Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Tíz méter magasból csapódott be a Lada a földbe Győrben - videó, fotók

Látványos baleseti szimulációt tartottak pénteken a Mobilis melletti parkolóban - videón nézhetik meg a becsapódást!

14 óra 32 perc

"A daruval felemelt 2105 típusú `kocka´ Lada nem egészen másfél másodperc alatt ért földet 10 méter magasból. Az autó 14 m/s-mall, azaz körülbelül 50-51 km/órás sebességgel csapódott a földbe.

Ügyeltünk arra, hogy a becsapódás erejétől a parkoló betonja nem sérüljön, ezért vaslapot fektettünk le az aszfaltra" - mondta a kisalfold.hu érdeklődésére Mészáros Péter, a Mobilis szakmai és módszertani vezetője, középiskolai fizika tanár.


Videó: Cseh Róbert


"Ha valaki helyet foglalt volna a daruról leejtett Ladában, akkor 4,7 G körüli gravitációs erőt kellett volna a testének felfognia"

A Lada második próbálkozásra - elsőre az egyik biztosító kötél megadta magát, így biztonsági okokból a daru kezelői inkább visszaeresztették a kocsit a kiindulási pontra - nem sokkal 14 óra után landolt a földön népes közönség előtt.

Tíz méter magasból csapódott be a Lada a földbe Győrben. Fotók: Bertleff András

"A Forma-1-es pilótáknak 1 és 5 G közötti gravitációs erőt kell az autóban ülve elviselniük.

A gyorsításoknál nagyjából 1 G hat a pilótákra, míg a fékezéseknél 4,5 G-t, a kanyarokban pedig 5 G körüli erőhatást kell kibírniuk. Az űrrepülőgépen - a kilövésnél és a visszatérésnél - körülbelül 3-7 G hat az űrhajósokra.

Ha valaki helyet foglalt volna a daruról leejtett Ladában, akkor 4,7 G körüli gravitációs erőt kellett volna a testének felfognia - vagyis a nehézségi gyorsulás közel ötvenszeresét -, ami az emberi szervezet számára gyakorlatilag elviselhetetlen" - magyarázta Mészáros Péter.

"Az apró szilánkok balesetveszélyesen törtek volna szét a földet érést követően"

A Mobilis szakmai és módszertani vezetője hozzátette: "elővigyázatosságból semmilyen folyadék (benzin, olaj) nem volt az autóban, illetve a kísérlet előtt az üvegeit is kivágták, hisz az apró szilánkok balesetveszélyesen törtek volna szét a földet érést követően.

Központ ütközések, veszedelmes útviszonyok téli tematikáihoz
kapcsolódva baleset megelőző és ütközésszimulációs céllal dobtak le
egy autót február 15-én pénteken a Mobilis parkolójában.

Miután a Lada földet ért, a győri tűzoltók villámgyorsan a helyszínen teremtek, s megmutatták, hogyan kell néhány másodperc alatt baleset után a kocsi ajtaját kivágni, majd a sérülteket kiszabadítani.

A Ladát 10 méter magasból a II. Győri Böllérnapok talán leglátványosabb programrészeként ejtették le - a háromnapos rendezvény részletes menetrendjét ide kattintva olvashatják el

Előzetes

A tűzoltók tíz méter magasba emelnek, majd – a frontális ütközést szimulálva  - leejtenek egy Lada típusú személygépjárművet, mely körülbelül 51 km/órás sebességű ütközésnek felel meg. Az autóban levő bábot a tűzoltóság munkatársai vágják ki a járműből.

A bemutatók 11.00 órakor kezdődnek a Mobilisben, ahol prevenciós filmekkel, tesztekkel és játékokkal várják az érdeklődőket, majd 13.30-kor a Mobilis melletti parkolóban a szakemberek közreműködésével ejtik le az autót.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. urbaniastapista 2013. február 17. 13:08
  „#27.
  De ma gyalog menjetek, mert a parkolókban a böllérek pakoltak ki, az egyetemi parkolók meg fizetősek + Pécsről is jön pár száz szurkoló autóval a kosármeccsre.”
 • 30. ewets 2013. február 17. 09:17
  „A sok fanyalgónak üzenem: a kocsi "dobálás" délelőtt 11-re volt meghirdetve, az iskolásoknak, csak éppen nem jöttek el. Így lett délután megtartva a bemutató. Egyébként a videót megnézted, ott is elhangzott, hogy mit akartak vele elérni. Legközelebb, ha lesz legközelebb, valaki által felajánlott audit is szívesen feldarabolják szerintem a TŰZOLTÓK. Azt ugye nem gondoljátok komolyan, hogy forgalmival rendelkező autón gyakorolnak?”
 • 29. oPTiKa 2013. február 17. 07:07
  „@5, Harconamarcos, kipróbáltam most pár értéket, nekem jól számol. Legalábbis nekem a nedves úton rossz gumival számolt 50 méter többnek tűnik, mint a száraz úton új gumival számolt 30...”
 • 28. Hyppolit 2013. február 16. 18:27
  „20. xjs! Úgy értettem, ahogy írtam: "a kimenetel még durvább". Nem mindegy, hogy pl nekiszáll vki merőlegesen egy szalagkorlátnak (ahol a mozgási energia t idő alatt nullára csökkenve felemésztődik), vagy vki frontálisan egy kamion alá száll be. Nem tankönyv példákra gondoltam, hanem -sajnos- életszerűekre. Viszont kommentedbőll úgy sejtem, Te a hatás-ellenhatás, azaz Newton III. törvényére gondoltál: "két test kölcsönhatásakor az egyik test pontosan akkora, de ellentétes értelmű erővel hat a másikra, mint amekkora erővel a másik test hat rá". Ennek szellemében gondold végig, hogy pl. egy gk nekimegy 40 km/h sebességgel a falnak, vagy ugyanakkora sebességgel frontálisan ütközik egy 100 km/h sebességű kamionnal, durvább-e a kimenetel? Amit Te írsz, hogy 50 km/h és kontra 50 km/h óra, az max az egyetemi laborban reprezentatív kísérlet, életszerűtlen.”
 • 27. rózsa36 2013. február 16. 16:25
  „Kedves Hozzászólók!
  Kíváncsi lennék, a fikázók közül hányan látogattak már el a Mobilisba. Menjetek el és meglátjátok, tátva marad a szátok. Ha így lesz, ma és holnap már csak pár lépést kell tennetek, és sok-sok finom disznósággal teletömhetitek a bendőtöket!”
 • 26. dödike 2013. február 16. 15:46
  „Olcsó játék hü..e embereknek.”
 • 25. Mankapunka 2013. február 16. 15:05
  „ekken :)”
 • 24. Szabus87 2013. február 16. 10:45
  „Imádom, hogy bármi is a téma, a szájkarate hatására végül mindenki anyázni kezd... :)”
 • 23. ekkenekepen 2013. február 16. 10:09
  „2. acsali 2013.02.15. 11:56
  te öreg összekevered gizikét a kőzekével, ez nem a csip fúz féle újjáépítő szappanopera...”
 • 22. ekkenekepen 2013. február 16. 10:06
  „1. Mankapunka 2013.02.15. 11:06
  mit sír a <moderálva> megint, az ilyen magadfajta kreténnek esélye se lett volna szekéren kívül mást vezetni ha beszigorítanának, öcsisajt.
  Már a mentális alkalmasságin elhasalnál, azt meg nem tudom hogy oldottad meg, hogy analfabéta létedre írásbelin átengedtek.”
 • 21. Csetneky 2013. február 15. 21:46
  „Okos dolog összetörni bármit is. Egyébként azt hogyan mutatják be, amikor a szabályos közlekedés királya 70-el megy fényes nappal, a csontszáraz, nyílegyenes országúton és kihajt eléje a figyelmetlen nagytudású, aki egyébként szintén rendkívül szabályosan közlekedik?”
 • 20. xjs 2013. február 15. 20:07
  „8. Hyppolit:
  "A sebesség növekedésével ez hatványozódik, ellentétes irányú erő hatására a kimenetel még durvább." A mondatod második felét nem tudom hogy értetted, de ha arra gondoltál hogy pl két 50km/h-val haladó autó frontális ütközésénél jobban összetörnek az autók mintha egy 50km/h-val menne betonnak, akkor tévedsz, mert ugyan annyira törik össze :)

  Amúgy itt megnézhető az EURO-NCAP töréstesztje is a Ladának:
  http://www.ladarevolution.atw.hu/index_elemei/torestesztek.htm
  Nem túl jók a régebbi típusoké, de komoly fejlődés van az újabbaknál, ami mutatja hogy a mai autóipar hogy fejlődik a biztonságtechnika terén, még egy átlag árkategóriában is.”
 • 19. Hyppolit 2013. február 15. 17:23
  „15. Mankapunka! Egyet értek Veled, ez valóban kiszűrne sok alkalmatlant, de azt nem tudom, hogy a későbbi renitenseket hogy lehetne? Igen, én is ültem olyan személy mellett, akinél pár manőver után halálfélelmem volt. Ilyenkor azonnal kiszállok a kocsiból, de pl. akiről tudom, hogy akár egy nyelet italt is megivott, amellé be sem szállok. Annyiban is lehetne talán szigorítani, hogy akár része lehetne az oktatásnak a szimulációs-pályán történő tanvezetés és gyakorlás (keramit, "olajfolyásos" felület, kisodródás, rázóburk, stb.)”
 • 18. zakarias3 2013. február 15. 16:57
  „Ezt is a gazdaság növekedése édekében csinálták!”
 • 17. acsali 2013. február 15. 16:39
  „14. Egyetértek, egy ilyen 3 napos rendezvény megszervezése hatalmas munka, és sokszínűnek kell lennie.”
 • 16. Dawee11 2013. február 15. 16:37
  „miért nem audit dobálnak?:)”
 • 15. Mankapunka 2013. február 15. 16:06
  „Hyppolit Igen, szigorúbb, de nem jutott az eszembe.

  Nem, például, ami van PÁV-on is, a 2 csík között tartani a pontot, meg a fülre, szemre kiadott jelek, amikre a gombokat, pedálokat kell nyomni. Itt hamar kiderülne, hogy nem tud egyes dolgokra reagálni annyi időt, mint amennyi elvárható lenne egy sima közéletben.

  Ne mondd, hogy nem ültél még olyan személy mellett, akin már induláskor látszik, hogy "nem érzi" egyáltalán a vezetést. Én is ültem már olyan mellett, akinél fogni kellett a keravasat az anyós ülésen, mert egyszerűen nem megy neki. Nem 2 éve van jogosítványa. Öregekre visszatérve, nagyapám is még Csepellel meg Zillel járt Pesten, de mikor öregkorára odaadtam neki a nyergest, sikerült a pótot meghúzni, mert már nem való nekik a vezetés. Ők a másik balesetforrás.”
 • 14. zakarias3 2013. február 15. 15:55
  „2.acsali!Cirkusz kell a népnek!Van, akit ilyen látvány elégít ki!Van,akit egy gyönyörű nő!Izlések és pofonok,különbözők!”
 • 13. acsali 2013. február 15. 15:50
  „Holnap ugyanitt gázzal felfújt disznót robbantanak fel, mert az is fizika.”
 • 12. kamikaze 2013. február 15. 15:30
  „és mi lett a ladával??megvenném!!!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljött és rögtön haza is ment a beidézett megyés püspök

Nem tudták szembesíteni Pápai Lajos megyés püspököt a vele ellentmondásba került tanúval. Tovább olvasom