Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Török István emléke előtt tisztelegtek Győrben

Török Istvánra emlékezett Győr önkormányzata és a Történelmi Igazságtétel Bizottság megyei szervezete a forradalom mártírjáról elnevezett utcában és az ott található emléktáblánál Adyvárosban.

A rendezvényen Büki Lajos 56-os forradalmár, a mártír Török István egykori nemzetőr társa, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnökségi tagja tartott megemlékezést, mely során bemutatta Török István életútját és a forradalom idején végzett tevékenységét, majd Radnóti Ákos önkormányzati képviselő tartotta meg ünnepi beszédét.

Fotó: Marczali Gábor/ Győr Plusz
Fotó: Marczali Gábor/ Győr Plusz

A képviselő az emlékezésen elmondta, "hogy arra a Török Istvánra emlékezünk, akit 1958-ban, mindössze 28 évesen kivégeztek, arra a 28 éves fiatalra, akitől elvették a jövőt egyszer már a 2.világháborút követő kommunista hatalomátvétel után, majd elvették tőle és a magyaroktól és a jövőt jelentő magyar fiataloktól is szabadság reményét 1956-os forradalom után, majd elvették tőle a forradalom leverése után is, amikor bízva az amnesztiában hazatért, majd tőle végérvényesen a kivégzésével."

Fotó: Marczali Gábor/ Győr Plusz
Fotó: Marczali Gábor/ Győr Plusz

Hozzátette, hogy "a szabadságot csak a rendszerváltáskor - amikor sok-sok fiatal, hasonló korú ellenzéki vezető részt vett a folyamatokban Török Istvánhoz hasonlóan - sikerült elérnünk, azt, amire vágytak. De csak részben. Most, amikor a nemzet határokon átívelő újraegyesítésével, és törekedve a rendszerváltás befejezésére, a nemzet újjászületésére vigyázni kell arra, hogy sohasem történjenek meg ilyen szörnyűségek, hiszen sokan vannak még azok közül, akik továbbra is vallják azt, amit nekünk, fiataloknak is nemrég tanítottak és ellenforradalomról beszéltek még közvetlenül a rendszerváltás előtt is, megfeledkezve a realitásról és próbálták tovább a nemzetet hazugságban tartani"

Fotó: Marczali Gábor/ Győr Plusz
Fotó: Marczali Gábor/ Győr Plusz

Felszólította a fiatalokat is, hogy mutassanak példát, legyen véleményük, álljanak ki az igazukért, s tegyenek a nemzetért, mint a forradalom mártírjai, hiszen minden korszakban csak akkor tudunk előbbre jutni, ha sok-sok áldozatos polgára van a nemzetnek, olyanok, mint 56-ban, amikor egy kis nemzet a világot ámulatba ejtve harcolt a szabadságáért.

Fotó: Marczali Gábor/ Győr Plusz
Fotó: Marczali Gábor/ Győr Plusz

Zárásként elmondta, hogy Győr városa nem felejti el hőseit és mindig büszke és hálás lesz és emlékét megőrzi az utókornak.


Ezt követően a Móra-iskola diákjának versmondása, majd a koszorúzás zárta le az ünnepséget, közben elhelyezték az emlékművön Török István portréját és rövid életútját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MÁV - Ideiglenesen több útátjárót lezárnak a megyében

A 1. sz. Budapest-Hegyeshalom vasútvonal és a 10. sz. Győr-Szentgotthárd vasútvonal útátjáróinak… Tovább olvasom