Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Téli Fesztivál hatodszor

November 26-án ismét megrendezik a 6. Győri Téli Fesztivál, amely egyre inkább idegen- forgalmi vonzerő is.
 A Győri Téli Fesztivál kulturális programjainak nem része, ám kétségtelen tény, hogy a város megítélésében fontos szerepet játszik a karácsonyi díszkivilágítás. A sajtótájékoztatón a Kisalföld rákérdezett az alpolgármesternél, vajon a város segíti-e azokat a városrészeket, amelyek – hasonlatosan a belvároshoz – szeretnének szépen világító, díszfényekkel körülölelt óriásfenyőfát. Dömötörné Holeczky Judit azt mondta, minden ilyen szándékot segít, támogat. Fának célszerű egy már létező fenyőt vagy fenyőszerűt használni, ez adott a legtöbb helyen. A díszítést, illetve a díszítő lámpák áramigényét pedig a város biztosítaná. Ha valamelyik városrészben ilyen fát szeretnének, forduljanak kérésükkel a városrész képviselőjéhez vagy közvetlenül Győr jegyzőjéhez – tette hozzá az alpolgármester (tel.: 96/500-100, Kovács Lajos. A szerk.).
Idén egyébként a győri díszkivilágításra a város az idegenforgalmi alapból plusz kétmillió forintot biztosít, mondta el e kérdéskörhöz is csatlakozva Ferenczy Lajos képviselő. Ez a pénz alapvetően a belvárosi fények szaporítását, attraktivitásuk fokozását szolgálja.
November 26-án 6. alkalommal nyílik meg a Győri Téli Fesztivál, amely egyre inkább idegenforgalmi vonzerő is. Idén számos újdonság teszi még varázslatosabbá az ünnepváró heteket.
Amikor hat évvel ezelőtt a Győri Vásár Kft. először rendezett a megyeszékhelyen karácsonyi vásárt, nem titkoltan Bécsből vette a példát. S noha természetesen nem lehetett cél a világváros színvonalát elérni, az volt a szándék, hogy a karácsonyi ünnepek előtti hetek hangulatosak, színesek legyenek, különbözzenek a szürke hétköznapoktól. A „sima" vásárt kulturális és szórakoztató programokkal tűzdelt fesztivál egészítette ki, s az évek során egyre pompásabb díszvilágítást kapott a város. Mostanra – a tavalyi tapasztalatokból lehet mondani – a Győri Téli Fesztivál idegenforgalmi vonzerővé is vált.

Idegenforgalmi vonzerő

– Fontos minden olyan rendezvény, ami Győrre irányítja a figyelmet, a téli fesztivál ilyen, már szervezett turistacsoportokat is vonz – mondta egyebek között a tegnapi sajtótájékoztató köszöntőjében Dömötörné Holeczky Judit alpolgármester. A várakozás, advent idejét a szeretet tegye széppé, kívánta. A rendezvény jelentőségét méltatta Ferenczy Lajos önkormányzati képviselő, az idegenforgalmi bizottság elnöke is.
A rendezők – Galló Zoltán, a Győri Vásár Kft. ügyvezető igazgatója és Csurák Erzsébet, a Győri Fesztivál- és Rendezvényszervező Iroda vezetője – a tavalyinál is gazdagabb programkínálatról számoltak be.

Kisvasút, jégszobrok, ökörsütés

A fesztivál igazán látványos külsőségekkel november 26-án nyílik: a Széchenyi térről mazsorettcsoportok és néptáncosok vonulnak a városháza elé, ahol toronyzene, ökumenikus istentisztelet várja az érdeklődőket, majd a polgármester ünnepi köszöntője után bekapcsolják a díszvilágítást. Még ezen a napon nagyszabású divatparti is lesz a Hotel Konferenciában.

A három hét eseményei több helyen zajlanak majd. A fő helyszín a Széchenyi tér lesz. Itt és a megyeháza előtt összesen 90 árusító faházat állítanak fel. Lesz itt a gyerekeknek egy hagyományos, „régimódi" körhinta (tavaly igen népszerű volt), újdonságként egy kis óriáskerék. Sikeresnek bizonyult a belvárost járó „kisvonat", így idén már nemcsak egy, hanem – hétvégéken – összesen hat napon várja az utasokat. Mielőtt azonban ezek az eszközök elfoglalják helyüket (december 4-én), a téren felállítandó sátorban jégbor- és borkülönlegesség-fesztivál kínál szórakozást.

Tavaly egynapos volt, idén két napig (december 11–12.) tart a jégszobrász-bemutató. Nem marad el az ökörsütés sem, ahogy a már megkedvelt forralt boros fesztiválbögrék sem hiányoznak majd.

Pakisztáni, afrikai táncosok

A fesztivál csodája nemcsak a fény és a csillogás, hanem a tartalom is. Az idei három hét alatt negyvennél több programból válogathatnak az érdeklődők. Ezek jó része – kétharmada – a Széchenyi téren lesz, ingyenesen.

Más részük a Richter Teremben, illetve a város egyéb kulturális intézményeiben. Tételes felsorolás helyett csupán néhány a kínálatból.
Mindenképpen kuriózum lesz (december 16-án) egy pakisztáni és egy afrikai tánc- és zenei csoport fellépése. Sok program várja a gyerekeket, az idei kínálatból sem hiányzik a Diótörő, százhúsz balett-táncos gyermek előadásában.

Szeretni bolondulásig címmel zenés játék emlékezik Szécsi Pál szerelmeire, Gergely Róbert és művésztársai előadásában. A könnyűzene kedvelői Komár László és Kovács Kati műsorát is ingyen élvezhetik.
A komolyabb műfajok kedvelői meghallgathatják a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budapest Kórus vagy a Liszt Ferenc Kórus hangversenyeit, vagy Rákász Gergő karácsonyi orgonakoncertjét. Vámos Miklós ezúttal a Hogyan legyünk riportalanyok? című műsorával lepi meg a nagyérdeműt.

Hírét vihetik a városnak

A fesztivál vendégei találkozhatnak egyebek között a Mikulással is. Apropó, ha már vendégeket említettünk: több ezer résztvevővel ebben az időszakban zajlik majd a kézilabda Európa-bajnokság. Akik ez alkalomból jönnek a városba, minden valószínűséggel „színes hírét" tudják vinni a városnak...

A fesztivál részletes napi programjait természetesen lapunkban is közöljük. A rendezők 60 ezer példányban külön újságot jelentetnek meg az eseményekről, tudnivalókról. Az újságot eljuttatják minden győri háztartásba, sőt, csábításul 10 ezer példányban Szlovákiába is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beköltöztek az otthonba a fogyatékosok

A Pilisben eltöltött összeszoktató tábort követően beköltöztek az első lakók a nyúli Márton… Tovább olvasom