Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Távhőügyben a kormánynak ír a közgyűlés

Felterjesztést küld a kormánynak a győri közgyűlés azért, hogy nagyobb ártámogatást kaphassanak a távhővel fűtők.

Éles vitát folytatott a győri közgyűlés csütörtökön a távhődíjakról, pontosabban arról, milyen eszközökkel éljen a témában. Borkai Zsolt polgármester a Fidesz–KDNP frakció kezdeményezésére azt a javaslatot tette, hogy az önkormányzat használja ki felterjesztési jogát, és kérje a kormányt: alakítsa a távhőszolgáltatást igénybe vevők gázár-támogatási rendszerét úgy, hogy az ne eredményezze se a város, se a lakosság terheinek növekedését.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >> 

Gázár és támogatás (2006-11-27) >>
A fűtés megint drágul (2005-08-23) >>
A gázár- és áfanövekmény is terheli a távfűtési számlákat (2006-10-11) >>
A távfűtés drágább, mint a gázfűtés (2005-02-20) >>
Borkai: olcsó fűtéskorszerűsítés (2006-09-28) >>

Szijjártó: „Meg kell próbálni"

Eddig a távhőt használók egyenlő mértékű állami ártámogatásban részesültek a kifűtött légköbmétertől és a jövedelemtől függetlenül, és a maximális kompenzációt kapták, mintha mindannyian 1500 köbméter gáznál kevesebbet fogyasztottak volna. A rendszer jövőre alapvetően megváltozik: a távhőszolgáltatók nem lesznek jogosultak támogatásra, a felhasznált gázmennyiség egészéért piaci árat fizetnek.

Szijjártó Péter felszólalásában jelezte: a fűtés mindenkinek drágább lesz, csak van, akinek nagyon sokkal, és van, akinek kicsit lesz több. Szerinte az önkormányzat elvileg átvállalhatná a lakosság terheit, de ezt a gyakorlatban már csak azért is nehezen teheti meg, mert Győr 800 millió forinttal kevesebb állami forrást kap jövőre. Hozzátette: az önkormányzat átháríthatná a költségeket a fogyasztókra, akiknek azonban a kormány megszorító intézkedései miatt amúgy is lesz elég gondjuk. Hangsúlyozta: ezért kell megpróbálni a felterjesztést, és álláspontja megváltoztatására bírni a kormányt.

Szabó József (MDF) arra biztatott: a testület tegyen meg mindent azért, hogy a lakosság terhei valamelyest csökkenjenek. Szerinte a Győri Hőszolgáltató Kft.-nek van mozgástere, mert gáz helyett olajjal is fűthet, és költségeit is csökkentheti.

Kun: „Politikai lózungok"

A szocialista képviselők, akik már a javaslat napirendre vételével sem értettek egyet, tisztán politikainak minősítették a témát. Kun András azt hangsúlyozta: azok kapjanak támogatást, akik valóban rászorulók. „Nem valószínű, hogy a kormány emiatt megváltoztatja a törvényt" – fogalmazott, megjegyezve, hogy ilyen értelemben ez az önkormányzat előtt álló feladat eltolása. Jelezte: a kezdeményezéssel egyetért, a szövegkörnyezettel – a „politikai lózungok" miatt – nem. Eredics Gergely leszögezte: nem emelkedik mindenkinek a fűtési költsége, és lesznek olyanok is, akik az eddigieknél kevesebbet fognak fizetni. Hangsúlyozta: társadalmi szempontból igazságosabb a jövedelemhez, mint a fűtésmennyiséghez kötni a kompenzációt.

Bárány István (Pro Urbe) támogatásáról biztosította az indítványt. Borkai Zsolt megjegyezte: rendkívül szomorú lenne, ha a kormány nem venné figyelembe egy 130 ezer embert képviselő közgyűlés álláspontját. Példaként említette, hogy egy 95 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező egyedülállónak a duplájába kerül majd a fűtés. A Fidesz–KDNP frakcióból többen éppen az MSZP-seket vádolták azzal, hogy a pártpolitikát behozzák a közgyűlésbe, és a kormányt védik, ahelyett, hogy a győriek érdekét képviselnék. Szijjártó Péter azt mondta, a közgyűlés tegye meg a felterjesztést, de ha ennyire hadakozik a szocialista frakció, akkor az lehet, hogy valóban sejteti a kormány hozzáállását. A testület végül 25 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett az eredeti indítványt fogadta el.

Hét helyett négy százalék?

A közgyűlés tárgyalt az ivóvíz- és szennyvízdíjakról is. Németh Zoltán alpolgármester előterjesztésében kiemelte: korábban csak akkor került a közgyűlés elé ilyen anyag, amikor a szolgáltatást végző Pannon-Víz zrt. közgyűlése már elfogadta a tarifákat, s ezeken a képviselők nem tudtak változtatni. Kun András pontosított: az előző ciklusokban is volt egyeztetés, csak a gazdasági és a tulajdonosi bizottság folytatta le.
A cég igazgatótanácsának javaslatában az szerepelt, hogy a két díjtétel 7 százalék körüli mértékben nőjön. A testület ezen Németh Zoltán indítványára egyhangúlag annyiban változtatott, hogy az ivóvíz csak 4 százalékkal dráguljon. A döntést a társaság közgyűlése hozza meg decemberben, amelyben a győri önkormányzatnak többségi tulajdonrésze van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő véradók

Győrben és környékén évente 13 ezerszer nyújtják a karjukat önként véradásra. Tovább olvasom