Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Toleranciával balesetek előzhetők meg

Győr-Moson-Sopron - Számos problémára világítanak rá az M1-es autópályán pénteken, valamint a közelmúltban történt halálos kamionos balesetek. Egy megkérdezett teherautó-vezető a toleranciában, a rendőr az ellenőrzésben, egy autós több kamerában látja a megoldást.
Internetes portálunkon fórumozók hada fejtette ki véleményét, fejezte ki felháborodását az M1-esen pénteken történt tragédia körülményeire vonatkozóan. Volt, aki a személyautósokat, s volt, aki a kamionsofőröket hibáztatta.

A többéves vezetői tapasztalattal rendelkező kamionsofőr, Horváth Dávid is a baleset helyszínén volt. Ő épp a több kilométeres dugóban araszolva mondta el véleményét a nap mint nap tapasztalt sofőrök vezetési moráljáról.

– Az autósok és motorosok, a kamionsofőrök és a személygépkocsi-vezetők között nincs semmi tolerancia. Ezen kellene változtatni, egy köztes állapotot teremteni, nem száznyolcvannal száguldozni... Sajnos, sok figyelmetlen sofőr ül a volán mögött, ezért is fontos a KRESZ-szabályokat betartani – bosszankodik.

Hasonlóan vélekedik a harminchárom éve gyakorlati gépjárműoktató Farkas Zoltán is:
– Több „figyelmeztető" kamerára és rendőri ellenőrzésre lenne szükség... Nem tartom jó dolognak, amikor a nyolcvanöt kilométer per órával haladó kamiont előzni próbálja az alig gyorsabb másik, nem beszélve az akkor hosszú percekre feltartott forgalomról.

– Autópályáinkon az utóbbi években jelentősen megnőtt az áthaladó kamionforgalom – válaszolta érdeklődésünkre a megyei főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője, Perjámosi István alezredes –, ami a személygépkocsi-vezetők haladását visszafogja. Főleg abban az esetben, amikor a nagy és nehezen mozgó járművek egymást előzik. Ugyanis ez újabb baleseti veszélyforrást eredményezhet. A rendőrség feladata a fokozott ellenőrzés, akár hétszázezer forint bírság is kiróható arra a kamionsofőrre, aki a vezetésre vonatkozó szabályokat megszegi, illetve az előírt pihenési időt nem tartja be. A sebesség ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordítunk.

Olvasóink írták

 • 7. külföld 2008. február 22. 08:57
  „Idézet egy svájci újságból (Thurgauer Zeitung) " Schweizer Autobahnen sind die sichersten in Europa.....Am gefärlichsten war das Fahren auf der Autobahn in Slowenien und Ungarn....stb"
  Sőt több újságban is közölték ezt a cikket. Pl.: http://www.20min.ch/news/schweiz/story/11610354
  Mondjuk a soproni út sem egy leányálom.... a megengedett sebesség 90km/h lenne, ha 110km/h-s sebességgel haladok akkor is tolnak le az útról ....”
 • 6. útmenti 2008. február 19. 13:47
  „Kedves jó pancser!
  A szelektív nulla toleranciáról magam sem hallottam,és abban is biztos vagyok, hogy ilyenről tőlem sem hallottál.Ha igen, akkor sziveskedj idézni tőlem!
  Amúgy mi a véleményed a könnyű drogok fogyasztásának tilalmáról?
  Az egy szál marihuánás cigi elszívásáról?
  Azért kell tiltani, mert nem tartozik a "magyar mentalitások" közé?
  Ettől függetlenűl egészségedre legyen a pohár bor, csak eszedbe ne jusson elítélni azt,aki neked fog anyagi,erkölcsi kárt okozni,miközben állítja,hogy a szonda mindössze egy pohár bor elfogyasztása miatt szineződött el.Majd akkor emlegesd az ő védelmében a franciákat!”
 • 5. pancser 2008. február 18. 21:22
  „Kedves útmenti! A nulla tolarencia elve szelektív, ez nekem új. A fejlett gasztronómiai kultúrával rendelkező Franciaországban egy pohár bort el lehet fogyasztani, attól még senki nem csinál balaesetet. Remélem magyar és hazafias érzelmű borosaink ezt a mostani hülyeséget megtámadják. Miért kell kólát ínni az ebéd mellé a balatoni kiránduláson amikor ott a finom magyar bor. ami az ebéd szerves része kell hogy legyen. Hogyan várhatjuk el a kuktúrált borfogyasztás elterjedését, amikor büntetjük a mértékkel fogyasztót. A jó emésztéshez, a magyaros ételekhez, a magyar mentalitáshoz ugyanúgy hozzá tartozik a bor fogyasztása, mint a "felsőbbrendű" franciákhoz!”
 • 4. punka 2008. február 17. 22:30
  „Most jövök az M3-asról és az M1-esről... Egyesek nem bírják ki, hogy 130-cal bemerészkedek a belső sávba annyi időre, míg megelőzök valakit. Azonnal levillognak tisztelt 180-nal haladó "kollégáink". Vajon ilyenkor köddé váljak, vagy másszak be a kamoin alá a kedvéért??”
 • 3. útmenti 2008. február 17. 11:03
  „"Az autósok és motorosok, a kamionsofőrök és a személygépkocsi-vezetők között nincs semmi tolerancia."
  Ennek a toleranciának köze nincs az un. nulla toleranciához.Ez esetben épp ellenkezőleg,a maximális tolerancia lenne az optimális.
  A pancser által oly gyakran emlegetett nulla toleranciát a rendőrség az ittas vezetők vonatkozásában emlegeti,azaz a rendőrnek nem ad mérlegelési lehetőséget.Ezt lehet vitatni,lehet nehezményezni, de ez van, és én a többséggel egyetemben helyeslem.Az okmányellenőrzésre nem vonatkozik a nulla tolerancia.Ez ferdítés.Rendőre válogatja, van aki figyelmeztet és van aki büntet.Szerencse kérdése.Ezt valszínű pancser is tudja, ezért felesleges ide keverni a nulla tolerancia kérdését.Magam sem helyeslem,ha a rendör nem mérllegel, hogy egy jogsi vagy forgalmi őt napja vagy öt hónapja érvénytelen, de hangsúlyozom ennek köze nincs a nulla tolerancia elvéhez!”
 • 2. Túrabakancs 2008. február 16. 21:09
  „Tisztelt Pancser!
  Rövid leszek és velős.
  Tökéletesen igazad van!!! A túlzott szigor sehová sem fog
  vezetni sőt, előbb utóbb a magyar a magyarnak lesz az
  ellensége! Ez minden területen igaz.”
 • 1. pancser 2008. február 16. 08:11
  „Végre valaki kimondta kedvenc álláspontomat! Több tolarencia egymást iránt! A nulla tolarencia egy veszélyes vakvágány! Erkölcsromboló, kíméletlenségre nevel, elfeledkezik arról, hogy az ember eredendően hajlamosak vagyunk a bűnre, ostobaságra. Csak a legveszélyesebb esetekben szabadna nagyon keménynek lenni, például pirosba hajtás, erősen ittas vezetés, elsőbbség meg nem adása usw. Ha valaki nem nézi meg a forgalmiját és lejár, ugyanígy a jogosítvány esetében az korántsem olyan veszélyes, ha gép kifogástalan állapotban van, vagy aki slendriánságból, de egszségesen vezet érvényesített jogsi nélkül. Az embert tekintsük embernek! Le a nulla tolarenciával!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami támogatás a gazdaság átadásához

Budapest - Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében idén először lehetett pályázni a… Tovább olvasom