Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Te hova jelentkeztél? Megkérdeztünk néhány érettségi előtt álló diákot! Videó!

Lejárt a felsőoktatásba való jelentkezés határideje kedd éjfélkor. Megkérdeztünk Győrben néhány érettségi előtt álló fiatalt, hogy milyennek látják a jövőt.

Az idén nehezebb dolguk van a felvételizőknek és ez a jövőben várhatóan csak fokozódik.

Több változás is történt a felsőoktatás kritériumain belül. Csökkentették a nyelvvizsgák, sporteredmények és az egyéb tanulmányok címén kapható többletpontokat.

Jobban megéri emeltszintű érettségit tenni, hiszen ezentúl ez ér a legtöbb pontot, sőt egyre több szakon szembesülhetünk azzal, hogy minimum egy emelt szinten tett érettségit megkövetelnek.

A diákok többsége, akiket megkérdeztünk már gondol a jövőre. Minimum egy tárgyból emelt szinten adnak számot tudásukról.


Jövőre ismét emelhetik a minimum ponthatárt. Tavaly 200, tavaly előtt még csak 160 pont kellett ahhoz, hogy valaki bekerüljön felsőoktatási intézménybe.

Tóth Tamás, az Oktatási Minisztérium munkatársa portálunknak elmondta: azok, akik még nem tudták érettségi eredményeiket, vagy bármely más többletpontot igazoló dokumentumukat postázni, azok július 7-ig ezt megtehetik.

Kérdésünkre, hogy a ponthatárok hogyan alakulhatnak a változások miatt a következő választ kaptuk:

"Nem lehet előre megjósolni semmit. Tudnánk mondani olyan szakot, ahol mindössze pár ponttal változott a határ, de van olyan is ahol 30, akár 40 pontos volt az ingadozás. A jelentkezők számától és teljesítményétől függ minden."

"A szerencsén is sok múlik. Javasolni lehet azt, hogy akinek például 300 pontja van, az ne jelöljön meg olyan szakot, ahová már az előző évben is közel 450 volt az alsó határ. Mérjük fel reálisan az esélyeinket. Természetesen ez az érettségi megírása előtt nem egyszerű - tette hozzá Tóth Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy influenzás a megyében - Ötven évesnél fiatalabb volt a beteg

Győrben két beteget intenzív osztályon ápolnak. A kórházi betegek közül négynél azonosították a H1N1… Tovább olvasom