Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

További 45 millió a gyérítésre

Győr - Nem menekülhetnek a szúnyogok, földről és égből támadja őket folyamatosan a Komszol, a társaság eddig 15 milliót költött irtásukra. A győri önkormányzat további 45 millió forintot biztosít a vizes szaporodási helyek és lakóövezetek permetezésére.
Intenzív szúnyogirtási programot indított a napokban a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. Győrben és környékén. A társaság ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás elmondta lapunknak:

– Cégünket arra kérte fel a város vezetése, hogy a nyári időszakban olyan szúnyogmentesítési programot próbáljunk megvalósítani, amellyel nagy eséllyel elérhető, hogy mindenki zavarmentesen tölthesse el szabadidejét. Az sem mindegy, hogy a városba érkező turistákat milyen körülmények fogadják – mondta elöljáróban Kovács Barnabás.

A program technológiáját egyrészt meghatározza, hogy a szúnyogok születési helye Győr esetében jelentős, mintegy 1500 hektárnyi vizes terület.

A repülőgépes permetezést végző „Cobo-Co
A repülőgépes permetezést végző „Cobo-Co" bőnyi repterén a felszállás előtti vegyszerfeltöltést végzi a személyzet. Győr környékén 1500 hektárnyi vizes területet kell a szúnyoglárváktól mentesíteni. Fotó: Krizsán Csaba


– Másrészt a térségben – folytatta Kovács Barnabás – az uralkodó szélirányt figyelembe véve Szigetköz térsége több tízezer hektár szúnyog születésére alkalmas élő közeg. Ezért olyan programot állított össze a Komszol, amellyel a szúnyogokat a legnagyobb garanciával tudják elpusztítani.

Az igazgató elmondta, Győrben az 1500 hektáron minden másnap repülőgépes imágóirtást végeznek. Ezzel a vérszívókra jellemző 24–48 órás kelési időszakot átfedve, a kikelő és kirepülő egyedeket folyamatosan irtani tudják a vízpartokon és közvetlen közelükben.

– Ez az irtás okozhat olyan jellegű mellékhatást is, amikor a generációk nem az alkalmazott ritmusuknak megfelelően kelnek ki. Ennek kivédésére egy földi meleg ködös permetezést is alkalmazunk, közvetlenül a vízpartokon. Ködfejlesztő berendezéssel a levelek fonák oldalára juttatjuk a permetszert, így az ott lévő szúnyogok is elpusztulnak – részletezte az ügyvezető.

A berepülő szúnyogok ellen a vizes élőhelyek repülőgépes permetezéseinek másnapján a város 4500 hektárnyi lakóterületét permetezi a Komszol, megfelelő ütemezéssel. Erre azért van szükség, mert a szél Győr 15 kilométeres körzetéből képes „behozni" a kellemetlenkedő rovarokat.

– Így elérhető, hogy a berepülő szúnyog nem gyötri a lakóövezeteket, a kelő szúnyog nem tud felszaporodni és nem tud kijutni a közvetlen kelési sávból. Ennek a technológiának nagyon nagy eséllyel szúnyogmentességhez kell vezetni.

A berepülő szúnyogok ellen a vizes élőhelyek repülőgépes permetezéseinek másnapján a város 4500 hektárnyi lakóterületét permetezi a Komszol. Fotó: K. Cs.
A berepülő szúnyogok ellen a vizes élőhelyek repülőgépes permetezéseinek másnapján a város 4500 hektárnyi lakóterületét permetezi a Komszol. Fotó: K. Cs.

– Mint mindennek, ennek is van ára, a technológia hárommillió forintba kerül naponta. Erről tájékoztattuk a város vezetését, s az a döntés született, hogy ennek ellenére meg kell ezt tenni, hiszen így lehet reményeink szerint garantálni a szúnyogmentességet s a zavarmentes időeltöltést – hangsúlyozta Kovács Barnabás.

A Komszol eddig 15 millió forintot használt szúnyogirtásra. A múlt hét közepén indult s július végéig tartó program többletköltségigénye első körben 45 millió forint, ezt az önkormányzat jóváhagyta.

Amennyiben szükséges lesz, a projektet tovább is folytatja a Komszol.

Olvasóink írták

  • 1. Lackó 2008. július 18. 20:45
    „Ma megtapasztaltuk milyen is ez a szúnyogírtás: Állsz a telkeden (családi házas övezet), élvezed a friss levegőt (este fél nyolc), jön hirtelen egy repülőgép és egyszerűen a fejedre engedi a permetlét, majd még háromszor fordul és ugyanezt teszi.
    Kinek kell szólnom, hogyha én ezt mégsem akarom?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári egyetemre várják a tanárokat

A világ számos országa után július 13–27. között Győrben rendezik meg az ICASSI (International… Tovább olvasom