Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Több orvos kér pénzt az oltás beadásáért

Győr-Moson-Sopron - A megyei orvoskamara elnöke szerint a háziorvosok ötödénél fizet a beteg a nem kötelező oltások beadásáért. Ez persze csak tipp, mert jelentési kötelezettség nincs, s az ÁNTSZ-en belül sem egyértelmű, hogy az ingyenes oltóanyag mellé ingyenes beadás is jár-e mindenkinek.

A hír ismert: egymillió forintos bírságot is kaphat az a tardi háziorvos, aki nem hajlandó ingyen beadni az állam által ingyen biztosított, nem kötelező influenza-védőoltásokat. (A 3 éven aluliak és a 60 év felettiek, valamint a krónikus betegek kérhetik térítésmentesen a vakcinát; a többieknek legalább 1000, de akár 5000 forintot is fizetniük kell érte.)

Az országos ÁNTSZ eddig csupán a tardi orvosról tudja, hogy pénzért oltana; a Kisalföld azonban több Győr-Moson-Sopron megyei háziorvosról is értesült, akinél 300-tól mintegy 1000 forint az oltási tarifa.

Akiket megkerestünk, azok nem kívántak nyilatkozni, a megyei orvoskamara elnöke azonban igen, aki nem mellékesen háziorvosi praxist visz Nyúlon. Dr. Begya László nem kér pénzt a vakcina beadásáért, de mint mondta, ennek lehetőségén már ő is elgondolkodott. „Rendezetlen a helyzet, ezért a kollégák maguk döntik el, hogy kérnek-e pénzt a munkájuk után vagy sem. Nincs pontos kimutatásunk arról, hány helyen fizetnek pénzt a betegek, s hány helyen nem; én úgy húsz százalék körülire teszem azoknak az orvoskollégáknak az arányát, akik kérnek a megyében pénzt a pluszmunkáért- mondta Dr. Begya László.

Nagy Marcell ingyenesen kapja az influenza elleni védőoltást, de ilyen kicsi korban természetes, hogy ennek nem örül olyan nagyon. Fotó: H. Baranyai Edina
Nagy Marcell ingyenesen kapja az influenza elleni védőoltást, de ilyen kicsi korban természetes, hogy ennek nem örül olyan nagyon. Fotó: H. Baranyai Edina

Az ÁNTSZ álláspontja az, hogy a háziorvosoknak személyes és folyamatos ellátást kell biztosítaniuk, emellett minden olyan közegészségügyi és járványügyi intézkedést meg kell tenniük, amely a lakosság védelmének érdekében szükséges. Ebbe pedig beletartozik a védőoltások beadása is. Dr. Begya László ezt vita nélkül elismeri, de szerinte míg ebbe a kategóriába a tetanusz- vagy a hepatitisoltás beletartozik, addig a kullancs- vagy az influenzavakcina beadása már nem. „Munkaidőn felül végezzük ezt a munkát, amelyről kormányzati szinten anélkül döntöttek, hogy minket megkérdeztek volna" – mondja a kamara megyei elnöke. 

 Dr. Paller Judit régiós tiszti főorvos a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a megyéből panasz ezzel kapcsolatban még nem érkezett hozzájuk. Hivatalos állásfoglalás híján ő sem tud egyértelmű igent vagy nemet mondani arra, hogy jogos-e pénzt kérni a vakcinák beadásáért, de az ÁNTSZ azt olvasta ki a jogszabályból, hogy akinek ingyen jár a vakcina, annak az oltásért sem kell(ene) fizetnie.

 Maguk a háziorvosok is vitatják, hogy a kérhetnek-e pénzt a beadásáért. Dr. Schmidt Péter győri háziorvos tartja magát ahhoz, hogy nem, mondván gyermekorvosként olyan körzetben dolgozik, ahol szociális szempontból a kis összeg is sokat számít. Vele együtt a többség is azt állította, hogy a megelőzés szempontjából nekik sem mindegy, hogy a betegnek egy oltást kell beadni, vagy az influenzajárvány idején drága gyógyszereket felírni.

Olvasóink írták

 • 8. sára 2009. augusztus 11. 14:46
  „Sajnálom nagyon a picit, ráerőltetik azt, amit sok tudatosan gondolkodó felnőtt sem adat be magának!
  Próba baba szegénykém, még el sem fogadták, jóvá sem hagyták a vakcinát, rengeteg hír terjeng, ki sem mutatták milyen következményekkel, szövődményekkel jár! Ez is döbbenet, hogy ennek ellenére megteszik...!”
 • 7. Hozzászóló 2009. augusztus 11. 12:45
  „Döbbenet. Én eddig azt hittem, hogy ez valami előírás, hogy fizetnem kell az oltás beadásáért, hiszen így tálalta a háziorvos az egészet, bár tény, hogy nem mondta ki, én meg nem jártam utána. Szóval a miénk is sápol, azt hiszem 1300 a tarifa.”
 • 6. Sasuke 2008. október 29. 15:15
  „Kedves kételkedő! Számlát nem kaptam, de egy nyilatkozatot igen, miszerint nekem kell vállanom minden esetleges kockázatot,ami felmerülhet. Az esetleges szövődmények jelentkezése esetén az oltást végzővel szemben mindenféle kártérítési, vagy felelősségre vonási eljárás jogáról le kell mondanom! És még csak annyit, a nyilatkozat felső sarkában kézzel írva :fizetve!”
 • 5. kételkedő 2008. október 29. 14:17
  „Sasuke!

  Az oltás jogszabály szerint fizetős,számlát kell róla adni,a díjtáblázatot jól látható helyen kifüggeszteni.
  Beadás nélkül "legombolni" az oltás díját tisztességtelen,szabálytalan.”
 • 4. kételkedő 2008. október 29. 14:11
  „Nagyi,gagyi vélemény!”
 • 3. Sasuke 2008. október 29. 13:34
  „Augusztusban felírattam a fiamnak a 3 évente esedékes emlékeztető kullancsoltást,amit a mai napig nem tudtunk beszerezni. Közölte az orvos, hogy a beadásért fizetni kell, mert ez nem kötelező oltás. A pénz, amit a doki legombolt jó előre (1500FT) persze nála kamatozik!Lehetséges előre kifizettetni az el sem végzett munkát?”
 • 2. győri nagyi 2008. október 29. 09:28
  „Azok az emberek, akik beoltatják magukat az influenza elleni védőoltással, azok a járvány időszakában ELMÉLETILEG nem betegednek meg, ergo: nem mennek orvoshoz, pedig a kártyapénzt akkor is megkapja utánuk az orvos. Etikátlan, amit művelnek!!!”
 • 1. ffffffff 2008. október 28. 08:53
  „Munkaidőben ingyenes, munkaidő után teljesen jogosnak tartom ha pénzt kérnek érte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép is, jó is az új csomópont

Győr - Júliusban kezdődött a munka, s ahogy előrehaladt, úgy lett egyre nehezebb a közlekedés a… Tovább olvasom