Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Tizenhét éve várt csatornázás

Gönyű és Nagyszentjános települések szennyvízcsatornázása, az összegyűjtött szennyvizek átvezetése a győri szennyvíztisztító telepre című projekt ünnepélyes megnyitóját tartották a nagyszentjánosi polgármesteri hivatalban.

A projekt nettó összköltsége 1.967.858.346 forint, ebből 1.638.905.273 forint a támogatás (az összköltség 83,3 százaléka); 328.953.073 forint az önerő, és további 800.000 forint írható a nem elszámolható költségek közé (ez az önerőn felüli saját forrás). A támogatást a Kohéziós Alapból és a Magyar Állam költségvetéséből biztosítják, társfinanszírozásban, az Új Széchenyi Terv keretében. A mai projektnyitón Kara Ákos országgyűlési képviselő is részt vett, ugyanis választási ígéreteinek egyike volt ez a projekt, ami most egy-másfél éven belül tényleg – bár a falubeliek már alig merik elhinni – megvalósulhat.

A Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programról szóló 25/2002 (II.27) kormányrendelet szerint a győri szennyvízelvezetési agglomerációban, amelyhez Gönyű és Nagyszentjános is tartozik, 2010. december 31-i határidővel kellett megoldani a települési szennyvizek közműves szennyvízelvezetését és a szennyvizek biológiai szennyvíztisztítását. Gönyű és Nagyszentjános községekben a szennyvízcsatorna-rendszer az egyetlen hiányzó közmű. A településeken keletkező folyékony hulladékot szippantják, és az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. győri telephelyére szállítják. A többségében nem vízzáró, a talajvizet szennyező, csatornapótló szennyvízgyűjtőkbe összegyűjtött lakossági szennyvíz jelenleg a talajt jelentős mértékben terheli, környezetszennyezést okoz.

A projekt célja a környezet védelmének megfelelő biztosítása a 25/2002
(II.27) kormányrendelet előírásaival összhangban. A projekt
kivitelezője: Euroaszfalt Kft. A projekt megvalósulásának napja: 2014.
március 2.

Gönyű és Nagyszentjános önkormányzata kiemelten fontosnak tartja a szennyvízberuházás megvalósulását. Erről beszélt többek közt a projektnyitón a két polgármester, Major Gábor és Friderics Cecília. A két település már 17 évvel ezelőtt is szerette volna megoldani a szennyvízelvezetés problémáját, akkoriban még kormányzati segítséggel,
cél- és címzett támogatások révén. Az uniós csatlakozást követően a települések folyamatosan pályáztak a megvalósításhoz szükséges források elnyerésére.

Most viszont az elnyert támogatás révén már el is kezdődtek a kivitelezési munkálatok közvetlen előkészületei, s idén várhatóan befejeződnek. Jövő tavasszal van a műszaki átadás határideje, utána kezdődhet a fél éves próbaüzem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Genius-díjjal elismert győri igazgatók

A pedagógusok Kossuth-díjának is nevezett rangos szakmai kitüntetésben részesült két győri iskola… Tovább olvasom