Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Tíz méter magasból csapódott be a Lada a földbe Győrben - videó, fotók

Tíz méter magasból csapódott be a Lada a földbe Győrben - videó, fotók

Látványos baleseti szimulációt tartottak pénteken a Mobilis melletti parkolóban - videón nézhetik meg a becsapódást!

Szeghalmi Balázs - 2013.02.15. 10:05
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

14 óra 32 perc

"A daruval felemelt 2105 típusú `kocka´ Lada nem egészen másfél másodperc alatt ért földet 10 méter magasból. Az autó 14 m/s-mall, azaz körülbelül 50-51 km/órás sebességgel csapódott a földbe.

Ügyeltünk arra, hogy a becsapódás erejétől a parkoló betonja nem sérüljön, ezért vaslapot fektettünk le az aszfaltra" - mondta a kisalfold.hu érdeklődésére Mészáros Péter, a Mobilis szakmai és módszertani vezetője, középiskolai fizika tanár.


Videó: Cseh Róbert


"Ha valaki helyet foglalt volna a daruról leejtett Ladában, akkor 4,7 G körüli gravitációs erőt kellett volna a testének felfognia"

A Lada második próbálkozásra - elsőre az egyik biztosító kötél megadta magát, így biztonsági okokból a daru kezelői inkább visszaeresztették a kocsit a kiindulási pontra - nem sokkal 14 óra után landolt a földön népes közönség előtt.

Tíz méter magasból csapódott be a Lada a földbe Győrben. Fotók: Bertleff András

"A Forma-1-es pilótáknak 1 és 5 G közötti gravitációs erőt kell az autóban ülve elviselniük.

A gyorsításoknál nagyjából 1 G hat a pilótákra, míg a fékezéseknél 4,5 G-t, a kanyarokban pedig 5 G körüli erőhatást kell kibírniuk. Az űrrepülőgépen - a kilövésnél és a visszatérésnél - körülbelül 3-7 G hat az űrhajósokra.

Ha valaki helyet foglalt volna a daruról leejtett Ladában, akkor 4,7 G körüli gravitációs erőt kellett volna a testének felfognia - vagyis a nehézségi gyorsulás közel ötvenszeresét -, ami az emberi szervezet számára gyakorlatilag elviselhetetlen" - magyarázta Mészáros Péter.

"Az apró szilánkok balesetveszélyesen törtek volna szét a földet érést követően"

A Mobilis szakmai és módszertani vezetője hozzátette: "elővigyázatosságból semmilyen folyadék (benzin, olaj) nem volt az autóban, illetve a kísérlet előtt az üvegeit is kivágták, hisz az apró szilánkok balesetveszélyesen törtek volna szét a földet érést követően.

Központ ütközések, veszedelmes útviszonyok téli tematikáihoz
kapcsolódva baleset megelőző és ütközésszimulációs céllal dobtak le
egy autót február 15-én pénteken a Mobilis parkolójában.

Miután a Lada földet ért, a győri tűzoltók villámgyorsan a helyszínen teremtek, s megmutatták, hogyan kell néhány másodperc alatt baleset után a kocsi ajtaját kivágni, majd a sérülteket kiszabadítani.

A Ladát 10 méter magasból a II. Győri Böllérnapok talán leglátványosabb programrészeként ejtették le - a háromnapos rendezvény részletes menetrendjét ide kattintva olvashatják el

Előzetes

A tűzoltók tíz méter magasba emelnek, majd – a frontális ütközést szimulálva  - leejtenek egy Lada típusú személygépjárművet, mely körülbelül 51 km/órás sebességű ütközésnek felel meg. Az autóban levő bábot a tűzoltóság munkatársai vágják ki a járműből.

A bemutatók 11.00 órakor kezdődnek a Mobilisben, ahol prevenciós filmekkel, tesztekkel és játékokkal várják az érdeklődőket, majd 13.30-kor a Mobilis melletti parkolóban a szakemberek közreműködésével ejtik le az autót.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 31 hozzászólás
Moderálásra küldöm 31. urbaniastapista 2013.02.17. 13:08

#27.
De ma gyalog menjetek, mert a parkolókban a böllérek pakoltak ki, az egyetemi parkolók meg fizetősek + Pécsről is jön pár száz szurkoló autóval a kosármeccsre.

Moderálásra küldöm 30. ewets 2013.02.17. 09:17

A sok fanyalgónak üzenem: a kocsi "dobálás" délelőtt 11-re volt meghirdetve, az iskolásoknak, csak éppen nem jöttek el. Így lett délután megtartva a bemutató. Egyébként a videót megnézted, ott is elhangzott, hogy mit akartak vele elérni. Legközelebb, ha lesz legközelebb, valaki által felajánlott audit is szívesen feldarabolják szerintem a TŰZOLTÓK. Azt ugye nem gondoljátok komolyan, hogy forgalmival rendelkező autón gyakorolnak?

Moderálásra küldöm 29. oPTiKa 2013.02.17. 07:07

@5, Harconamarcos, kipróbáltam most pár értéket, nekem jól számol. Legalábbis nekem a nedves úton rossz gumival számolt 50 méter többnek tűnik, mint a száraz úton új gumival számolt 30...

Moderálásra küldöm 28. Hyppolit 2013.02.16. 18:27

20. xjs! Úgy értettem, ahogy írtam: "a kimenetel még durvább". Nem mindegy, hogy pl nekiszáll vki merőlegesen egy szalagkorlátnak (ahol a mozgási energia t idő alatt nullára csökkenve felemésztődik), vagy vki frontálisan egy kamion alá száll be. Nem tankönyv példákra gondoltam, hanem -sajnos- életszerűekre. Viszont kommentedbőll úgy sejtem, Te a hatás-ellenhatás, azaz Newton III. törvényére gondoltál: "két test kölcsönhatásakor az egyik test pontosan akkora, de ellentétes értelmű erővel hat a másikra, mint amekkora erővel a másik test hat rá". Ennek szellemében gondold végig, hogy pl. egy gk nekimegy 40 km/h sebességgel a falnak, vagy ugyanakkora sebességgel frontálisan ütközik egy 100 km/h sebességű kamionnal, durvább-e a kimenetel? Amit Te írsz, hogy 50 km/h és kontra 50 km/h óra, az max az egyetemi laborban reprezentatív kísérlet, életszerűtlen.

Moderálásra küldöm 27. rózsa36 2013.02.16. 16:25

Kedves Hozzászólók!
Kíváncsi lennék, a fikázók közül hányan látogattak már el a Mobilisba. Menjetek el és meglátjátok, tátva marad a szátok. Ha így lesz, ma és holnap már csak pár lépést kell tennetek, és sok-sok finom disznósággal teletömhetitek a bendőtöket!

Moderálásra küldöm 26. dödike 2013.02.16. 15:46

Olcsó játék hü..e embereknek.

Moderálásra küldöm 25. Mankapunka 2013.02.16. 15:05

ekken :)

Moderálásra küldöm 24. Szabus87 2013.02.16. 10:45

Imádom, hogy bármi is a téma, a szájkarate hatására végül mindenki anyázni kezd... :)

Moderálásra küldöm 23. ekkenekepen 2013.02.16. 10:09

2. acsali 2013.02.15. 11:56
te öreg összekevered gizikét a kőzekével, ez nem a csip fúz féle újjáépítő szappanopera...

Moderálásra küldöm 22. ekkenekepen 2013.02.16. 10:06

1. Mankapunka 2013.02.15. 11:06
mit sír a <moderálva> megint, az ilyen magadfajta kreténnek esélye se lett volna szekéren kívül mást vezetni ha beszigorítanának, öcsisajt.
Már a mentális alkalmasságin elhasalnál, azt meg nem tudom hogy oldottad meg, hogy analfabéta létedre írásbelin átengedtek.


31 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...