Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tapintható tárlat a kórházban

A győri Petz-kórház Hét Szabad Művészet Szentélye galériájában látássérültek tapogathatták Alasztics Gyula faszobrait. A kiállítás vakok számára is valódi művészi élményt nyújtott.

A különböző tárlatok javarészt csak a látók számára jelent élményt, azaz: „Mindent a szemnek, semmit a kéznek" – ez a fő szabály. Ezzel a hagyománnyal szakított Alasztics Gyula, aki nemrégiben nyitotta meg első kiállítását a Hét Szabad Művészet Szentélyében, a megyei kórház Zrínyi utcai épületében.

A vakok meghívásának ötlete a művész párjától, Cseszregi Magditól származik. Szerették volna megosztani a szobrokat olyan emberekkel is, akik nem juthatnak el kiállítótermekbe, mert nem látják a darabokat, megfogni pedig nem lehet őket. Úgy vélik, a kezükkel a látássérültek is „látják" a szobrokat, ők is valódi élményhez jutnak.
Dr. Varga Gábor, a megyei kórház főigazgatója fontosnak tartja, hogy a vakoknak és gyengénlátóknak olyan „kézélményt" nyújtsanak, amellyel a térbeli valóság megismerése lehetővé válik. Ez a kiállítás alkalmas az ilyen élmények megszerzésére, ezért támogatták a kezdeményezést.
– Az egészséges embereknek is szeretnénk megmutatni, hogy milyen látássérültnek lenni. Ezért a tárlatot szeretnénk sötétben, csak az érintésre hagyatkozva nekik is bemutatni, mert ez kiváló alkalom az empátia gyakorlására. Ha az emberek megtapasztalják, milyen így élni, jobban elfogadják a sérült embereket – avatott be a jövőbeli tervekbe dr. Varga Gábor.

Laczi Tamásné, a Vakok-és Gyengénlátók megyei egyesületének elnöke elmondta: nagyon örültek a lehetőségnek, mert nagyon ritka az olyan alkalom, mikor lehetőség van a kiállított darabok megérintésére. A tapintásnak köszönhetően a gyengénlátók is megismerhetik a művész alkotásait, „láthatják" a szobrot.

A látássérült Szabóné Szabó Márta a megnyitón egy verssel köszönte meg saját maga és társai nevében a szervezőknek a meghívást és a lehetőséget. A köszöntő beszédek után ő is tapintással ismerkedett a
A látássérült Szabóné Szabó Márta a megnyitón egy verssel köszönte meg saját maga és társai nevében a szervezőknek a meghívást és a lehetőséget. A köszöntő beszédek után ő is tapintással ismerkedett a szobrokkal. Fotó: Harcsás Judit

– Egy látássérült ember számára nem a látvány, hanem a tapintás adja át a vizuális élményt. Erre sajnos nagyon ritkán van lehetőség, ezért is örülök annyira a mai eseménynek – vélekedett a gyengénlátó Tanai Csaba.

– Ezek nem kolduló kezek. Talán valamiért esedezik, talán áldást hoz vagy valaki felé szeretettel nyúl ki, hogy vezesse – mesélte benyomását az egyik szoborról Szabóné Szabó Márta. Németh Mária, a galéria kurátora jóvoltából a szobrok egészen augusztus végéig megtekinthetők.

Alasztics Gyula alkotó a fafaragásról is beszélt Reiderné Horváth Izabellának és Laczi Tamásnénak. Fotó: Harcsás Judit
Alasztics Gyula alkotó a fafaragásról is beszélt Reiderné Horváth Izabellának és Laczi Tamásnénak. Fotó: Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csipu kedvence a nektár és a ˝Titkos üzenet˝

Győr - Galambok, rizspintyek, papagájfélék és fürjek népesítették be az elmúlt hétvégén a győri… Tovább olvasom