Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Testvértelepülésről a magyar tengerhez

Gönyű–Kolozsnéma - Több évtizedes kapcsolat fűzi össze Gönyűt és a szlovákiai Kolozsnémát – a gyerekek legalábbis télen és nyáron is együtt táboroznak: februárban a gönyűiek mennek át síelni, ilyentájt pedig a kolozsnémaiak fedezik fel a magyar tenger megannyi szépségét.

A szlovákiai Kolozsnémának nincs már iskolája, a gyerekek a szomszédos Csicsóra járnak át tanulni s a falu fokozatos elöregedése miatt munkát is csak a település idősotthona kínál. Ez a tény azonban nem jelentheti azt, hogy a diákok ne vágynának színes, nyári programra, élményekkel teli vakációra. A kolozsnémaiakat ebben a testvértelepülésükkel való kapcsolata segíti. Katona Dzsenifer ennek köszönhetően idén fedezte fel a magyar tengert. Ördög Antitól pedig azt tudom meg, az összetartó társaságnak köszönhetően már sok barátra talált.

Szalay Rozália, Kolozsnéma polgármestere nem panaszkodik, de leszögezi: kevés a gyerek, öregszik a falu. Az 1–9. osztályban 29 diákkal számolnak, ám ennyi gyerekért már évek óta nem nyitják ki az iskolát.

– A fiatalok elköltöznek, akik meg maradnak, sem vállalnak gyereket – szögezi le Kolozsnéma polgármestere. – Reménykedünk: a későbbiekben talán változik a helyzet. Működtetünk egy idősotthont, ott harmincöten dolgoznak, tizenheten pedig a helyi óvodában, illetve a hivatalban.

Csallóköz sajnos nem arról híres, hogy túl sok munkahely lenne. Akik dolgoznak, Galántára, Győrbe, Pozsonyba és Révkomáromba járnak, de van, aki ennél is messzebb.

Szalay Rozália elmondta még, évekkel ezelőtt a győri ipari parkban volt minden bizodalmuk, most a válság miatt sokan közülük munkanélküliek lettek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István-emlékművet avattak

Győr-Kismegyer - Szent István-emlékművet avattak kedden délután Győr-Kismegyeren a közelgő ünnep… Tovább olvasom