Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Több ár közül az olcsóbb az érvényes

Győr-Moson-Sopron - Ha többféle ára van a terméknek a bolton belül, a vevőnek a legalacsonyabbat kell csak kifizetnie – ezt mondják el leggyakrabban a fogyasztóvédők, mégis előfordulnak emiatti viták. Szakértőnk segít, ha elküldik kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre.
„Élelmiszerboltláncban, amely árleolvasóval rendelkezik, hivatkozhat-e a pénztáros arra, hogy annyiért kell adnia a terméket, amekkora összeget a gép leolvas a vonalkódról? Még akkor is hivatkozhat erre, ha a polcon jól láthatóan fel van tüntetve a termék ára és az nem annyi, amennyit az árleolvasó leolvas? Ha feltüntetik az akció időtartamát, ami mondjuk november 15-ig tart, akkor adhatják-e az árleolvasó leolvasása alapján 15-én már újra az eredeti áron, ráadásul úgy, hogy a polcon még az akciós ár van kiírva? Ez szerintem a vevők büntetlen megkárosítása. Az, hogy elnézés kérése se jár..., na az más lapra tartozik. Ez nem egyszeri eset, ezért küldöm el szakértőjüknek kérdéseimet. Gondolom, nem csak velem történik ez nap mint nap. De lehet, hogy leszoktunk arról, hogy használjuk a szemünket és merjük érvényesíteni jogainkat. Az akciós címkét, a blokkot megtartottam, ha az ügy bármilyen módon orvosolható, szívesen utánajárok" – írta olvasónk.

„Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén az áru eladási árán vagy a szolgáltatás díján a feltüntetett legalacsonyabb eladási árat vagy szolgáltatási díjat kell érteni" – fogalmaz a fogyasztóvédelmi törvény. Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke szerint ebből következően egyértelmű, hogy ha a polcon feltüntetett ár alacsonyabb, mint amit a pénztárnál a vonalkód mutat, akkor a vásárló ragaszkodhat az alacsonyabb árhoz. Tájékoztatása alapján ez vonatkozik az akciós esetekre is. Ha például egy akció lejárt, de a polcon vagy a terméken az akciós ár szerepel még, a vásárlónak lehetősége van arra, hogy az alacsonyabb, akciós árat fizesse.

Amikor egy terméken véletlenül több árcímke marad, mert nem távolították el a régebbi, olcsóbb árat, akkor is joga van a vásárlónak az alacsonyabb árhoz. Csak azt kell kifizetnie. A megyei fogyasztóvédelmi egyesület tájékoztatásain ez az egyik szabály, amit mindig ismertetnek és ma már a legtöbb vásárló tudja is ezt, él ezzel a jogával. A tapasztalatok szerint a nagyobb üzletek is ismerik a törvény ezen előírását, vita esetén elismerik a vásárló igazát.

– Javaslom mindenkinek, éljen ezzel a jogával, ragaszkodjon az alacsonyabb árhoz. Ha az üzlet ezt nem fogadja el, feltétlenül kérni kell a vásárlók könyvét, abba ezt be kell jegyezni. A bejegyzés egyik példányával panaszt lehet tenni a fogyasztóvédelmi felügyelőségen, mert az ilyen eljárás törvényt és jogszabályt sért. A felügyelőség annak nyomán általában helyszíni ellenőrzést tart. Szankciót akkor szabhat ki, ha a hibás gyakorlatot tapasztalja – mondta el Horváth László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZDSZ: Felelőtlenség lenne a holding támogatása

Győr - Az SZDSZ nem támogatja a városi cégek összevonását. A párt szerint elemzések nélkül nem… Tovább olvasom