Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Több száz köbméter zugszemét

Több száz köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze a győri illegális lerakóhelyekről tavaly.
A győri közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők megtárgyalják az illegális hulladéklerakó helyek felszámolására tett tavalyi intézkedések tapasztalatait. Eredics Imre alpolgármester előterjesztéséből kiderül, hogy a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. lakossági bejelentés, a társaság saját felderítése, illetve más jelzések alapján
a Pápai úti szeméttelepre összesen 354 köbméter illegális lerakóból származó hulladékot vitt be 2005-ben.

Ezenkívül még mindig jelentős mennyiségben kellett a zártkertekbe kihelyezett konténerek mellől zugszemetet szállítani, az elmúlt évben 3755 köbmétert. A cég tapasztalatai szerint Győrszentivánon, Bácsán, Újvárosban, Kismegyeren és Gyárvárosban a 2004-esnél kevesebb illegális lerakó képződött, feltehetőleg amiatt, mert a kijelölt hulladékgyűjtő pontokra 16.473 köbmétert vitt be a lakosság.
A többi szervezet, hatóság ilyen eredményekről nem tud beszámolni. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre mindössze öt illegális hulladéklerakásra, illetve elhagyott hulladékra vonatkozó panaszbejelentés érkezett. A körzeti földhivatal a megyeszékhelyen jelentős, intézkedésre okot adó illegális szemétlerakó telepet nem talált, és erről szóló bejelentést sem kapott.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat két termőföldön észlelt nagy mennyiségű szilárdhulladék-lerakást. A polgármesteri hivatal építéshatósági irodájára mindössze három ízben jelentettek be illegális földmunkavégzést.

A szakemberek egyöntetűen arra panaszkodnak, hogy a jelenlegi jogszabályok nem segítik a hatékonyabb fellépést a szemetelők ellen. Egyrészt az eljárások nemritkán akár évekig is elhúzódhatnak, másrészt tettenérés és a lerakott szemétben az elkövetőre utaló nyomok hiányában legtöbb esetben nem indítható szabálysértési eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízi kárbejelentés szűk határidővel

Szerkesztőségünkhöz hétfő délután eljutatott közlemény szerint a győri önkormányzat a természetes személyek lakóingatlanjaiban okozott károkról szóló kárbejelentés végső határidejét 2006. május 17 (szerda) 12 órában szabta meg. Részletek cikkünkben >> Tovább olvasom