Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Tizenhárommilliárd közmunkára

Közmunkások foglalkoztatására, ami 25 ezer embert érint, idén 13 milliárd forint jut az országban.

Az elmúlt évben a megyében hat programban 223-an vettek részt, a legtöbben, 94-en az erdőművelő közmunkában a győri kirendeltségtől.

Az idei költségvetésben biztosított 13 milliárd forintos támogatásból hat közmunkaprogramba mintegy 25 ezer álláskeresőt vonhatnak be az ország munkaügyi kirendeltségei. A programok között első ízben indul olyan, amelyet kifejezetten romáknak dolgoztak ki.

– Új programelem a hárommilliárd forint keretösszegű roma közmunkaprogram, amely több hónapos előkészítés után a cigány kisebbségi önkormányzatok bevonásával és egyetértésével indul. Az öt hónapon át tartó foglalkoztatás kiemelt célcsoportja a fiatal munka nélküli korosztály – mondta az országos programról Rimányiné Somogyi Szilvia, a regionális munkaügyi központ főigazgató-helyettese.

A programban részt vevők többek között a romatelepek rendbetételét, ár- és belvízvédelmi munkákat, nagyobb patakok vagy folyómedrek megtisztítását végzik majd. A szociális ellátás, a lakhatás segítésében is közreműködnek azoknál, akik önhibájukon kívül nem képesek erre.

A vámosszabadi Oros Róbert közmunkaprogram keretében végez favágást. Fotó: Krizsán Csaba
A vámosszabadi Oros Róbert közmunkaprogram keretében végez favágást. Fotó: Krizsán Csaba

– Hatmilliárd forintból önkormányzati téli-tavaszi program indul öt hónapon keresztül, amely során előnyt élveznek a hátrányos helyzetű települések. A forrás felét a leghátrányosabb besorolású kistérségek kapják. Négymilliárd forinttal támogatja a tárca a januártól augusztus végéig tartó, már hagyományossá vált szakmai programokat. Az erdőművelésben, a vasutak és a vízvédelmi létesítmények mellett a jelentősebb üdülőhelyeken, valamint a nemzeti parkokban dolgozók számát növeli a több mint kétmilliárd forintos önrész és társfinanszírozás, amelyre az állami vagyon kezelőitől, fenntartóitól és társminisztériumoktól számíthatunk – magyarázta Rimányiné Somogyi Szilvia.

A közmunkákban csak regisztrált álláskeresők vehetnek részt és a résztvevők legalább ötven százalékának rendelkezésre állási támogatásra jogosult személynek kell lennie.

A megyében hat közmunkaprogramban 223 közmunkást foglalkoztattak tavaly. A téli-tavaszi időszakban az önkormányzatok által meghatározott feladatokat hajtottak végre, közreműködtek erdőművelésben és -telepítésben, karbantartották a vasutak, közutak környezetét, a nemzeti parkok természeti állapotát javították, parlagfüvet irtottak. Kapuváron harmincketten vettek részt a téli közmunkaprogramban, ugyanannyian erdőművelési közmunkában, ugyanezen a győri kirendeltségtől kilencvennégyen, míg a mosonmagyaróváritól harminchárman. A ˝nemzeti parkok˝ programban a soproni kirendeltségről öt, míg a vasúttisztasági programban tizenhét közmunkás vett részt a győri kirendeltségről.

Olvasóink írták

  • 3. tricse 2010. január 06. 12:30
    „No kérem akkor várom a munkalehetőséget szeretettel!”
  • 2. adlerzsigabá 2010. január 04. 14:16
    „Fantasztikus! (Sci-fi)”
  • 1. janika 2010. január 04. 13:00
    „Nem félnek, hogy ezt a munkahely teremtési módszert lekoppintják a fejlett Magyarországra irigykedő államok?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fejlesztések folytatódnak

A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. beruházásokat és fejlesztéseket tervez idénre is,… Tovább olvasom