Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Telt ház a győri óvodákban

Három év alatt csaknem négyszázzal emelkedett az óvodások száma Győrben. Bár idén indult két új csoport, a létszám a törvényben meghatározottnál még mindig magasabb az intézmények javában.

Ebben az is közrejátszik, hogy egyre több gyerek érkezik sajátos nevelési igényt, illetve beilleszkedési, magatartási, tanulási zavart igazoló szakvéleménnyel.

A győri önkormányzati óvodák csoportlétszámai idén is túllépik a törvényben meghatározott 25 főt több intézményben. A tavalyi 4243-mal szemben most 4270 gyermek elhelyezéséről kell gondoskodnia a városnak, a nagybácsai óvoda kisbácsai tagóvodájában és Szentivánon el is indítottak egy-egy új csoportot.

Várszegi Mónika, a győri polgármesteri hivatal oktatási osztályának óvodai referense nemrég összesítette a statisztikai adatokat, ebből derül ki, hogy a győri gyerekek száma emelkedett, az intézmények ugyanis csak akkor vehetnek fel vidékit, ha elfogytak a városi jelentkezők. Márpedig bejáróként most 344 apróságot regisztráltak a tavalyi 388-cal szemben.

 
A győri Mónus Illés utcai óvodába is évről évre többen jelentkeznek. A hét csoportba most 172 gyermek jár, de a friss háromévesek érkezésével ez a létszám augusztus végére várhatóan 196-ra duzzad. Fot
A győri Mónus Illés utcai óvodába is évről évre többen jelentkeznek. A hét csoportba most 172 gyermek jár, de a friss háromévesek érkezésével ez a létszám augusztus végére várhatóan 196-ra duzzad. Fotó: Krizsán Csaba

A referens azt is megjegyzi, hogy a létszámkiszámításnál a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, magatartási, tanulási zavarral küzdő gyermekek (most 178-an vannak) kettőt, illetve hármat „érnek", hiszen rájuk nagyobb figyelmet kell fordítani. Ebből adódóan is tűnhet túlzsúfoltnak egy-egy csoport. A gyerekek érdeke azonban az, s ezt a szakemberek szem előtt tartják, hogy egészséges társaikkal együtt tölthessék napjaikat, mert ez szolgálja a fejlődésüket.

Sajnos egyre több gyerek rendelkezik beilleszkedési, magatartási, tanulási zavart igazoló szakvéleménnyel, a tavalyi 39 helyett idén 51-en. Arról már Reiger Andrea, a Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója beszélt a Kisalföldnek, hogy ennek oka elsősorban a családokban keresendő.

Sajnos egyre több gyerek rendelkezik beilleszkedési, magatartási, tanulási zavart igazoló szakvéleménnyel, a tavalyi 39 helyett idén 51-en.
– Sokszor éppen a szülők akadályozzák gyermeküket abban, hogy kialakuljon a betűk tanulásának, az olvasásnak a készsége. A tévéből, a számítógépből kész képek, torz hangok, mondatok ömlenek a gyerekekre. Míg ha több mesét hallhatnának élő szóban, lehetőséget kapnának arra, hogy képzelőerejük fejlődjön és visszakérdezzenek egy-egy rosszul értett vagy értelmezett kifejezés hallatán. A képernyők előtti tétlen üldögélés helyett a játszótéren, a kertben kellene szaladgálniuk, a mozgásnak ugyanis kulcsszerepe van a beszéd, a beszéd helyes észlelésének kialakulásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Életfa a Trianoni-emlékműnél Győrben - egyedülálló az országban

Elhelyezték az ország legnagyobb kültéri Nagy-Magyarország térkép ábrázolását a győri Országzászló… Tovább olvasom