Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tóni szélmalomharca a szovjet porszívóért

Győr - Ez a hét a lomtalanításé Győrben, s nem kell külön ecsetelni, hogy ez mivel jár. Ami magát a város szolgáltatását illeti, egy rossz szavunk nem lehet, mivel délelőttre már a takarítógépek is elvégzik a munkát. De amit előtte kell kiállni egy társasház lakóinak, az riportba kívánkozik. Az egyik lomtalanításnak mi is szemlélői voltunk.
„Azt a polcot oda! Azt meg adja nekem, majd én itt elrendezem neki a helyet. Úgy, rakja csak le" – adja ki a kurta utasításokat Tóni, a rögtönzött „átvevőszolgálat" a győri Árpád úton. Sok feladata van, megdolgozik rendesen a nem éppen EU-konform tüzelőért, ezért beszélgetni sem igen hajlandó velünk. Annyit tudunk meg tőle, hogy Koroncóra viszi a holmit, s nemsokára jön a fia a furgonnal. Arról, hogy mekkora hasznot remél, már hallgat bokros teendői között, s nem is árt résen lennie, mert köröző keselyűként megjelenik a területen egy nő is.

Porszívó és dívány

Nagy baj ez, amit csak tetéz, hogy az asszony már nem áll meg az Árpád úti kapu előtt: bemegy a nyitott bejáraton és a lefelé hurcolkodó lakóktól személyesen veszi át a táskaszerű, egykazettás magnót, a szovjet porszívót és a dívány könnyebb darabját. Nem kell mondani: „kozmikus" küzdelem kezdődik, az ötvenes éveit taposó, kis termetű Tóni először csak a területére tévedt asszonnyal kiabál, utána már a lakókkal is: „Miért engedik oda, én már reggel óta itt várok" – panaszolja sírással küszködve délután hat óra körül. A biztonság kedvéért azonnal ráugrik a kilépők holmijára, így egyikük alig tudja tőle megmenteni a tévét, amit – mint meséli – a sógorának visz és esze ágában sincs kidobni. Ám Tóninak ennél még nagyobb megpróbáltatásokat is ki kell állnia, amire rögtön visszatérünk.

A lomokra startoló gyűjtőkkel sem az a baj, hogy elviszik a holmit, hiszen azokat a város sem tekinti újrahasznosíthatónak és gyűjtőkocsijaiban megsemmisíti valamennyit.
A lomokra startoló gyűjtőkkel sem az a baj, hogy elviszik a holmit, hiszen azokat a város sem tekinti újrahasznosíthatónak és gyűjtőkocsijaiban megsemmisíti valamennyit. Inkább az a gond, hogy mivé válik egy lomsziget reggelre, miután minden érdeklődő kibelezte az utolsó szemeteszsákot is. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

Kétezer tonna

De most nézzük mindezt számokban: nem kevesebb mint 1076 tonna gyűlt össze Győrben a tavalyi lomtalanításokból, s további 1240 tonna, amit a Komszol a Győr környéki településekről szed össze. Ennél persze valamivel több is kerül az utcára, de a fent említett okokból nem landol mind a gyűjtőkocsiban. Nagy Csaba, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szóvivője elmondta: természetesen ismerik az évi egy lomtalanítással járó anomáliákat. Nem is marad már sokáig a mostani rendszer: a szakemberek 2001 óta dolgoznak egy győri projekt tervezésén, amely a Komszol reményei szerint rövid időn belül megvalósul.

Egész éven át

„A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás célja, hogy Győr gesztorságával korszerű hulladékgazdálkodási rendszert építsen ki a régióban olyan tárgyi, technikai feltételeket teremtve, amelynek révén a 112 településen megvalósul az újrahasznosítást szolgáló szelektív gyűjtés, a komposztálható anyagok és a lerakóba kerülő szemét különválasztása, valamint Győr-Sashegyen korszerű hulladékkezelő mű és lerakó építése. A rendszer megvalósítását az Európai Unió és hazai központi költségvetés egyaránt támogatja – áll a tájékoztató közleményében. És most figyeljenek: „A projekt részeként a hulladékudvarokban ügyfeleink egész éven át helyezhetnek el majd lomot, ennek rendelkezésre állásával egy időben megszűnik a lom jellegű hulladékok elszállítása, vagyis a napjainkban megszokott lomtalanítás" – tudatja Nagy Csaba, akinek szavai szerint tehát nemsokára mi visszük ki az év bármely napján a lomot, s a „magángyűjtők" paradicsoma előbb-utóbb a múlté lesz.

A szent hulladéknaptár

Egyébként nemcsak a lomizók jelentik a problémát – hívja fel a figyelmet a szóvivő –, hanem azok is, akik nem a megadott időben teszik ki a szemetet, ugyanis a minden győri lakásba eljuttatott és az interneten is megtalálható hulladéknaptár szent és sérthetetlen: a lomtalanítás napján, reggel hat óra után már szabálysértés lerakni a nagymama rekamiéját. „Az új rendszer megvalósításáig a közterület-felügyelettel közösen lépünk fel a hulladékot illegálisan a közterületre helyezők ellen" – szögezi le a szolgáltató.


Lomtalanítás Győrben

A lakók nem tudnak kijönni

Persze a lomokra startoló gyűjtőkkel sem az a baj, hogy elviszik a holmit, hiszen azokat a város sem tekinti újrahasznosíthatónak és gyűjtőkocsijaiban megsemmisíti valamennyit. Inkább az a gond, hogy mivé válik egy lomsziget reggelre, miután minden érdeklődő kibelezte az utolsó szemeteszsákot is. Az említett Árpád úton másnapra lincshangulat alakult ki, mivel a lakók nem tudtak kijönni a házból, a járdán lépni, a környéken parkolni nem lehetett, s a Komszol délelőtti akciója során le is kellett zárni az utcaszakaszt az ott dolgozó kocsi miatt.

A fa nem érdekelte a társaságot

De tekerjük vissza az órát oda, amikor Tóni még a kis haszon ígéretét látta mindebben, s visszaverte az első támadást. Nem nyugodhatott azonban sokáig, mert az Árpád úti lomtalanításnak igen hamar híre ment, hozzátartozik ugyanis mindehhez, hogy az adott társasházból két család is kiköltözik. Így több generáció holmija halmozódott fel, s meg is jelent egy egész család, akik ellen a korán kelő Tóni már nem tudta megvédeni a „tulajdonát", s furgonos fiát hiába várta. Egy ideig perelt a konkurenciával, de végül elszakadt nála a cérna, mégpedig az egyik tükör miatt. Miután látta, hogy hiába küzd a túlerővel, mérgében földhöz vágta az üveget. „Ha nem vihetem el, maguk sem fogják" – üvöltötte, de ordítását azonnal a többiek jajgatása nyomta el: a darabokra tört tükör ugyanis rontást hoz az emberre. Hatalmas kavarodás lett a dologból, Tóni jobbnak is látta odébbállni. Biciklijével, amit tudott, azt elvitt, s a többiek már rá is vetették magukat arra, amit az elzavart férfi korábban félretett magának. Ők azonban már válogatósabbak voltak: a fa nem érdekelte a társaságot, csak az alumínium, a ruha, a megunt porcelán és persze első helyen az elektronikai termék. Azért még külön is szólt a lakóknak az egyik tizenegyéves-forma fiú, hogy „a magnót nekem tessék hozni". Pedig mondani sem kell, nem tízezreket érő áruról van szó, inkább harmincéves, padlásszagú bóvliról, ami a fénynek tartva hangszóró, ha máshogy forgatom, turmixgép is lehet. Aki kíváncsi rájuk, menjen ki a bolhapiacra, saját személyes holmijai közül is visszaköszönhet még némelyik, ha épp most lomtalanított.

A szétszórt szilánkok nem hoztak „rontást"

Nem kevesebb mint 1076 tonna gyűlt össze Győrben a tavalyi lomtalanításokból, s további 1240 tonna, amit a Komszol a Győr környéki településekről szed össze. Ennél persze valamivel több is kerül az utcára, de nem landol mind a gyűjtőkocsiban.

Az éjszaka folyamán még több és több család érkezett, mint mondták, társuk az interneten olvasott a lomtalanításról. A késő esti csapat már csak mazsolázott a kihányt holmiból, egyikük szerint „jobban jár a város, mintha ő inkább lopni menne". Ez így igaz, de azért attól azt egytől megkímélhették volna a lakosságot, hogy kiforgatják a zsákokat, szétterítik mások még félig-meddig személyes holmiját a járdán, s azt sem igazán tudjuk, hogy a virágcserépben mi után kutathattak, ami miatt a földet ki kellett belőle borítani. Egyedül a tükrök maradtak, volt, amelyik törötten, s csak reméljük, hogy a szétszórt szilánkok nem hoztak „rontást" az óvatlan járókelőkre. Ám másnap délelőtt kiürült az utca, s le a kalappal, de még a tonnás súly alatt lapuló füzetek, tollbetétek, tankönyvek is a zúzóba kerültek. A reggel még csatajelenetet idéző utcában tizenegykor már csak egy régi fénykép árválkodott a járdán, ami nem kellett senkinek. A rajta szereplő ismeretlent pedig már végképp nem védte semmiféle babona, arcán s távolodó pillantásán még sokáig tapostak a lábak.

Olvasóink írták

 • 4. HoPpÁ 2008. május 19. 21:56
  „Nem kultúráltabb lenne minden lomis cigányt fejbe lőni? Részemről inkább felgyujtom a kupacot, minthogy ezeknek a mocsadékoknak adjam.”
 • 3. tollas 2008. május 19. 10:43
  „Felhivnám a KOMSZOL figyelmét:

  A lomtalanításnak ez a"kissebbségi" módja elavult!
  Türhetetlen hogy egy hatalmas területre egy időben rakatják ki a
  lomot. - Közösségben élünk, nem kulturáltabb lenne csak egyszerre, egy társasházhoz rendelni a szállító járművet.
  Az akciórol a közös képviselő és a lakóknak legyen tudomása.
  Nem kellenek a "medvék"így legalbb gördülékenyebben menne a
  dolog.
  A városképet sem csufítanák!!!!!”
 • 2. ejnye-bejnye 2008. május 17. 05:34
  „A cikk kapcsán megnéztem a KOMSZOL weblapján Nádorvárosra ez éveb augusztus 21-ére jutott a lomtalanítás. Figyelve a cikkben leírtakat két dologra hívnám fel KOMSZOL illetékeseinek a figyelmét:
  1. Nádorváros polgárainak a megunt lomjait augusztus 20-án munkaszüneti napon, államunk alapításának ünnepén kell a házak elé kicühölni.
  2. Augusztus 20-án szépen fog kinézni Nádorváros a lomoktól, másrészt megjelennek a "Tónik" és mégszebb lesz a nemzeti ünnepes a városrész.
  El kéne ezen gondolkodnia a KOMSZOL-nak.”
 • 1. Lakó 2008. május 16. 22:56
  „Dikmán! Dolgozik a cigány is!
  Nem kéne minden nap lomtalanítást tartani?
  Szerintem ők is örülnének...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipari kémek a sasfészekben

Az ipari kémkedés olyan méreteket öltött világszerte, hogy egy friss felmérés szerint a világon a cégek közel 46 százaléka szenvedett már kárt gazdasági bűncselekmények miatt. Szűkebb pátriánkban is rajtakaptak már munkatársat azon, hogy illetéktelen emberekkel állt kapcsolatban. Tovább olvasom