszegen nőttem fel és itt is éltem, Magyarország egyik legszebb falva, nem kéne mindent a PÉNZ oltárán feláldozni. Jó egészséget kívánok minden Dunaszeginek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százketten pályáztak idén romaösztöndíjra

Győr - Több mint százan pályáztak idén a Győr Város Cigány Ifjúságáért Alapítvány ösztöndíjára Tovább olvasom