Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Télen az ívóvíz `felmelegítéséhez´ több energia szükséges

A meteorológiai intézet jelentéseiben nyoma sincs enyhülésnek, a zimankós februári időben nemcsak a fűtés kerül többe, de még a meleg víz előállításához is több energiára van szükségünk, hiszen a csapvíz is jóval hidegebb.


Odalent a kutakban lévő víz ilyenkor jelenleg 10-12 C° hőmérsékletű. Huszonöt - harminc méteres mélységben nem nagyon ingadozik a víz hőmérséklete, nyáron is csak két három fokkal melegebb - mondja Szabó Dávid a Pannon-Víz Zrt. vízmű gépésze.

A felszínre kerülve már néhány fokot csökkenhet a víz hőmérséklete. Szőgyén a rendszer nyitott, itt a szétporlasztott víz jobban lehűlhet, mint a révfalui vízmű zárt rendszerében. Itt legfeljebb egy-két celsius fokos lehűlésről beszélhetünk - magyarázza a szakember.

A lényeges lehűlés a vízelosztó hálózatokban történik. A nagy átmérőjű fővezetékekben még nem nagyon, inkább az utcai elosztóhálózatban, sokkal inkább pedig a házi bekötővezetékeken.

A lehűlést a külső hőmérséklet mellett befolyásolja a cső feletti földtakarás, a talaj tömörsége, az útburkolat, a növényzet, a beépítettség és természetesen a szigetelések. Az utcai közkutak vize ilyenkor 5-6 C°-ra is lehűlhet.

Ennél a közkútnál 4,7 Celsius fokot mértünk.


Szabó Dávid mérés közben.
Szabó Dávid mérés közben.


Ilyen szempontból szerencsésebbek tehát azok a vízfogyasztók, akik közvetlenül nagyobb átmérőjű vezetékről kapják a vizet, nekik ilyenkor akár 8- 10 C° hőmérsékletű lehet a csapvizük.

Ha Olvasóink környezetében ennél lényegesen alacsonyabb a hálózati víz hőmérséklete, akkor érdemes a vízmérő aknában és az épület falában húzódó csővezetékeken újból ellenőrizni a szigeteléseket, nehogy a vízmérő vagy a vízcső elfagyjon. A néhány száz forintos hőszigetelő burkolat nemcsak a fagytól véd, hanem a lehűlést is csökkenti.

A vezetékes víz minőségéről egyébként a 201/2001-es Kormányrendelet rendelkezik. Ez a rendelet az EU jogharmonizáció alapján a hálózati vízhőmérsékletét nem szabályozza.

A régebbi Magyar Szabvány - a jelenleg már hatályon kívüli MSZ 450/1 - az ivóvíz kívánatos hőmérsékletét adja meg, e szerint "7-15 C°-os tartományban az ivóvíz hőmérséklete megfelelőnek tekinthető".

A melegvíz készítéshez felhasznált energia a téli időszakban a megszokottnak akár másfélszerese is lehet, hiszen majd tíz fokkal hidegebb vizet kell felmelegítenünk.

Mérési eredményeinket kissé árnyalhatja, hogy a tapasztalatok szerint télen hosszabb ideig szeretünk meleg vízben fürdeni, zuhanyozni, mint nyáron.

Olvasóink írták

 • 9. Goldmund 2011. február 05. 21:07
  „Hát, nekem sem lakótársra van szükségem, hanem a lakás árára. :-(((”
 • 8. Imcsi 2011. február 05. 15:18
  „Ötöske, fogadd be hármaskát addig, amíg el nem adod a lakást!
  Nálunk, Mosonmagyaróváron is iható a csapvíz, de én nem szándékozom befogadni senkit, még ismeretlenül sem!”
 • 7. gurbibogyó 2011. február 04. 16:05
  „5.-nek!
  A hármaska nem lakást akar venni, hanem azt írta odaköltözne.”
 • 6. dw748a 2011. február 04. 13:25
  „:)”
 • 5. Goldmund 2011. február 04. 08:21
  „3.-ra:
  Az én lakásom ilyen (Győrben)!
  És pont el akarom adni!
  Írd meg az e-mail címedet, aztán megdumáljuk!
  :-)”
 • 4. annobon 2011. február 03. 17:51
  „"Télen az ívóvíz `felmelegítéséhez´ több energia szükséges" Nyáron meg kevesebb! Ilyen egyszerű a dolog...”
 • 3. dw748a 2011. február 03. 16:05
  „Létezik, ma Magyarországon olyan hely ahol "iható" a csapból kifolyó víz?????? Aki tud ilyet az most mondja oda költözök!!!! Ezt a klóros sz*t nem lehet annak nevezni! már bocsánat...”
 • 2. Goldmund 2011. február 03. 13:02
  „"A vezetékes víz minőségéről egyébként a 201/2001-es Kormányrendelet rendelkezik. Ez a rendelet az EU jogharmonizáció alapján a hálózati vízhőmérsékletét nem szabályozza."

  Na, még az kéne, hogy azt is szabályozzák! Aki ezt szabályozni akarja, annak az orra dőlésszögét kéne szabályozni és kisbaltával kiigazítani.
  A csapból olyan hőmérsékletű víz folyik, amilyen benne van. Pont. Aki melegebbet akar, engedjen bele melegvizet, aki hidegebbet, tegye be a hűtőbe.”
 • 1. gabmaster 2011. február 03. 11:04
  „Ez egy nagyon értékes információ.
  És arról is szeretnék információt kapni hogy miért nincs az új Széchenyi tervben az" energiahatékonyság növelése családi házakban" című fejezet. Miért nem lehet a lakosság részére pályázati pénzt biztosítani: családi házak szigetelése,ablakcsere,fűtés korszerűsítés,használati meleg víz előállítás,napelem,napkollektor,hőszivattyú,szélgenerátor stb.
  Inkább az új gázvezetéket építik a szlovákokkal mert azon nagyobb hasznot remélnek.
  Majd ha lesz napfény adó,szél adó, csak akkor fogják támogatni ezeket a dolgokat?
  Az éves széndioxid kvótából befolyt pénzt hova teszik?
  Erről sem lehet olvasni,ugyan azt csinálja a viktor király mint fletó vagy ludas matyi?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal nyithat a pannonhalmi rendelőközpont?

Az üzemeltető reményei szerint áprilisban nyitja meg kapuit a pannonhalmi járóbeteg-ellátó központ. Tovább olvasom