Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben

2011. április 26-án az Országgyűlés módosította a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII-es törvényt.
Ennek értelmében 2012. január 1-től tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben, többek között a szórakozó – és vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, közösségi közlekedési eszközökön, megállókban, aluljárókban, játszótereken és azok 5 m-es környezetében. A közforgalmú intézmények, munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, közösségi közlekedési eszközökön nem jelölhető ki dohányzóhely.

Még szigorúbb lesz a szabályozás a közoktatási intézményekben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben, egészségügyi szolgáltatónál, ahol még nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely.

A dohányzással kapcsolatos szigorításra többek között azért volt szükség, mert a magyar lakosság 38%-a dohányzik, és ennek következményeként a tüdőrák miatti halálozásban hazánk világelső, továbbá a magyar lakosság európai összehasonlításban kedvezőtlen egészségi állapotáért felelős számos krónikus, nem fertőző népbetegség egyik fontos rizikótényezője a dohányzás.

A 2009. évi, Győr városi droghelyzet felmérés alapján a hetedikeseknek még egyharmada próbálta a dohányzást, addig a nyolcadikosoknak pedig már több mint kétharmada. A dohányzást már kipróbálók átlagosan 12 éves koruk környékén esnek túl az első cigaretta végigszívásán. A dohányzás kipróbálásában a nemek közt mutatkozó különbségek, a 11. évfolyamra elmosódnak. A tizenkettedikesek rendszeres dohányzása már a felnőtt lakosság körében mért gyakoriságot mutatja.

Ezért a szigorítással párhuzamosan a megelőzésnek is nagyobb hangsúlyt kell kapnia. A pedagógusok egészségének védelme és személyes példamutatásuk jelentősége miatt dohányzásról leszokást támogató csoport indul Győrben.

FELHÍVÁS

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztály és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata WHO Egészséges Városok Program a dohányzásról leszokást támogató csoportot indít pedagógusok részére 2012 januárjától.

Helyszíne: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve földszinti előadóterem, Győr, Jósika u. 16.

A csoportot vezeti: dr. Bazsika Erzsébet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztály osztályvezetője.

A csoport maximális létszáma: 12 fő
(Igény esetén lehetséges még egy csoport indítása.)

Előzetes jelentkezés határideje: 2012. január 6.

A jelentkezés írásban történik az alábbi helyek valamelyikén:
Postacím: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánpolitikai Főosztály
WHO Egészséges Városok Programiroda
9021 Győr, Honvéd liget 1.
E-mail: who@gyor-ph.hu
Fax: 96 500 582
Érdeklődés: 96 500-555 és 20 9205 226 vagy 96 513 742 és 30 4610 701 telefonokon

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztatás időpontja: 2012. január 10. 15.00
Helyszíne: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve földszinti előadóterem, Győr, Jósika u. 16.

A végleges jelentkezés után a csoport indul: 2012. január 17-én.
A tematikus csoport időtartama 2 hónap, hetente egy alkalommal 1,5-2 óra, keddi napokon, a résztvevőkkel egyeztetett kezdési időpontban.
A magatartás orvoslás elemeit felhasználó csoport módszer a nemdohányzó magatartás újratanulásában nyújt segítséget.

A csoportban történő részvétel ingyenes, lényeges kritériuma az önkéntesség és egyéni motiváció!

A leszokást támogató csoportban eredményesen résztvevők sorsolással páros wellness hétvégét nyerhetnek.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Tündenéne 2011. december 20. 14:13
  „28. ewets 2011.12.19. 18:04

  Én is időnként 12 órát húzok le. Ettől dohányoznom kéne? Nem igazán értem az összefüggést a munkaidő hossza és a dohányzás megengedése/tiltása között.
  Megmarad a cigire költött pénz, megmarad, így másra fordíthatja a szünetét is az érintett, és ráadásul egészségesebb is lesz az ember.
  Nem kell követni a volt főnököm példáját, aki addig-addig szívta, amíg kapott egy finom kis szívinfarktust Túlélte, azóta egy szálat se szív. Kemény lecke volt, de más sajnos nem volt rá hatással.

  Egyébként arra is kíváncsi lennék - és persze ez már szőrözés -, hogy a szilveszteri bulizók január 1-jén 0 óra 1 perckor kimennek a vendéglátóhelyek elé dohányozni? :)”
 • 28. ewets 2011. december 19. 18:04
  „27.nek.
  Na ja, és mi lesz azokkal a melósokkal akik 12-24 órát húznak le? Nekik a gyár területén se jelölnek ki cigis helyet. Az ajtón kívülre nem tud kimenni, mert nincs kilépője, eddig a kávézót pöfékelték tele, most hova megy. Dokihoz mennek leszoktató bogyóért? :(:(”
 • 27. Tündenéne 2011. december 19. 17:18
  „A buszokon való tiltás érvényes lesz a buszvezetőre is? :)”
 • 26. Tündenéne 2011. december 19. 17:15
  „Van olyan kollégám, aki naponta legalább 10-szer tart cigiszünetet (inkább többször). Ezen időben mondjuk én (aki nem dohányzom) dolgozom. Én nem tarthatok szünetet "csak úgy". Akkor most...?”
 • 25. anuvuk 2011. december 17. 18:56
  „Közeledik a határidő 2012.01. 01! Lehet lazítani a csavarokat a bejárati ajtókba helyezett csikk tartóknál és 5 méterrel távolabb rögzíteni!! Ott távolabb, még kettesével is szívhatja, ha neki úgy tetszik !!
  Az ajtókba való füstölésnél, a huzat beviszi a bagó szagot az épületbe!!!”
 • 24. Nikóca 2011. december 17. 10:33
  „tricse, ugyanerre gondoltam :) legyen néhány hely, "kiskocsmák", ahol marad a füst, ahol a borod/söröd/kávéd mellé bátran rágyújthatsz, ahogy eddig szoktál, és nem kell megfagyni 5 méterre a bejárattól pohár nélkül, ha te kabát nélkül, kényelmesen, "pohárral" szoktál s szeretsz dohányozni. Miért is ne? Minden szabályhoz tartozik kivétel :))”
 • 23. tricse 2011. december 16. 19:54
  „Mondjuk lehetne olyan hely ahol kivételesen szabad! Kiírhatnák az ajtóra: Tájékoztatjuk kedves vendégeinket,hogy a helyiségben dohányoznak! Akit zavar a füst megkérjük keressen másik vendéglátóhelyet!:)))”
 • 22. tricse 2011. december 16. 19:49
  „Értem én odre,csak nem arra reagáltam volna!:))

  Agent,aki eddig bement azt valószínűleg nem zavarta a füst,bár gondolom jobban örülne ha nem lenne!De ezt a törvényt lehetetlen lesz betartani egy kocsmában! Nem étteremben,nem discoban és nem valami előkelő szórakozóhelyen,hanem egy kiskocsmában! Egészen egyszerűen azért mert ezekhez a helyekhez szinte hozzá tartozik a füst! Tetszik nem tetszik! El nem tudom képzelni,hogy egy törékeny kiszolgálólány,hogy fogja érvényesíttetni a törvényt a becsiccsentett vendégekkel!
  Jocó--én nem mondanám azért,hogy hajrá,de ezt már túlzásnak tartom! Egekig emelik a cigi árát és mindenhol megtiltják a füstölést! Mintha ez olyan könnyű lenne! Mármint abbahagyni!Mármint annak aki nem akarja!:)
  Minden részével egyetértek a törvénynek ezt az egyet kivéve!Én dohányzom,de mindenhol ki fogom bírni,hogy ne gyújtsak rá,de nehogymár elmegyek egy sört meginni és ne cigizhessek hozzá! Ismétlem hogy nem étteremben,nem tömeges táncos szórakozóhelyen!”
 • 21. Agent 2011. december 16. 19:37
  „20 ne kapd fel a vizet, neked jogod van dohányozni, nekem meg jogom van nem megbüdösödni, ennyire egyszerű és a megoldás nem az, hogy én ne járjak sehová, ugye ezt belátod, toleráns pedig ebben a kérdésben, nem tudok lenni, a saját egészségeddel azt csinálsz amit akarsz, máséval nem.”
 • 20. jocó1234 2011. december 16. 19:25
  „Megint itt vannak a radikális, nagyokos dohányzás ellenzők! Én meg azt mondom, hogy aki rá szeretne gyújtani, tegye meg. Én is dohányzom és kikérem magamnak a kiközösítő, radikális véleményeket, melyekkel minket illetnek itt...nem hinném, hogy bármivel is különb emberek lennétek nálam. Három gyereket felneveltem, tisztességgel eltartom a családomat, normálisan nevelem őket. Erre most megköveznek azért mert rá merek gyújtani?

  Na nemár! Hajrá dohányosok!!!”
 • 19. háté 2011. december 16. 19:20
  „-több, mint 40-évig dohányoztam, csak azért hagytam abba, mert már négy doboz szimphonia volt a napi adagom.
  Soha nem köhögtem tőle, csak a négy doboztól kezdett fájni a fejem.
  -azt mondtam egyik reggel, te vagy az utolsó és az óta nem szívtam, ami már az ötödik éve. -akarat kérdése.
  -engem nem zavar ha mellettem dohányoznak,- ha meg elmegyek kocsmába-szórakozó helyre, nem zavar ha a ruhám hazafelé nem úgy illatozik, mint amikor templomban-múzeumban jártam.
  Nem helyeslem ezt a mérhetetlen tiltást, teljesen felesleges. -gusztustalan, amikor mindent szabályoznak.
  Ez a tehetetlenség, a semmittevés agyszüleménye.”
 • 18. odre 2011. december 16. 18:55
  „tricse

  akkor még egyszer: én a mértékletes italfogyasztásról írtam. csak magamat tudom ismételni.”
 • 17. anuvuk 2011. december 16. 18:50
  „A rendelet nem fog semmit sem érni, amennyiben az ajtókban dohányoznak, az 5 méter, az 5 méter legyen!!!!
  Szemetes hamutartók eltávolítása a közvetlen bejárattól, buszmegállóból stb!!!”
 • 16. drKotász 2011. december 16. 18:49
  „Ez egész nyugat euroapában így van, és mindenki betartja. Szépen kint ácsorognak az emberek a kocsma előtt ha cigizni akarnak.”
 • 15. drKotász 2011. december 16. 18:45
  „3. jasper
  Ha be iszik, akkor csak magara karos.”
 • 14. Nikóca 2011. december 16. 18:41
  „tricse - szerintem - csak arra célzott, hogy aki nemdohányos eddig nem járt kocsmázni, az most sem nagyon fog, h füstmentesek lesznek ezek a helyek. Valszín elsősorban nem a füst az oka távolmaradásuknak...
  Ha Nyugaton működik, nekünk is fog (????)”
 • 13. Agent 2011. december 16. 17:30
  „12, eddig is jártak hidd el, ezekre a helyekre járni nem a dohányosok privilégiuma.”
 • 12. tricse 2011. december 16. 17:24
  „odre

  Az "előbbivel csak magamat mérgezem"-re írtam! Sajnos rengeteg az alkoholista és a számuk felszorozható minimum hárommal,hogy kit is tesznek tönkre az ivászattal!
  Agent
  Nem hinném,hogy most aztán nemdohányzók tömkelege kezd el kocsmákba ill.olyasmiszerű helyekre járni!
  Étterembe,discóba nem is való a cigi--ott én is helyeslem a betiltását!”
 • 11. pamutzokni 2011. december 16. 17:02
  „"A közforgalmú intézmények, munkahelyek zárt légterű helyiségeiben... nem jelölhető ki dohányzóhely."

  Én ezzel nem értek egyet. Bakker, voltam olyan dohányzó helyiségben, ahol nem is volt füst olyan jó volt az elszívás.”
 • 10. Agent 2011. december 16. 16:58
  „VÉGRE! Végre talán el lehet menni beszélgetni, szórakozni akárhová úgy, hogy utána ne bűzölögjön az ember összes ruhája, mint egy hamutartó.
  Jó döntések kellenek, ez pedig az. Oké, értem én, hogy sokaknak szakítani kell a rutinnal, miszerint "én szívok, mindenki szív", de a dolgok rendje mégis ez, ugyanúgy, ahogy például ha dolgod van azt a mellékhelységben végzed, nem pedig ott ahol rádjön, hiába lenne sokkal kényelmesebb. Élni és élni hagyni.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 baleset két óra alatt a megyében pénteken - fotók

A 83-as főúton előbb egy Suzuki és egy kisbusz ütközött, majd egy rendőrautó borult az árokba. A két… Tovább olvasom