Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Tető nélkül, vizes falak közt a diákok

Nagyszentjános - Kedden a Föld napjára készültek a diákok is, ám az egyik elemből, a vízből jócskán kijutott az elmúlt napokban: az intézménynek alig akad száraz helye, több tanteremben a mennyezetről még kora délután is csöpögött az eső.
Ugyancsak rájár a rúd a nagyszentjánosiakra, ahol még jóformán ki sem heverték az itt élők a március elején tomboló vihar nyomait, már két alkalommal újabb, heves esőzés okozott több százezer forintra rúgó kárt. Tető nélküli az iskola, hetek óta tart a javítás, ám a nagy erővel szombaton, majd hétfőn érkező zivatar tovább áztatta, rongálta a még épen maradt tantermi mennyezeteket, falakat.

Két hete cserép nélkül van az épület, a tetőn tócsákban állt a víz és szétáztatta az épület falait. Fotó: Harcsás Judit
Két hete cserép nélkül van az épület, a tetőn tócsákban állt a víz és szétáztatta az épület falait. Fotó: Harcsás Judit

– A tanítást reggel azzal kezdtük, hogy a kollégáimmal és a gyerekekkel edényekkel, különböző eszközökkel a vizet mertük. Mentettük, ami még menthető – sorolta keserűen Nebehaj Károlyné megbízott iskolaigazgató, aki huszonnyolc éve tanít az iskolában, de az eltelt időszakban még csak hasonlóra sem emlékszik. – A műpadló alá szivárgó víz – ahol csak lehetett – utat tört magának, s eláztatott mindent.

Két hete cserép nélkül van az épület, a padlás lapjára pedig
hiába tettek fóliát, azt nagy valószínűséggel feltépte a szél és a szakadó eső szó szerint szétáztatta az iskola falait, a lámpaburákban állt a víz.
Nebehaj Károlyné úgy tudja, az önkormányzat pályázott a tető felújítására, ám ennek az eredményéről még nem értesültek. Az esős hetet előrejelző meteorológiai jelentést ugyan figyelik, ám ez az épület megmentésére vajmi kevés. A könyvtárat és a legalsó néhány helyiséget kivéve minden nedves és félő, az iskolai eszközök is tönkremennek.

– Nem elég a tetőcsere, most mindent újítani, festeni kell – folytatta a megbízott igazgató. Ugyanakkor még bő másfél hónap van a tanévből, az épület egy része teljesen használhatatlan.

A szombati, majd a hétfői viharos esőzés után az igazgató és helyettese az intézmény összes vödrét és vízfogó edényét bevetette. Fotó: Harcsás Judit
A szombati, majd a hétfői viharos esőzés után az igazgató és helyettese az intézmény összes vödrét és vízfogó edényét bevetette. Fotó: Harcsás Judit

Unger Vilmos polgármester szerint megfelelően kezelik a problémát, késő délután már újabb takarófóliákkal burkolták be a tetőt.
– A természet erőivel szemben mi is tehetetlenek voltunk, előfordult hasonló már bizonyára mással is – mondta el a polgármester. – Különösebb problémáról nem tudok, ma délután takarófóliákról gondoskodtunk, ami a tetőn a helyére került. Mihelyt a tetőszerkezet elkészül, a festésre s az egyéb helyreállítási munkákra is sor kerül – ígérte a polgármester, aki nem titkoltan nehezményezte az újságírói érdeklődést, a nevelőtestület és a szülők újólag felmerülő aggodalmát.

Olvasóink írták

  • 2. Bviki 2008. április 24. 20:05
    „Nekem az öcsém jár még a Nagyszentjánosi Iskolába elmondhatom amiket mesél az szörnyü a diákok hetek óta nem tudnak kimenni az udvarra eddig a lehullandó cserépveszély miatt most a szanaszét heverö rozsdás szegekkel telivert fadarabok miatt.Iszonyu!!!!Arrol nem beszélve, hogy vannak olyan emberek akik ezekfelett szemethunynak könnyebb egy beirást megírni mint a diákokat kiengedni a szabadba.Ugyanis a tanulók lassan szétszedik az iskolát a mozgás hiány miatt.(ez mind tudom hogy nem a pedagógusok hibája)hanem azé akinek mind ez jó és megfelelö.Jó az optimista felfogás "minden renben van"címszó,Kérdem én hol? Mert itt biztos hogy nincs rendjén valami.Sajnos kevés az olyan ember aki kimeri nyitni a száját.Már várom a végeredményt mi lesz a Nagyszentjánosi iskola sorsa hány hétig fog ez még huzodni.Kitartást a tanulóknak és az öket tanító tanároknak is.”
  • 1. Zoli 2008. április 23. 04:50
    „A természet erőivel szemben nem is kell harcolni!A vihar után bő egy hónappal vagyunk,de a tető még mindig nincs kész és ez tény !A vihar napján egy győri nagycég felajánlott és a helyszínre szálított takarófóliát,de ebből az iskola tetejére nem került.A fődémen elhelyezett fólia egy fabatkát sem ért, mert az erre lefolyó víz az iskola belseje felé haladt tovább.Ezért ugy érzem feleslegesen kidobot pénz lesz a festésre és más helyreállításra kifizetett pénz,de biztosan valakinek nagyon jól jön majd.Mélyen együtt érzek azokkal a diákokkal és tanárokkal/engem is tanítottak/akiknek ilyen körülmények között kell tanulni és dolgozni naponta.Kijelenthetjük az iskola állagmegovása nem sikerült.A falu gyorssegélyben is részesült,de ennek nyomait eddig nem lehet felfedezni sehol!!!!Mire lett fordítva ez az összeg,ha még rendelkezésre áll.Különösebb problémáról nem tudunk Polgármester Úr,egy van de súlyos! Egy érintett szülő”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közbiciklikkel Győr utcáin?

Győr - Ötven „közbicikli" lenne Győrött, hogy a város lakói és a turisták legalább a… Tovább olvasom