Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Tűzveszély a panelházakban

Győr - A győri panelépületekben végzett tűzvédelmi ellenőrzéseknél a legkirívóbb szabálytalanság, amikor a lakók a szemétledobó helyiségeket, villanyóraszekrényeket raktárnak használják. A menekülési útvonalak vagy az előterek lezárása, eltorlaszolása a mentést nehezíti.
A győri tűzoltóság ez évben kiemelt figyelmet fordít a lakóépületek tűzbiztonságára, ezért több tucat lakóépületben szúrópróbaszerű, átfogó tűzvédelmi ellenőrzést tart a lakók, illetve képviselőjük bevonásával. A tűzmegelőzési osztály főelőadója, Bakcsányi Péter hadnagy és munkatársa, Szabó Attila törzsőrmester Adyvárosban tartottak ellenőrzést.


A villámvédelem is fontos

– A lakóházak használatára vonatkozó tűzvédelmi követelmények, előírások függetlenek az épület szerkezetétől, attól, hogy tégla- vagy vasbeton építésűek – magyarázta Bakcsányi Péter az egyik tízemeletes tetőterében, ahol a villámhárító berendezések vizsgálatával kezdték az ellenőrzést.

– A tűzvédelmi szabályzat előírásai szerint az épületek villamos berendezéseit legalább kilencévente tűzvédelmi szempontból felül kell vizsgáltatni. Ez nem azonos az érintésvédelmi felülvizsgálattal. Ugyancsak kilencévente kell vizsgálni az épület villámvédelmi berendezéseit. Ha az épület földelése, villámvédelme nem megfelelő, egy villámcsapáskor semmi nem védi meg a lakások elektromos berendezéseit, melyek könnyen okozhatnak tüzet is.

Az épület jó földelése a lakások elektromos készülékeit védi a villámtól. Fotó: Tóth Gyula
Az épület jó földelése a lakások elektromos készülékeit védi a villámtól. Fotó: Tóth Gyula

Hová kell oltókészülék?

A hadnagy a tetőről lejövet a felső szinten elhelyezett hő- és füstelvezetőre mutatott, s elmondta: a berendezés megfelelő működését félévente ellenőrizni kell. Az általában a földszinten és a tetőtéren kialakított elektromos kapcsolókkal működtethető szerkezet feladata, hogy tűz esetén a menekülési utat, lépcsőházat mentesítse az ott felgyülemlett mérgező füsttől.

– A kézi tűzoltó készülékeket időszakonként ellenőrizni kell. A lakás céljára szolgáló helyiségekben nem kell ilyen készülék, kivéve a lakóépületben kialakított egyéb – kereskedelmi, iroda – rendeltetésű helyiségekben és a liftgépházban. A teljes száraz tűzivíz-vezetékrendszert ötévenként vízzel nyomáspróbázni kell.

A lépcsőházban lefelé haladva a hadnagy sorolta: az építmény helyiségeit csak a használatbavételi engedélyben megállapított rendeltetésnek megfelelően szabad használni. Azok csak az engedély kiadását követően vehetők igénybe.


Tilos lezárni

– Látható, hogy több előtér le van zárva ajtóval s a szemétledobókat is raktárnak használják a lakók. A folyosóra, lépcsőházba, előtérbe háztartási eszközöket, bútorokat raktak ki. Néhány villanyóraszekrényben található lakásfelújításból visszamaradt anyag. Mindez szabálytalan – magyarázta Bakcsányi Péter, s még hozzátette:
– Sokan úgy gondolják, hogy a lakásuk ajtaja előtti terület, előtér vagy folyosó a saját tulajdonuk és azt lekeríthetik, lezárhatják. Közös helyiségek nem sajátíthatók ki, mivel az tűz keletkezésekor veszélyeztetheti a többi lakót is. Tűz esetén lehetőséget kell biztosítani a menekülésre. Ebből következik, hogy a tetőre vezető ajtókat lezárni nem szabad. Problémát jelent a motorkerékpárok tárolása is, ami lépcsőházban, folyosón, előterekben tilos – mondta végül Bakcsányi Péter az ellenőrzéskor tapasztaltak jegyzőkönyvbe rögzítése közben.

Olvasóink írták

 • 11. tollas 2008. augusztus 18. 11:33
  „Tűzveszély a panelházakban, - igen van bőven.
  A lomtalanítást, a tűzőltóság részéről kötelezővé tenném.
  A tározó helyeken több évtizedes " veszélyes kincsek" lapulnak.
  Ne várjuk meg hogy az ilyen felgyülemlett kacatokból komoly tűz
  keletkezzen. - A lomtalanítást ne azzal a BALKÁNI megoldással
  csináljuk, mint a napokban a Kálvária utca környékén.
  Undorító ahogy hordták kotorták az útmellé kirakott lomot.
  A medvék rajt ültek a kupacokon, őrizték. - EU ???????”
 • 10. Fafnír 2008. augusztus 04. 21:25
  „Látott már valaki panelházban kijelölt menekülési útvonalat? én nem, csak ezért kérdezem.”
 • 9. Harcona Marcos 2008. augusztus 04. 17:53
  „Aki panelban él, nem lehet sikeres ember... Ezek szerint én sem. Igen, itt is jártak, és ´átfogó´ ellenőrzést tartottak a tűzoltók.

  Hozzászólásom elején szeretném tisztázni, hogy a tűzoltók nálam is a megbecsültségi lista tetején vannak. Azok, akik tüzet oltanak.
  A hivatalnok pedig tűzoltóruhában is csak csinovnyik.

  Fel vagyok háborodva.
  1. több esetben okozott kevés híján tömegkatasztrófát, de legalábbis jó nagy tüzet a szellőzőrendszerben felgyűlt akármi.
  2. panelházak többségében az elavult -és eleve rossz minőségű- elektromos rendszer gyakran okoz tüzet.
  3. A tömbházak megközelíthetetlenek az előttük (tilosban) parkoló autóktól.
  4. Tudomásom szerint a tűzoltóság létrája csak a 8. emeletig ér fel. A 9-10 emelet pedig oldja meg valahogy. Pl. ugorhat. :-(
  (Ha közben kicserélték, akkor elnézést a dezinformációért!)

  Ezeket megvizsgálták? Perszehogynem.

  Szerintem ezekkel kellene legelőször foglalkozni a tűzoltóságnak.
  Aztán pedig a felvilágosító munkával, és nem kötelezővé tenni, de mondjuk a ´Jani, a tűzoltó´ ajánlásával minden lakásba (konyhába) egy 1-2 kilós poroltót javasolni, hiszen a tüzek többsége az elején még megfogható volna, ha a lakó nem csak sikongatni tudna.

  (Nekem például van is tűzoltókészülékem, de a fotel az előtér sarokban, az a veszélyforrás. Biztos meggyullad majd ott magától.)

  Megállapították, hogy nem zárhatom le az előteret. Miért is nem, ha a szomszéddal közösen döntöttönk erről, és az összes szomszédnak van az ajtóhoz kulcsa?

  Ha már kimentem a bejárati ajtómon, akkor majd azon is ki fogok tudni menni, és ugyanez igaz fordítva. Tűzoltó ismerősömet kérdeztem a ´rácsról´. Ő azt válaszolta, hogy ők átmennek bármin, az ilyent letörik egy pillanat alatt a helyéből. Amúgy szerintem egy darabban zuhanna ki a jó minőségű anyagból.

  Elolvastam a lépscőházban kifüggesztett ´tűzvédelmi utasítást´.
  Semmit nem találtam arról hogy nem zárhatom le az előteret, de arról igen, hogy mentési és kiüritési gyakorlatokat bizony kellene tartani. Gondolom nem nekem kellene megszerveznem, de az elmúlt 25 évben EZ még nem volt fontos a tűzoltó obersturmbandführer-nek. Átfogóan.

  Ha valaki tud abban segíteni, hogy pontosan melyik jogszabály melyik paragrafusa alapján nem tehetek rácsot az előtérre (nem folyosó!), azt megköszönném, mert én még azt nem tálaltam eddig.

  ...

  Arról nem szívesen állnék le vitatkozni, hogy a kismotorokban levő benyából miért nem jó egy tömbház aljában összegyűjteni 50-100 litert (persze nem egy motorban), mert még megharagudnának rám, de egész biztosan jobban ég, mint egy fotel úgy magában.

  ...

  A valódi TŰZOLTÓKNAK pedig jó erőt, és egészséget kívánok!
  Minden tiszteletem az övék.”
 • 8. csajeee 2008. augusztus 04. 12:11
  „Betondzsungel!!!
  Akkor tarts fent egy családi házat, ha neked úgy tetszik.
  Mi sajnos most kényszerülünk panelba, mert magas a családi ház rezsije.
  A másik meg ha most lennél fiatal és dolgoznod kéne nem hiszem hogy egy családi házra való pénzt tudnál keresni, vagy a hitelét fizetni.
  De jó gazdagnakl lenni és nem minimálbéren tengődnie egyeseknek.”
 • 7. Korrekt 2008. augusztus 04. 11:20
  „1. Kulica 2008.08.04 07:10
  Sajnos van olyan lakótárs, aki a gumiabroncsait, egyéb ócska dolgait őrzi a szemétledobóba, és ha szólunk süket fülekre találulnk, aza válasz, hogy kit zavar az ott. Ezekkel a lakókkal, mit lehet kezdeni? Nem beszélve afról, hogy azt sem értik meg, hogy a lépcsőház nem dohányzóhely.
  ***************************************************************************

  ....a képviselönek az a dolga, hogy intézkedjen, ha másképp nem megy hatóság közbelépésével.

  A dohányzásra személyesen figyelmeztetni kell, erre már EU-törvény is vonatkozik.
  De ha drasztikusan akarsz végetvetni, csöppencs egy kis anmóniákot a dohányzó szintere mikor dohányoznak. Biztos, hogy el megy a kedvük az ottani dohányzástól.”
 • 6. Korrekt 2008. augusztus 04. 11:09
  „...a környezetünk olyan ahogyan ápoljuk formáljuk.

  Mindenre meg kellene lenni a megfelelö álltalános szabályzatnak és azt hatóságilag be kellene tartatni.

  Ha néhány ember rendet akar, abból még nem lessz rend.
  Szerintem átt kellene állni a magyar közösképviselö formácoról a nyugati közös vezetöségre, melyet a ház/tömb maga választ és minden 2-évben tiszújjit.
  Szóval, van saját vezetöségetek; akkor van rend, az anyagi helyzet is jobban müködik és a többség akarata érvényezül a törvényes kereteken bellül.

  Csak nem kell restelleni, neki kell állni és hamarosan megjön a pozitiv eredmény.

  Nagyobb horderejü beruházások is könnyen megvalósithatók, kisebb áldozattal.”
 • 5. Miszter Tejfel 2008. augusztus 04. 10:58
  „Betondzsungel, nem a témához szóltál, de legalább bunkón.”
 • 4. Betondzsungel! 2008. augusztus 04. 10:47
  „*** moderálva ***az aki ezeket a szemétség lakótelepeket tervezte, ha településmérnök akkor adja vissza a ***moderálva*** diplomáját! Egy nyomorult parkoló tömböt nem tudtak felhúzni utcavégenként? Pedig egy 4 emeletes tömbből lazán ki lehetett volna alakítani az öntőforma nagyon kicsi változtatatásával. vagy a ***moderálva*** káderek azt hitték hogy a cocializmus 20 éven belül sem fog ott tartani hogy 3 gyerek 4 kerék?! Arról az igen ***moderálva*** marcalvárosi környezetről meg ne is beszéljünk, József Attila széle ami még elmegy akár kultúrált lakórésznek is, kihalásos alapon be is lehet kerülni. A robogómat meg a tűzoltóság segítheti felcipelni a 4.-re!”
 • 3. citromfű 2008. augusztus 04. 10:06
  „Én már a harmadik panelházban lakom, de eddig egyikben sem találkoztam tűzoltókészülékkel,vagy arra utaló jelzéssel,hogy hol is keressem ! ?”
 • 2. b10 2008. augusztus 04. 10:05
  „Sopronban is lehetne ellenőrizni”
 • 1. Kulica 2008. augusztus 04. 07:10
  „Sajnos van olyan lakótárs, aki a gumiabroncsait, egyéb ócska dolgait őrzi a szemétledobóba, és ha szólunk süket fülekre találulnk, aza válasz, hogy kit zavar az ott. Ezekkel a lakókkal, mit lehet kezdeni? Nem beszélve afról, hogy azt sem értik meg, hogy a lépcsőház nem dohányzóhely.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok síremlékeit is ápolják Ilaván

Győr - A szlovákiai Ilaván ápolják a rég elhunyt magyarok síremlékeit is – tudatta lapunkkal… Tovább olvasom