Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Tombola vagy termékakció?

Győr–Győrszentiván - Az APEH szerint törvénytelen, a játék szervezője szerint szabályos, hogy házat, hajót és autót sorsol ki a tombolát vásárlók között.


Szombati számunkban írtunk arról, hogy Ausztriában, a határ mentén egy családi házat sorsolnak ki a nyereményszelvényt megvásárlók között. Megírtuk azt is, hogy a módszert Magyarországon tiltja a törvény. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket egy kísértetiesen hasonló esetre, melyet az interneten talált több oldalon is. Az egyiken a cég házat, autót és egy motoros hajót sorsol ki vásárlói között. Ugyanis nem sorsjegyet árulnak, hanem egyéb terméket. S a vásárlóik között tartják a sorsolást, ˝promóciós és marketingcéllal˝. Merthogy a törvény ezt már megengedi, állítják. Hogy mi az az árucikk, amit az 55 euróért kaphatunk? A honlapon némi keresgélés után erre is rábukkanhat a kitartó olvasó: ˝egy kiváló minőségű láthatósági mellényt˝ vásárolhatunk meg mintegy 16 ezer forintért, és ráadásként kapunk egy nyereményszelvényt.

Hogy az eset erősen hasonlít az Ausztriában egyre divatosabb módszerre, a nyereményakció szervezői is érezhetik, a gyakran ismétlődő kérdések között ugyanis ez szerepel:
˝Törvényes? Igen. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a cég tevékenysége nem ütközik törvénybe, az ingatlantombola néven elhíresült jelenséggel nem azonosulunk, annak lemásolása nem célunk. Tevékenységünk a nemzetközi és magyar jogszabályoknak is megfelel, vagyis az 1991. XXXIV. törvényben foglaltak szerinti.˝

 A nyereményjáték egyik felajánlása egy győrszentiváni családi ház. 
 

A Kisalföld kutakodása nyomán a ház már nem szerepel a honlap ajánlatai között, képszerkesztőnk azonban visszaidézte azt a korábbi helyére.
A Kisalföld kutakodása nyomán a ház már nem szerepel a honlap ajánlatai között, képszerkesztőnk azonban visszaidézte azt a korábbi helyére.

A szervezőket többször kerestük telefonon, illetve a megadott elérhetőségeken. Az egyik megadott telefonszám egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfié, akinek – elmondása szerint – sem háza, sem autója nincs. A másik telefonszám gazdája nem veszi fel a készüléket, elektronikus leveleinkre nem kaptunk választ.

A cég székhelye Romániában van, a magyarországi kirendeltség címe a volt győri házgyár, amely valójában egy nagy területű ipartelep, ahol többtucatnyi cég működik.

 A ház tulajdonosa is felhívta azt a számot is, amit a hirdetés megadott, a már említett szabolcsi férfit, akinek hozzájuk hasonlóan visszaéltek az adataival. Elképzelhető, hogy jogorvoslatot kezdeményeznek ezért.

Az APEH ugyancsak a törvényre hivatkozik, amikor a Kisalföld megkeresésére kifejti, ez a fajta tevékenység tiltott szerencsejátéknak minősül.

– A jogszabályi rendelkezésnek megfelelően három tényező elem együttes megléte esetén beszélhetünk szerencsejátékról – mondta el a Kisalföld megkeresésére Raskóné Nagy Mária, az APEH szerencsejáték-felügyeleti osztályának vezetője. – Legyen tétfizetés, nyeremény, a nyerés vagy vesztés kizárólag vagy túlnyomórészt a véletlenen múlik. Az ingatlan tulajdonjogának olyan játék keretei között történő átruházása, amelyben az 55 eurót kifizető játékosok vesznek részt és közöttük vagyoni értékű nyereményt, vagyis a fenti ingatlant sorsolják ki, szerencsejátéknak minősül. Ez esetben a meghatározott feltétel együttesen megvalósult.

Az osztályvezető ismételten felhívta a figyelmet, az engedély nélküli szerencsejáték szervezőjét az állami adóhatóság  tízmillió forintig terjedő bírság megfizetésre kötelezheti, illetve a szervező ellen ezen tevékenysége miatt büntetőjogi felelősségre vonás is indulhat.

S miközben ez a cikk született, rejtélyes módon eltűnt az internetről a házsorsolás hirdetése. A nyerni vágyóknak úgy tűnik, marad a hajó és a kocsi...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy eljárás: a család nem nyugszik bele

Győr–Budapest - Talán egyszer kiderül az igazság: vajon ki volt a felelős Horváth Tibor… Tovább olvasom