Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Turizmus: a válság is hajthatja

Győr-Moson-Sopron - A hosszú vakációk visszaszorulásának is köszönhetően erősödött idén a megye idegenforgalma. Az itteni turizmus a válságtól is erőre kaphat, mert a repülős utak visszaszorulásával még népszerűbbé válhatnak a rövidebb pihenések.
A globális pénzügyi-gazdasági válságnak még nyoma sincs a megye idegenforgalmában, sőt, októberben nyolcadával érkezett több vendég az egy évvel korábbinál. A hírek a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, az év első tíz hónapját átfogó idegenforgalmi összegzésében szerepelnek. Eszerint a tavalyinál hozzávetőlegesen 40 ezerrel többen voltak Győr-Moson-Sopron kereskedelmi szálláshelyein, mint a 2007. január–októberben. Az itteni 11,2 százalékos növekedés jelentősen meghaladja az országos 4 százalékos adatot. Ugyancsak bővült a vendégéjszakák száma a megyében, igaz, valamivel kisebb mértékben, 6,4 százalékkal az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos tartózkodási idő 2,2 nap volt, szemben a 2007-es 2,3-del.

Érdekesség, hogy a külföldi vendégkör érdeklődése nagyobb mértékben nőtt a belföldinél, előbbi 14,6, utóbbi 8,8 százalékos növekedést mutatott. A fellendülés leginkább a szállodákat érintette, de nem maradtak ki belőle a panziók, a turistaszállók és a kempingek sem.

A legnépszerűbbek továbbra is a négy- és háromcsillagos hotelek voltak, a turisták majd kétharmada ilyenekben szállt meg.

Az éjszakák csaknem egyötödét töltötték panziókban, 8,1–8,1 százalékát pedig kempingekben és wellness-szállókban.

Az év első tíz hónapjában a vendégek 42 százaléka érkezett külföldről, a legtöbben Ausztriából, Németországból és Romániából. A megye negyedik legfontosabb idegenforgalmi partnere Csehország lett, ahonnan kétharmadával többen érkeztek, mint az előző év azonos időszakában.
A fellendülés mögött Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője két okot lát. Egyrészt nagyon jó csomagajánlatok közül választhattak a turisták, másrészt kereslet- eltolódás történt a nyári vakációk felől a néhány napos pihenések felé, s a megye az utóbbi szegmensben sokkal versenyképesebb.

A szakember szerint könnyen lehet, hogy a válság visszaesés helyett újabb bővülést hoz. „Nyilván nem kedvező, ha az országban – főleg a megye legfontosabb küldő piacán, Budapesten és környékén – sokan veszítik el munkájukat. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a gazdasági nehézségek leginkább a repülőutakat vetik vissza, s ebből a tendenciából Győr-Moson-Sopron profitálhat" – fogalmazott Tama
István.

A Magyar Turizmus Zrt. ezt felismerve jövőre nem távoli országokban, hanem elsősorban Szlovákiában, Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában és Horvátországban indít marketingkampányt, hogy kedvet csináljon a magyarországi utazáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krisztián édesanyja könnyek közt beszélt fia tragédiájáról

Dunasziget-Győr – Az MI800R Motorosok klubja 300 ezer forintot és három autónyi adományt… Tovább olvasom