Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Több helyen mérik a légszennyezettséget

Hárommillió euróból, azaz mintegy 830 millió forintból fejlesztik a határ menti levegőszennyezettség-mérő rendszert Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, valamint Burgenlandban – derült ki Németh Zoltán, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője szavaiból egy győri sajtótájékoztatón tegnap. Elhangzott: az összeg 85 százaléka uniós támogatás, 15 százaléka nemzeti hozzájárulás.
A projekt európai területi együttműködés keretében valósul meg.

A pénzből korszerű mérőkonténert helyeznek el az ilyennel eddig nem rendelkező Mosonmagyaróváron, Szombathelyen és Szentgotthárdon, lecserélik a csaknem húszéves berendezéseket a Fertő-parti Sarródon, valamint vásárolnak egy mobil mérőautót. A műszerek a szén-monoxid-, a szén-dioxid-, a kén-dioxid, a nitrogén-oxid-, az ózonkoncentráció mellett az egészen finomszálló-por mennyiségét is érzékelik, emellett ha szükséges, akár nehézfémek vagy rákkeltő poliaromás szénhidrogének jelenlétét is ki tudják mutatni.

A mérőállomásokkal jobban ellátott osztrák oldalon elsősorban informatikai fejlesztések lesznek, a cél ugyanis az, hogy az itteni és ottani adatok egy közös rendszerben jelenjenek meg, a szakemberek és a legszélesebb nyilvánosság számára is hozzáférhetően. Franz Bauer, a burgenlandi társfelügyelőség vezetője azt hangsúlyozta: a 2012-re kiépülő rendszer révén lehetőség nyílik a határon átnyúló szennyezések vizsgálatára és ismertté válhatnak a két országban meghozott intézkedések is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Paletta Hétvégi Vizuális Műhely tárlata

Megnyílt a győri Paletta Hétvégi Vizuális Műhely tagjainak tárlata a Marcalvárosi Közoktatási… Tovább olvasom