Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Tüzes borokhoz szenvedélyes zene, jótékony célra

A hatodik Kantharosz Gála szervezése a finisébe ért.
Ennek kapcsán ma sajtótájékoztatón bemutatták a licitre kerülő nemes nedűket és ismertették a koncert számait, amiket a tüzes borokhoz illő szenvedélyes zenék közül választottak ki. S bejelentették: a napokban Kossuth-díjat kapott Bede Fazekas Csaba győri operaénekes is közreműködik a műsorban.

Hatodszor rendezik meg a Kantharosz-gálát Győrben, március 26-án, 18 órától a Richter-teremben. A jótékonysági koncert és borárverés bevételét – a támogatóktól kapott, a jegyek eladásából és a licitálás révén szerzett pénzt – ezúttal is olyan tevékenységek támogatására fordítják, melyek célja a gyermekek fejlesztése, gondozása, a tehetségek felkarolása. Jegyek még kaphatók a Richter-terem jegypénztárában.

Több klub, közös cél

A Kantharosz Civil Összefogás tagjai: Európai Borlovagrend Győri Legátusa, Első Győri Lions Club, Arrabona Lions Club, Rotary Club Győr, Rotary Club Győr Rába, Rotary Club Győrújbarát, Patronus Lions Club, Győri Filharmonikus Zenekar.

Riegler Antal, a gála egyik szervezője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyre könnyebb szervezni a rendezvényt, mert széles körben ismertségre tett szert. Arra törekednek, hogy még jobb színvonalú esttel, még jobb eredményt érjenek el a jó cél érdekében. Eddig, azaz az elmúlt öt évben 27 millió forintot adhattak a gála révén rászoruló és tehetséges gyermekeknek, fiataloknak.

Levetítették azt a filmfelvételt, ami a Bárczi és az Attila utcai óvodában készült arról, hogyan használták fel a Kantharosz Gála bevételéből kapott támogatást. A gyerekek maguk is elmondták, mennyire örülnek a mozgásfejlesztő játékoknak.

Az Egészségért Alapítvány Győr képviselője, Skultéty Márta számolt be arról, hogyan valósult meg tavaly támogatott programjuk. Hálával jött és elmondta, hogy gyógyúszást szerveznek gerincbetegeknek, asztmásoknak. Tavaly nyári tábort is tartottak nekik és lecserélhették tönkrement eszközeiket.

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület vezetője, Jakus László beszélt arról, mire használják a támogatást, amit idén kapnak. Harminc gyermeket szeretnének elvinni a Balatonra táborozni, ahol a helyes életmódot példaképektől tanulhatják el.

Riegler Antal, az egyik szervező a licitre kerülő italokkal. Fotó: Mészáros Mátyás
Riegler Antal, az egyik szervező a licitre kerülő italokkal. Fotó: Mészáros Mátyás

A műsorvezetők

A műsorvezetést, akárcsak tavaly, Borbás Marcsi és Rákóczi Feri vállalta el.

Borbás Marcsit telefonon értük el. Elmondta, hogy most a szervezőknek több a feladatuk, az esten viszont ő a műsorvezető társával majd az arany középutat igyekszik megtalálni. „Ne túl pátoszos, de ne is komolytalan legyen az est, hanem elegáns, de jókedvű, a cél érdekében. Azt akarjuk elérni, hogy minél többen átérezzék, miért jöttek el, miért adakoznak." – mondta el a Kisalföldnek.

Sok helyen járt már az országban munkájából adódóan és huszonegy éves pályafutása alatt hasonló jótékony rendezvényen is jó páron közreműködött, de azt ritkának tartja, hogy egy városban ennyire adakozóak, ennyire érzékenyek mások problémáira az emberek és összefognak a jó célért. Ráadásul egy szépen megrendezett este keretében, jó eredményekkel.

A műsor

Az esten a Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán vezényli. A mai sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy eljátsszák ifjabb Johann Strauss operettjéből, a Denevérből a nyitányt, Kodály Zoltán daljátékából, a Háry Jánosból a toborzót. Ennek előadásában közreműködik Bede Fazekas Csaba. Továbbá felcsendül majd Csajkovszkij Diótörőjéből, a klasszikus balett zenéből az orosz tánc, a trepakot. Elhangzik Strausstól a Bor, dal, asszony keringő és a Mennydörgés, villámlás polka is, Dvorák Szláv táncából, Gounod Faust című balettzenéjéből egy-egy részlet és Bizet az Arlesi lány című hangversenydarabjából a farandola.

A felajánlások

Kiváló borászatok csatlakoztak idén is a jótékony civil szervezetek kezdeményezéséhez, különlegességeket ajánlottak fel az árverésre. Ezeket a jótékony célok megvalósítását szolgáló licittárgyakat ma a Richter-teremben bemutatták a sajtótájékoztató résztvevőinek.

Bodri Pincészet, Szekszárd
A pincészet csúcs vörösborának számító Optimus Cuvée bor 5 kitűnő évjáratából és egy Optimus szuper szelekcióból álló válogatás. Optimus QV 2003, 2004, 2006, 2007, és 2008 valamint az Optimus QV Gold első megjelenése 2007-ből. A ritkaság számba menő borok a kereskedelemben már nem kaphatók.

Dereszla Pincészet, Tokaj:
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000. Egy legendásan jó évjárat remek bora. Az 5 puttonyos Aszú harmóniája beltartalmának egyensúlya és a palack érlelésből származó zamatok adják ennek a bornak az értékét. Most felbontva is nagy élmény, de magas minőségének köszönhetően még több évtizedes érlelési potenciállal rendelkezik. Kereskedelemben már nem beszerezhető.

Gere Attila, Villány
Kopar Cuvée 2008, Balthazar azaz 12 literes palack. A Kopár Cuvée-ről köztudott, hogy mind a Gere Pincészet, mind Villány ikonikus bora. Csak a legjobb évjáratokban készül. Így történt ez 2008-ban is. Ennek a palacknak a különlegessége ezeken felül még abban áll, hogy 12 literes méretben mindössze 5 palackot töltöttek le. Ebből kifolyólag kereskedelmi forgalomban egyáltalán nem kapható.

Gál Tibor, Eger
A pincészet féltett kincseiből egy remek válogatás 2005 – 2012 közötti évjáratokból. A válogatásban található borok egyedi kis szériában készült tételek, amik vagy egyáltalán nem kerültek kereskedelmi forgalomba, vagy csak a pincénél voltak beszerezhetők.

Nyakas Pince, Tök
Budajenői Pinot Gris selection 2007. A pincészet bormúzeumából származó tétel. A bor 2009-ben a Challenge International du Vin borverseny ezüstérmet nyert bora. Kereskedelemben már évek óta nem elérhető.

Istvándy Pincészet, Badacsony
2 palack Kéknyelű pezsgő, természetesen tradicionális palackerjesztéssel és érleléssel. Továbbá 2 palack késői szüreteléssel, sőt szemenként válogatott, azaz Szemelt Kéknyelű. Valamint 2 palack 2001- es évjáratból származó Kéknyelű, amely meggyőzheti új tulajdonosát a fajta palackban történő érleléséről is. Így, egyben sehol nem kapható és csak a nemes célok érdekében válogatta a borász Istvándy Gergely.

Szigetköz Lelke Pálinkaház italai

Akikért a muzsika szól

A következő szervezetek, tehetségek kapnak támogatást az idei gálaest révén: a Lurkó Alapítvány egy szemvizsgáló berendezéshez, a Cinka Panna egyesület táboroztatáshoz, a gyárvárosi óvoda udvari játékhajóhoz, a Szent Margit Alapítvány fejlesztő eszközökhöz, Orosz András sakkozó versenyrészvételhez, Ruisz Alexandra hegedűvonó vásárlásához, Gláser Márton berlini táncversenyhez, Lakatos Barnabás animációs tanfolyamhoz. Az idén is szavazhat az est közönsége, hogy a következő öt szervezet, tehetség közül ki kap legfeljebb 500 ezer forintot: az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány, a Bárczi-iskola, Bakacs Ágnes hegedűs, Nagyfi Noémi fuvolás vagy a Kossuth Zsuzsanna Kollégium.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi ülés doktorrá avatással a győri Széchenyi István Egyetemen - fotók

Az egyetem szenátusának ünnepi ülésén felavatták az egyetem friss doktorait, habilitáltjait,… Tovább olvasom