Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Történelmi műtétet végeztek a győri kórházban

Először az országban és a világon vérnyomáscsökkentő ballonkatéteres beavatkozást végeztek a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.


Először végeztek szerdán reggel ballonkatéteres módszerrel olyan vérnyomáscsökkentő beavatkozást Magyarországon, mely a vese verőereit körülölelő szimpatikus idegrendszeri fonat rádiofrekvenciás roncsolásával (denerváció) megszünteti a vese – mint az egyik legfőbb vérnyomás szabályozó központ -és az agy közötti kóros információ áramlást.

Tapasztalatok szerint ennek következtében a drasztikusan magas, korábban komplex gyógyszeres kezeléssel nem befolyásolható magas vérnyomás egy hónapon belül csökkenni fog.

A beavatkozás újdonsága az eddig alkalmazott technikához képest abban áll, hogy a vese artériába juttatott és ott felfújt ballonon nem csak egy, hanem számos elektróda található, mely ezáltal jelentősen lerövidíti a rádiofrekvenciás energia leadásának idejét, a korábbi átlagosan 24 percről a két vese esetében összesen mindössze egy percre. Ez azért lényeges, mert a kezelésnek ez a szakasza az, ami a betegnek fájdalmat okozhat.

A speciális eszközzel végzett beavatkozást Dézsi Csaba András professzor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Kardiológiai osztályának főorvosa, a radiológusból, intenzív terápiás szakorvosból és érsebészből álló munkacsoport vezetője végezte elsőként egy 49 éves nő betegnél, akinek addig 8 gyógyszerből álló kombinációval sem sikerült 180-200/100 Hgmm értékről tartósan lecsökkenteni a vérnyomását és ennek hátterében minden egyéb lehetséges kiváltó okot már korábban kizártak.

Másodikként egy olyan 68 éves, gyógyszerekkel beállíthatatlan vérnyomású, szívritmusszabályzóval élő, cukorbetegségben szenvedő nőbetegnél végezte el a beavatkozást, aki korábban már átesett egy szívkoszorúér tágításon is. Utóbbi azért is jelentős, mert pacemakerrel élő beteg esetében ballonkatéteres rádiofrekvenciás vese artéria denervációt eddig még a világon sehol nem végeztek.

Komplikáció egyik beteg esetében sem jelentkezett.

"A magas vérnyomás a szívinfarktus és a stroke egyik legveszélyesebb rizikófaktora, így a jelenlegi beavatkozás meghonosításával a súlyos, gyakran életet veszélyeztető, csapásszerűen bekövetkező kóros állapotok hatékonyan megelőzhetők. A magas vérnyomás kezelésére új hatóanyagot tartalmazó gyógyszer az utóbbi tíz évben nem került forgalomba. Ennek tükrében különösen fontos, hogy a hipertónia, a `néma gyilkos´ ellen az orvosok fegyvertára egy újabb hatékony lehetőséggel bővülhetett" – nyilatkozta Dézsi professzor.

Dr. Tamás László János a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa, aki mint érsebész maga is személyesen jelen volt a beavatkozásokon, elmondta, hogy a győri kórházban évente mintegy 1800 szívkatéteres és 700 intervenciós radiológiai és mintegy 700 érsebészeti beavatkozást végeznek egyéb érterületeken. A kórház, ahogy névadójának munkássága is igazolja, mindig igyekezett élen járni a szakmai újdonságok bevezetése terén.

Olvasóink írták

  • 3. öröksoproni 2013. június 13. 10:25
    „Képzeljük el, mi mindenre lennének képesek még, ha pénzt is kapnának! Szégyen, hogy ragyogó orvosaink vannak és az egészségügy romokban évtizedek óta!”
  • 2. ferencgyáros 2013. június 13. 09:35
    „Gratulálok,további sok sikert a munkájukhoz.”
  • 1. bert102 2013. június 12. 20:42
    „Gratula!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz után: hogyan és mit fertőtlenítsünk?

A rendkívüli árhullám levonulása után elsősorban a zárt terek fertőtlenítéséről kell gondoskodniuk az érintett területeken élőknek, az ingatlanok tulajdonosainak. Tovább olvasom