Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Üdülési csekk: százmilliós támogatás megyebelieknek

Győr-Moson-Sopron - Több mint kétmilliárd forintnyi üdülési csekket osztanak szét csaknem 65 ezer rászoruló közt hazánkban idén; egy-egy embernek átlagosan negyvenezer forint jut. Megyénkben csaknem há-
romezren kapnak pihenésükhöz így segítséget.
Megyénkben 2904 szociálisan hátrányos helyzetű igénylő 98 millió forint összegű üdülésicsekk-támogatásban részesül: 1241 alacsony jövedelmű nyugdíjas, 238 alacsony jövedelmű, fogyatékossággal élő, 1068 alacsony jövedelmű, legalább két gyermeket nevelő munkavállaló és 357 szakiskolai tanuló.

A munkavállalók közül tavaly 134-en, szakiskolások 188-an kaptak ilyen segítséget Győr-Moson-Sopronban. Minderről Bodor Anna, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tanácsadója beszélt tegnapi győri sajtótájékoztatóján. Elmondta: évről évre nő a támogatásban részesülők és azoknak a helyeknek is a száma, ahol elfogadják az üdülési csekket. Utóbbiak tavaly mintegy hatezren, idén már csaknem kilencezren vannak hazánkban. Megyénkben 429 elfogadóhely 27-féle szolgáltatást biztosít az üdülési csekkel fizetőknek.

A gazdálkodók által vásárolt kedvezményes üdülési csekkek összértéke is nőtt: az idei év első négy hónapjában elérte a 752 millió forintot megyénkben. Ez hozzájárul a belföldi turisztikai szolgáltatások bevételének növekedéséhez. A megyében tavaly az év első négy hónapjában 288 millió forintnyi, ebben az évben ugyanezen időszakban 418 millió forint pluszbevételt jelentett az üdülési csekk az elfogadóhelyeknek.

Idén tízéves az üdülési csekk és a jubileum alkalmából számos elfogadóhely pluszszolgáltatást is nyújt azoknak, akik ilyen csekkel fizetnek. Ennek kapcsán Bodor Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy munkavállaló közeli hozzátartozója is kaphat üdülési csekket, sőt, nyugdíjas, szakszervezeti tag közeli hozzátartozója is. Elmondta, hogy főként szövetkezetek vásárolnak utalványt, a felhasználás pedig főként a közlekedési szolgáltatásokra és a turistaszállókra koncentrálódik. Már az egészségügy terén is vannak elfogadóhelyek, sőt, sport- és kulturális szolgáltatók közt is. Az alapítvány arra törekszik, hogy az utóbbiak köre növekedjen.

Az üdülési csekket igénylőknek civil szervezetek segítenek a pályázati űrlapok továbbításában és megyénkben a győri, a soproni Tourinform-irodában folyik ügyintézés. A www.udulesicsekk.hu honlapon megtalálhatók az elfogadóhelyek. Itt lehet figyelni az újabb pályázati lehetőségeket is.

Olvasóink írták

 • 4. load 2008. május 25. 22:50
  „A te döntésed, hogy folyamodsz-e az "alamizsnaszerű" ellátásért.
  Ez egy szociális program, ahol a büszkeséget félre kell tenni. Ha nehéz elfogadni valamit, vissza kell utasítani.
  Aztán meg tűrni a hiányát.
  És nem morogni.”
 • 3. matriné 2008. május 23. 18:46
  „Nem állok sorba a kilincs fényesítők közé! Az illetékesek nagyon jól tudják, hogy kik élnek fogyatékkal! Csak elvárják, hogy hajbókoljunk is, előttük! Egyikunk sem az a fajta, aki az alamizsnaszrű ellátásárt, de annál többért sem alázkodunk meg még, ha nyomorékká is tettek bennünket a múlt rendszerben! A mai meg már nem törődik sőt "mosolyognak" a tönkre tett embereken! Ez a banánköztársaság egyik szüleménye a sok közűl!”
 • 2. load 2008. május 23. 13:10
  „http://www.globalnet2000.hu/mnua/jelentes.php?id=2001

  Kicsit böngészgesd át ezt a honlapot!
  Ha elég figyelmesen teszed, a jövőben - ebben a témában - kevesebben mosolyognak majd rajtad.”
 • 1. matriné 2008. május 23. 10:04
  „Rokon , sogor, haver? Egyszóval, vagy elvtárs, vagy valamelyik párt kilincs fénysítője azok, akik kapják a 40,ezer forintot érő támogatást.
  Habár a munkáltatók is szivesen adják, mint bér részletet, hisz ezen összegek után nincs járulék vonzat! Így hivatalosn is meglehet rövidíteni az egészség és a nyugdíj kasszát! No és azok a nyugdíjasok akiknek uygan nem nagyobb a nyugdíjuk mint az "üdülő csekkre rászorultaké" de nincsenek egyik szekértoló táborba sem aszok mehetnek a "járdaszigetekre" és az "esőviz tározó" győri tavak mellé pihengetni? Attól a győri kisemmizett nyugdíjasok nem tünnek el, hogy elvették a gépjármű adó kedbezményt, csasupán azért mert öreg a mozgáskorlátozott. Sőt a lakásfenntatási támogatást is mert pár száz forintal elkerűlte a nyugdíj összege a "plafoni adtatóságot"! Ha ,hogy azóta mennyit elmekedtek az árak azzal senki sem törődik ez esetben. Lényeg hogy több jut a benfenteseknek! Főleg üdülésekre és luxus kiadásokra, mint élményfürdő jegyek és szinházi látoigatások!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőjegy és póló a füstmentességért

Nyugat-Dunántúl - Csütörtökön sorsolták ki a „Füstmentes osztály" program három nyertes… Tovább olvasom