Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Terület és támogatás nélkül veszteséges az állattartás

Félmegoldás született a megye legnagyobb juhászatának földbérleti ügyében: tél végéig megoldott a birkák tartása, takarmány is lesz a hidegebb napokra, ám terület híján jövő tavaszra ismét bizonytalan lehet a helyzetük. A területalapú támogatásról senki sem akar lemondani a gazda javára, enélkül az állattartás nem gazdaságos.

Erre az évre megoldódott a megye legnagyobb családi vállalkozásban működő juhászatának helyzete, ám a tulajdonos ettől még nem alszik nyugodtan.

Amint arról korábban beszámoltunk, a gazdasági épületei melletti, eddig használt, közel 47 hektáros legelőre idén tavasszal nem vele kötött haszonbérleti szerződést a földalapkezelő (Kisalföld, 2012. március 6.).

A megye legnagyobb juhászatának helyzete még mindig csak erre az évre megoldott. Fotó: Magasi Dávid
A megye legnagyobb juhászatának helyzete még mindig csak erre az évre megoldott. Fotó: Magasi Dávid

A lapunkban megjelent cikk hatására a miniszteri biztos is segítséget ígért. Kompromisszumos megoldásban gondolkodtak, többször is egyeztettek, ám a gazda helyzete még korántsem megnyugtató.

"Bár szinte teljesen biztosnak tűnt, hogy sikerült a korábban általam bérelt föld mellett területhez jutnom, egyelőre mégsem született hosszú távú megoldás" – kezdte Erőss Kálmán.

"Szabó Csaba miniszteri biztos közbenjárása után egyezkedhettem a területet kezelő tanulmányi erdőgazdasággal, ám kiderült, hogy a földalapú támogatást továbbra is ők igényelnék, lekaszált területről van szó, s végül aztán a megbeszélések is megszakadtak.

Tudomásom szerint a vidékfejlesztési miniszter és a Magyar Fejlesztési Bank vezetői is bekapcsolódtak az egyeztetésekbe, mégsem jutottunk dűlőre.

Földalapú támogatás nélkül viszont veszteséges a birkatartás. A miniszteri biztos segítségével végül a nemzeti parktól bérleti díj ellenében kaptam erre az évre 23 hektár kaszálót, ami óriási segítség, mert így az állatok téli takarmánya biztosított – más kérdés, hogy a földalapú támogatás ez esetben sem engem illet, s a birkákat sem vihetem rá.

Azt, hogy jövőre mi lesz velünk, még nem tudom. A birkákat most több területre, árkokra, önkormányzati legelőkre tudom kihajtani, s a szomszéd földekre a búza aratása után is rámehettek. Miután véletlenül rátévedtek a korábban általam bérelt földterületre, figyelmeztető levelet kaptam a földalapkezelő jogászától."

"Az őszi legeltetés még ilyen-olyan módon megoldott, ám egyelőre úgy néz ki, jövő tavasszal – ha nem születik hosszú távú megoldás – szétkergethetem a birkákat. Annyi biztos: ebben az évben ilyen körülmények között biztosan veszteségem lesz a juhtartáson" – mondta Erőss Kálmán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a rekkenő hőség megyénkben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a hőség miatt keddre Győr-Moson-Sopron megyére is… Tovább olvasom