Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tizenötödik évét kezdi a likócsi Segítőház

Ha a régi 10-es főút mesélni tudna, tragédiákból és újrakezdésekből, munkába indulásból és érkezésből is jutna bőven vagy tucatnyi történet. A rendszerváltozás igazán nagy vesztesei, a hajléktalanok 15 éve kaptak menedéket Győr peremén. Közülük mindössze 7–8 százalékuknak sikerül végleg talpra állnia.
Másfél évtizede nem számított különlegesnek, amikor a postás a győri vasútállomás nagyvárójába kézbesítette a nyugdíjat vagy a szociális segélyt és a padok alkalmi fekvőhellyé alakultak. Az átmeneti és munkásszállók bezárásával sokan kerültek utcára, s az akkori győri városvezetésnek nagy fejtörést okozott, ugyan mit kezdjenek az utcára kerülőkkel.

A volt szovjet likócsi üzemanyagbázis jó terepnek bizonyult: tizennégy évvel ezelőtt Győrben itt nyitottak ajtót először a hajléktalanoknak. Másfél évtizede a fedél nélküliek számát tekintve a legavatottabb szakemberek sem bocsátkoztak becslésekbe. A győri ellátórendszer mindenesetre egy matrjoskababára hasonlított: történetiségében ugyanis először létezett az ESZI (Egyesített Szociális Intézmény), abban volt a családsegítő, utóbbiban pedig a hajléktalanellátás. A „legkisebb fiú" nőtt, terebélyesedett, s a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat ma önálló intézményként több száz hajléktalannak nyújt nappali, krízis- és rehabilitációs ellátást.

A nyitáskor negyvenen, ma már kétszázhetvenen lakják az időközben otthonná alakított bázist, ám az igazi áttörést a kilencvenes években kialakított idősotthon jelentette, ahol azóta folyamatosan negyven idős embert látnak el. Évek óta novemberben nyit a „Stromi", a hajléktalanok téli krízismenhelye, ami a legzordabb téli napokban hatvan rászorulót fogad. Az elmúlt években – az esti teajáratokat kiegészítve – sikerrel működött az éjjel-nappali regionális diszpécserszolgálat, amely mobil egészségügyi szolgálattal is kiegészült és szükség esetén gyógyszerrel, kötszerrel is ellátta az arra rászorulókat.

Ez a pluszszolgáltatás azonban – anyagiak híján – jelenleg szünetel, ám a teajáratokat az egyházi és a civil adományoknak köszönhetően még ezekben a napokban is indítják.

A Likócson élő hajléktalanoknak a munka és a rehabilitáció mellett kitörési lehetőséget jelent az albérleti hozzájárulás, ezzel azonban csak azok élhetnek, akik folyamatosan dolgoznak, így tényleges reményük nyílhat az újrakezdésre.

A Segítőház elérhetőségei: (96) 512-300, (96) 512-304. hajlek@axelero.hu
A Likócson élő hajléktalanok között jogászok, mérnökök és tanárok is élnek. Nemcsak nekik, a többieknek is elsődleges és meghatározó kitörési pontot jelent a munka és a rehabilitáció, ám ez százuk közül mindössze hét-nyolcnak sikerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi tér: nőttek az esélyek

Balogh József nemrégiben azt mondta: a közeli jövőben nem várható, hogy az önkormányzat támogatást kapjon a Széchenyi tér 1,3 milliárd forintba kerülő fejlesztéshez. Állítása szerint azóta változott a helyzet: „illetékes helyekről biztatást kaptak", így a beruházás 2006-os elkezdésére december végén adott 10–20 százalékos valószínűség ma már 50 százalékosra tehető. Tovább olvasom