Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tényői családi dráma: megszólal a pszichológus és az anya nővére

"Nem volt okom mentőt hívni, hogy azonnal vigyék a kórházba, s tartsák bent. Az állapota nem ezt mutatta˝ - nyilatkozta a pszichológus. A meggyilkolt édesanya nővére is megszólal, azt mondja, látták, hogy gond van Kolossal.


Tanácsot kérni, s nem terápiára ment a pszichológushoz Sz. Kolos. A szakembernek nem volt oka kórházba küldeni a fiatalembert, de javasolta, hogy ha panaszai súlyosbodnának, legközelebb már pszichiáterhez menjen, mert gyógyszeres kezelésre lesz szükség – mondta a tényői tragédiával kapcsolatban a szakember, aki inkognitója megtartását kérte, de a magyar sajtóban először portálunknak szólalt meg.

A meggyilkolt édesanya (K. Virág) nővére szintén nyilatkozik cikkünkben, ő azt mondja, látták Koloson, hogy a szokottnál is visszahúzódóbb, ha baj van, nem beszél róla. Közte és Virág között szó is esett arról, hogy esetleg pszichológushoz kellene mennie. Ám ők nem tudtak arról, hogy a fiatalember halála előtt meg is tette ezt.

"Mélyen megrázott, ami történt, higgyék el. De most is azt mondom, hogy az alapján, amit a két fiatal elmondott nekem, s ahogy a férj viselkedett a tragédia előtt egy hónappal, nem volt okom mentőt hívni, hogy azonnal vigyék a kórházba, s tartsák bent. Az állapota nem ezt mutatta" – mondta csütörtökön a pszichológus, s megerősítette a korábbi információinkat: valóban három alkalommal járt nála a fiatalember. 

Az első alkalommal szinte röstelkedve ment  a pszichológushoz Kolos,  arra hivatkozott, amit a rokonok is megerősítettek az elmúlt napokban, s amelyről most (néhány sorral lejjebb) a sógornője is beszél: a családban súlyos betegséggel kellett szembesülniük, és ez benne is szorongásokat keltett. Múlt időben mondta a panaszait, mint aki szinte már túl is van rajta, de azért szeretné tudni, milyen pszichológiai módszerek vannak, amelyeket ilyenkor lehet alkalmazni. Magáról úgy beszélt, mint akinek nagyon fontos, hogy egészséges legyen, s nem szeretne egy ilyen problémával élni. Lehetett tudni, hogy feleségével és gyermekeivel sportos életet élt, sokszor kirándultak, bicikliztek, úszni jártak.

Kérdésünkre, hogy az évtizedekkel ezelőtt öngyilkosságban meghalt édesapja szóba került-e, a szakember azt válaszolta: ˝Minden alkalommal, minden páciensnél a családi tényezőket is tisztázni szoktuk.˝ Kolos azonban ezt a területet inkább hárította, nem hozta külön szóba.

Sokkal inkább a  benne lejátszódó szorongásra terelte a szót. Úgy tudjuk, a fiatalember kitöltött egy pszichológiai tesztet, amelynek eredménye miatt a szakember szorgalmazta, hogy legyen egy következő találkozás is – ez utóbbira pedig hozza magával a feleségét is. Sok esetben ugyanis egy közeli családtag erősíti meg – vagy persze cáfolja – a pszichológus benyomását.

Egy hónappal a tragédia előtt került sor erre a bizonyos harmadik, utolsó találkozásra a pszichológusnál. A fiatalok kéz a kézben érkeztek, és szinte túl szép – nincs jobb szó –, idilli képet festettek le az életükről.

Kolos akkor felszabadultabb volt, s közölte a pszichológussal, hogy már majdnem teljesen a régi, futóedzéseket kezdett, minden rendben van. A feleség sem szorgalmazta a folytatást, el is mondta, hogy most sajnos egész más probléma, betegség őrli fel a család energiáit. Ez volt Kolossal  és feleségével az utolsó találkozás, amelyen elhangzottak a figyelmeztető tanácsok: ha még egyszer hasonló tüneteket észlel magán a fiatalember, akkor már ne is hozzá, pszichológushoz, hanem egy pszichiáterhez menjen, mert gyógyszeres terápiára lesz szükség.

Arra a kérdésre, hogy az események ismeretében lehetett-e mégis pszichés elmezavar a háttérben, a pszichológus nem kívánt válaszolni, mondván, ezt  az ügyben eljáró szakértőnek kell majd megállapítania, de nem is illő utólag, nyilvánosan okoskodni. ˝Csak a gyász és a kegyelet hangján szabad beszélni, és arra gondolni, mennyien szorulnak most lelki támogatásra. Szeretném hangsúlyozni azt is, hogy több ismeretterjesztő felvilágosításra is szükség volna ahhoz, hogy könnyebben, hamarabb meglássuk a környezetünkben, családunkban megjelenő lelki problémákat.˝


˝Januárban már jelentkeztek a tünetek˝

A Tényőn történt tragédia áldozata, K. Virág családját érthetően megrázták a hétfőn történtek. Az asszony nővére megkeresésünkre elmondta, januárban lehetett észrevenni a sógorán, hogy gond lehet vele.

"Többször is megkérdeztem a húgomat, hogy vannak, minden rendben van-e. Ő is mondta, Kolosnak depressziós tünetei vannak, lehet, hogy el kellene mennie pszichológushoz. Azt azonban nem tudtuk, hogy el is mentek" – mondta elöljáróban a nővér, majd hozzátette: "A sógorom olyan ember volt, hogy ha valami gondja volt, befelé fordult, problémáját nem osztotta meg senkivel, inkább hallgatott."

A testvér állítja, Virágék nagyon jó családi életet éltek, szépen nevelték kislányaikat. A férj nem volt vallásos, a húga igen. A lányokat is hittanra járatta.

"A húgom nagyon sokat dolgozott, szinte mindent ő intézett a családban. Ő vitte iskolába, óvodába a lányokat, majd ment a munkahelyére, ahol nagyon szerették őt. A múlt hét csütörtöki térdműtétje után is igyekezett haza már pénteken, hogy az ünnepeken otthon legyen a családjával, gondoskodhasson róluk. Ami egy családanyától érthető. Sógorom legfőképpen otthon dolgozott, vállalkozó volt, de nem igazán lehetett  problémája túlhajtottságból."

Arra a kérdésre, hogy mi állhatott a férj hipochondriájának, depressziójának hátterében, a nővér annyit mondott el: édesanyjukat daganatos betegséggel kezelik. Nem érti, anyósa betegségét magára vetíthette sógora?

"Ugyanakkor a kezelések hatására fokozatosan javul édesanyánk állapota, egyre jobban érzi magát. Velünk együtt Virág is nagyon örült ennek. Ha tényleg volt ilyen képzete Kolosnak, nem értem,  ez miért nem fordította őt pozitív irányba."

A család nem tud napirendre térni a történtek felett. Számos kérdés gyötri őket folyamatosan. A legkiáltóbb: hogyan tehetett ilyet egy apa, egy férj?

"Ha valaki öngyilkos akar lenni – még ha az semmire sem megoldás  –, s megteszi, talán el lehet fogadni. De azt nem lehet megbocsátani, hogy a családját is magával vitte" – mondta megtörten a nővér.

Olvasóink írták

218 hozzászólás
 • 218. geccmecc 2010. április 01. 15:54
  „"SUNYI" EGY ÜGY!MOST PL; AZ IS ESZEMBE JUTOTT;"MI AZ HOGY" ELTEMETIK SZAKBONCOLÁS NÉLKÜL.HA MÁR MEGTÖRTÉNT,EZT NEM KÉRDEZNI VAGY ENGEDÉLYEZNI KELLENE,HANEM KÖTELESSÉG-KÖTELEZETTSÉG SZINTJÉN VÉGREHAJTANI!!! JELEN ESETBEN;NYILVÁNVALÓAN ÉS ELSŐDLEGESEN AZ AGYAT MEGVIZSGÁLVA (AKÁR FÉLRETÉVE IS).STB;STB;...”
 • 217. 1olvasó 2010. március 30. 07:18
  „Akármilyen pszihés állapotban is volt az apa, biztos vagyok abban, hogy nem ő tette. Én képtelenségnek tartom. Kiváncsi lennék, hogy visszamentek-e a rendőrök ahhoz a szomszédhoz, aki teljesen mást látott és hallott, mint a testvér a mellettük lévő házban. Erről semmit nem írnak azóta sem, az idős hölgy vallomásából szerintem új dolgok látnának napvilágot.”
 • 216. Andianyu 2010. március 25. 20:45
  „A családi titok hosszú távon nem marad majd titok.Egy idő után,amikor majd enyhülni látszik a fájdalom,valaki beszél róla.Ezt a terhet egy embernek hosszú távon nem lehet viselni,nem is tudja,hiszen így vagyunk összerakva,a túlélés ösztönösen bennünk van.Egy-egy gondolat,egy-egy bensőséges beszélgetés sok mindent kihoz az emberből.Nem mehetünk el csak úgy ekkora tragédia mellett,sem érintettnek,sem kívülállónak.
  A társadalom alapja az ember,a családi közösség.Mindenkinek azt javaslom,legalább egyszer egy héten menjen el templomba,tisztítsa meg gondolatait és a lelkét,és így adjon erőt magának és hozzátartozóinak a következő napra.Olyan csodálatos az élet !”
 • 215. viperetta335 2010. március 25. 09:34
  „Na jó,de milyen gyógyszert szedett,ha szedett? Fájhatott is valamije,stb.
  Ezek a hírek nem jelentenek sajnos semmit.Anyagilag ma igen sok család szorul meg,a kaja sokat elvisz a kasszából.Magam részéről hét évig nem aludtam az egyik rosszul alvó gyerekem miatt.Ez nem magyarázat arra,hogy bekattan valaki.Ennyire.Az apa a kép szerint ideges,gyomorbajos fazon,nekem.Elkezdett megint edzéseket tartani,futni,ezt lehet,hogy túlzásba vitte,és emiatt fogyott le.
  Most minden apróság nagyon nagy jelentőséget kap,gyerekzsivaj,stb.Pedig igazából mégiscsak annak a napnak a történéseit kellene rekonstruálni,amikor a tragédia történt.Ehhez nyújtana segítséget a nénik és a falubeliek észrevételeinek kiértékelése,de ehhez valódi profilosok kellenenének,nálunk meg olyanok nemigen vannak.Kérdezni is tudni kell.
  Én mégis azt gondolom,hogy ha ez a ház ennyire felépült,ha nem volt elég egy autó,hanem kettő kellett és fenn is tartották őket,még ha nem is az ő tulajdonuk volt,meg még síelni is elmentek,nem ketten,hanem négyen,meg a gyerekeket napi szinten beszállították Győrbe iskolába-oviba,akkor azért nem lehetett az anyagi helyzet annyira drámai,függetlenül attól,hogy néha megszorultak.
  A dns azonosításhoz tudtommal 10 nap kell.”
 • 214. TMan2 2010. március 24. 22:48
  „Megdöbbentő újabb fejleményeket találtam a Vasárnap Reggel c. újságban (szerda este került a kezembe:-)

  A rövid cikk arról számol be, hogy a boncolás során
  1) az apa gyomrában ´nyákos anyagot találtak´ - reggeli maradékot nem (ez ellentmondana annak, hogy nem állt gyógyszeres/kábítószeres befolyásoltság alatt)
  2) a család időnként annyira megszorult anyagilag, hogy a nevelőapa vett nekik élelmiszert
  3) nem sokkal a tragédia előtt a körzeti orvosnál járt kivizsgáláson, aki hiányos táplálkozás okozta nagy mértékű legyengülést állapított meg nála

  Sehol máshol nem olvastam/hallottam ezeket az infókat eddig.
  Más találkozott ezekkel a hírrekkel?”
 • 213. ForLara111 2010. március 24. 20:00
  „Tman : már többször elmondtam, mert szerintem ennyi idő nem elég hogy kiértékeljenek nyomokat, tanúvallomásokat vegyenek, dns mintákat elemzzenek stb. Szerintem.

  Én nem gondolom hogy feltétlen így vagy úgy volt, de én nem hiszek el mindent feltétel nélkül, ahogyan közölték. De ez úgysem változtat semmin.

  Én nem tudok párhuzamot vonni az ügyvédnő, vagy az őrbottyáni eset között. Mint írtam, az önkezűséggel véget vető történeteknél, főleg ha nincs búcsúlevél és a körülmények se olyanok (reggeli készítés és telefonálgatás közben, után történt ) én kételkedem.”
 • 212. TMan2 2010. március 24. 15:33
  „ForLara111
  A közvélemény választ követelt a rendőrségtől arról, hogy mi történt.
  És ha a nyomok annyira egyértelműek voltak, hogy 1 nap alatt állást tudtak foglalni, miért ne tartottak volna sajtótájékoztatót?

  És szerintem tényleg igaz, hogy sokkal több az erőszakos cselekmény, mint korábban.
  Szinte biztos vagyok benne pl, hogy a 2 nappal későbbi szombathelyi eset - ahol az ex-ügyvédő azt állította, hogy a sátán sugallta neki, hogy ölje meg az anyját - lelkiekben kapcsolódik a tényői gyilkossághoz.
  Ha valakinek káosz van a fejében, azt egy ennyire erőszakos cselekmény rossz irányba tudja befolyásolni, mert mintát lát benne.

  Az alvásról:
  A tudomány jelenlegi állása szerint az ember 4 órás ciklusokban alszik.
  A ciklus végén van egy un. gyors szemmozgásos fázis, amikor álmodunk.
  Ez az a fázis, amikor az agy az előző nap történéseit/feszültségeit feldolgozza.
  Ha az álomfázis elmarad, mondjuk azért mert a napi alvás csak 3,5 óra, akkor sérül az agynak az a képessége, hogy feldolgozza az előzőleg történteket.
  Fokozott esetben akár bele is lehet őrülni.
  Nem véletlen, hogy az alvásmegvonást háborús időkben kínázsi módszerként is bevetették.”
 • 211. zsambika 2010. március 24. 15:20
  „Itt már szélnek eresztenek mindenkit, elmebeteg rabokat, elmebetegeket. Hova fog ez vezetni az amúgy is silány közbiztonság mellett?! Mintha direkt sokkolnának bennünket, vagy szoktatnak?!”
 • 210. ForLara111 2010. március 24. 14:41
  „úgy értem 1 nappal a történtek után.

  A politika várható volt hogy, valamilyen szinten közbeavatkozik.

  Nekem az is feltűnt, hogy hirtelen megszaporodtak a "mennyi elmebeteg ember mészárolja le a családját" körítésű híradások.”
 • 209. ForLara111 2010. március 24. 14:39
  „Tman ezt mind értem amit itt leírtok, csak azt nem értem hogy a rendőrség 1 nappal miért tart részletes sjatótájékoztatót, a fegyvereket is prezentálva kész tényként közölve a részletekkel.
  Ha tart a vizsgálat, ezt nem lett volna szabad megtenniük.

  Az hogy a 2 család külön temetkezik nekem megint csak nem árul el sokat.

  Ez még nem bizonyítja sem ezt sem azt.”
 • 208. TMan2 2010. március 24. 10:00
  „Én egyszerűen csak szeretném megérteni a dolog belső logikáját - ha volt neki.

  Egy fajta logikát már találtam:
  (tegnap este)

  ATV - (balos adó) pszichiáterek nyilatkoznak, elmondják, hogy az apa vitte haza a kislányát az óvodából, és annyira nem bírta a gyerek zsivajt, hogy leült az óvoda lépcsőjére és percekig befogta a fülét ...
  Továbbá elmondják, hogy rendszeresen napi 4 órákat aludt ...

  HírTv - (jobbos adó) Találnak egy eddig ismeretlen idős nénit (én eddig csak a ´kacsás´ néniről tudtam, a többi ház a környéken a rokonsághoz tartozott, az egyik üresen állt, a másikban a nővér lakik), aki elmondja a sztorit az autókról.

  Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki azt gondolja, hogy a politika már ebbe a tragédiába is betette a lábát.
  +++
  Azt, hogy reggel, vagy du. haltak-e meg a halottszemle után és a rákövetkező labor vizsgálatok során egyértelműen meg lehet állapítani. Akkor miről beszélünk?”
 • 207. nanemá 2010. március 24. 08:02
  „Azt hiszem ezzel sokan vagyunk így.”
 • 206. viperetta335 2010. március 24. 07:58
  „Sose tudjuk már meg,mi történt.Pedig engem nagyon érdekelne,ne vessetek meg érte!”
 • 205. nanemá 2010. március 24. 07:54
  „viperetta335
  Nem is mondtam,hogy mozgásképtelen volt,csak nem hiszem,hogy nagy kedve lett volna jönni-menni,ünnepelni.
  Az idős emberek hajlamosak összekeverni a napokat akkor is,ha teljesen beszámíthatóak.Főleg ha ünnep nap is bekever.
  Egyébként nem akarlak meggyőzni,mert tudom mi az álláspontod.
  K.b. az ami az enyém.
  A kétkedőket meg meggyőzheti a külön temetés.
  Ugyanis ezt családot úgy vázolták fel,hogy itt minden csak happy volt.
  Ami persze csak a mesében létezik,meg a külvilágnak.

  De ha már tényleg ilyen volt,akkor nagyon erős indok kell ahhoz,hogy a család ezt a döntést hozta meg.
  Gondolom nekik már elég meggyőző indokaik vannak.”
 • 204. viperetta335 2010. március 24. 07:41
  „Ha egyszer a rendőrök azt mondják,minden kétséget kizáróan az apa tette,akkor a családnak ezt muszáj elfogadni,mert ilyen borzalmat valakihez kötni kell,ez normális igénye az embernek.Ha sokat mondogatnk valamit az embernek,vagy magunknak mondogatunk dolgokat,akkor elhisszük egy idő után.
  Én nem tudom,mi az igazság,csak azt írtam le,amit láttam,és nekem egyáltalán nem tűnt a néni nem beszámíthatónak.Nem mondta,hogy látta őket elmenni vagy megjönni,csak azt,hogy az autók délelőtt nem voltak otthon.És ebben lehet valami,mert az otthon ülő idősek az ilyesmit nagyon figyelik.
  Ezen kívül az anyuka nem volt mozgásképtelen,csak bicegett,és pihentetnie kellett még a lábát.”
 • 203. nanemá 2010. március 24. 07:22
  „viperetta335 2010.03.24. 06:51
  Már csak azért sem hiszem el ezt a "nem voltak otthon" mesét,mert az anyuka frissen műtött lábbal biztos,hogy nem ment sehova.Nemhogy még két autóval külön-külön elmenjenek.
  A falubeliek is mind a saját kitalált verziót tartja igaznak.”
 • 202. nanemá 2010. március 24. 07:19
  „Az,hogy a szülők nem egymás mellé temetik a családot azt hiszem mindent elárul.
  Ha csak egy kicsi kétely is felmerülne bennük,nem hiszem,hogy külön temetést,(külön temetőben) rendeznének.
  Szerintem ők már tudják az igazságot.”
 • 201. viperetta335 2010. március 24. 06:51
  „Tegnap este 22 órakor a Hír Tv-ben volt egy riport az ügyről.Leginkább azt feszegették,kérdések nélkül,hogy a rendőrök miért nem kérdezték ki a szomszédokat.Ugyanis a szembeszomszéd néni,aki ugyan idős és kissé elesett,de egyáltalán nem hülye,állította,hogy délelőtt az autók nem voltak otthon.Ezen kívül ő még hallotta a gyerekek hangját is kora délután.Március 15-én.Még gondolta is,tán azért nincsenek otthon délelőtt,mert elmentek ünnepségre.
  A faluban meg azt mondták,hogy láttak délelőtt egy gyanús alakot,de amikor megkérdezték,kit keres,beugrott egy szürke autóba,és elhajtott.
  Este a rendőrök bevilágítottak a néni ablakán,mondták,hogy menjen ki,vagy nyissa ki az ablakot.A néni mondta,hogy ő már ilyenkor ugyan ki nem megy,az ablakot meg nem tudja kinyitni,mert beszorult.Ennyiben maradtak,a rendőrök másnap sem tértek hozzá vissza.
  A másik az a néni volt,akihez a kislányok kacsákat nézni jártak át.Ő leginkább csak a dolog lehetetlenségét,elképzelhetetlenségét hajtogatta,érdemi infóval nem szolgált.
  Nekem úgy tűnt,az első néni,aki szerint nem voltak otthon délelőtt,nagyonis képben volt.Szerényen és kicsit félszegen,de határozottan állította,amit látott,az arcát is vállalta.Elmondta,hogy az autók akkor álltak az utcán,ha még elmenni készültek,mert különben beálltak az udvarra.És ő délelőtt kinézett,nem volt egyik autó se,délután meg kint álltak az utcán.egyébként azóta is ott állnak.A másik néni is teljesen rendben van,nem dobálóztak semmiféle szenzációval,igenis hiteles forrás mindegyikük.Nem tévesztették össze a napokat,mert kifejezetten hangsúlyozta az első,hogy azt hitte ünnepségen vannak.Látszott rajtuk,hogy mivel egyedül élnek,fontosnak tartják,hogy amennyire lehetséges,a környezetüket "felügyeljék",tudták a család napirendjét,életritmusát,tán jobban,mint a rokonság.”
 • 200. TMan2 2010. március 23. 21:24
  „Ezekhez a felismerésekhet a kapitalizmusról nincs szükség Luganói tanulmányra.
  Sokszor elég a józan paraszti ész és történelmi tapasztalat.

  A múlt megismerését már az ókori Egyiptom is szorgalmazta és azt is tudjuk, hogy saját hibáiból tanul az ember.

  A kommunizmus olyan, mint egy internátus, ahová bezárják a bentlakásos tanulókat.
  A kapitalizmus az őserdő, ahol a szabadság ára a küzdelem a túlélésért.
  De ezért nem az őserdő a hibás, az csak ott van.
  A csorda feladata nem az, hogy az őserdőt kritizálja, hanem hogy saját magát megszervezze.”
 • 199. Angel40 2010. március 23. 19:44
  „Több, mint egy hét eltelt a borzalmas tragédia óta, mely számomra is, mint nagyon sokaknak a jelenlegi rendőrség hiteltelensége miatt kétségeim támadtak afelől, hogy valóban az apa lenne a gyilkos. Nem csodálkozom rajta, mivel a rendőrség eddig nem tudta kellőképpen a közvéleményt megnyugtatni. Ez a felelősség a médiát is terheli, ugyanis a sok jogosan kételkedőt nem tudja megfelelő módon megnyugtatni, nem tudják, vagy nem akarják a kínos kérdéseket a rendőrségnek feltenni. Ezért egyre többen vannak a kételkedők, akik az eddigi információk nyilvánosságra hozatala után egyre inkább nem hisznek a rendőrségnek. Nem csak az ügy megszellőztetésére lenne szükség, hanem az ok-okozati összefüggések vizsgálata alapján egy logikusan elképzelhető átfogó tájékoztatást adni a lakosság megnyugtatása végett.
  Az eddig nem mindennapi tragédia okát a fiatalember nevelőapja által közölt információk alapján ,,el tudom fogadni", kilátástalanság, komoly anyagi gondok.
  A másik nagy kérdőjel a FŰRÉSZGÉP. Erre a magyarázat nem az elmebaj, nagyon is józan és átgondolt ész kell ahhoz, hogy mi szerepe volt a fűrészgépnek. A fűrészgép szerepe nem csupán az öngyilkosság volt, melynek az eddigi információk szerint sehogy sem tudta volna az apa beindítani a gépet, elvágott erekkel, inakkal, legyengült fizikai állapotban, aki még egy tévét is alig bír el, ilyen felvágott karokkal biztosan soha nem indította volna el, még akkor sem, ha az elmebaj mint mondják többen is, micsoda rendkívüli erőt, és megmagyarázhatatlan dolgokat követnek el tudathasadásos állapotban. Ebben az esetben véleményem szerint az apa tudatosan előre megfontoltan, egy mérnök embertől ,,elvárható gondossággal" helyezte üzembe, a fűrészgépet - mely magyarázatot adna arra - ,,hogy a menykőbe tudta elindítani a rendőrség által közölt állapotban", hogy ne hallják a körülöttük élők a házból kiszűrődő kiabálást, sikítozást, segítségkérést. Ennél ésszerűbb magyarázat nincs.
  De működik-e így egy fűrészgép?”
218 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dani Írországból teker haza Győrbe

Nem akármilyen fába vágta fejszéjét egy győri származású diák, aki Írországból két keréken készül… Tovább olvasom