Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Tananyag lesz a brüsszeli tanácskozásból

˝Uniós projektek a cigány társadalom hasznára˝ címmel nemzetközi konferenciát szerveztek Brüsszelben nemrégiben.

A konferencia keretében hazánk, közelebb pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem győri Apáczai-kara idegen nyelvi tanszékének oktatói is bemutatkoztak.

Nem a felülről érkező döntésekben, sokkal inkább a helyi önkormányzati és civil szervezetek munkájában bíznak a cigányok és a velük kapcsolatban álló intézmények és szakemberek – összegezte az uniós tanácskozáson hallottakat Szilágyi Magdolna, az Apáczaikar idegen nyelvi tanszékének vezetője, aki reméli, a konferencia hasznosságát a jövőben tananyag-, illetve továbbképzési ismeret formájában közreadják.

Szilágyi Magdolna, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának tanszékvezetője bízik a program folytatásában. Fotó: Har
Szilágyi Magdolna, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának tanszékvezetője bízik a program folytatásában. Fotó: Har

Győrben a gyakorló- és a Radó-iskola is részt vesz a programban.
Az idei évet az unió a kirekesztés és szegénység elleni évként jegyzi – s ez a tény megalapozta a tanácskozás hangulatát. A cigánykérdésről, benne a foglalkoztatásról, az oktatás ügyének megoldásáról – noha a tagországok különbözőképpen vélekednek – teljes az egyetértés abban, hogy lehetőség szerint alulról induló kezdeményezésekkel tudják megszólítani a romákat. Jó példa erre Spanyolország, ahol aprólékos munkával vonták be a programokba a cigányokat, akik közül már sokan tanulnak, dolgoznak. Az Apáczai-kar oktatói tapasztalataikat beépítik a tananyagba, így a jövőben mind a projekt egészéről, mind a részleteiről közvetlenül tőlük hallhatnak a hallgatók.

Olvasóink írták

  • 2. Tabornok 2010. április 01. 20:24
    „˝Uniós projektek a cigány társadalom hasznára˝ címmel nemzetközi konferenciát szerveztek Brüsszelben nemrégiben." Kinek jó ez?
    "Jó példa erre Spanyolország, ahol aprólékos munkával vonták be a programokba a cigányokat, akik közül már sokan tanulnak, dolgoznak." Ez a lényeg. Tanulás, tanulás és munka. Szerintem, a cigányokon és a nem cigányokon is, ez segít egyedül. A többi, csak duma.”
  • 1. janika 2010. március 31. 07:19
    „Csak nem adnak nekik is egy országot, mint a zsidóknak? Legalább a szomszédságukba a sivatagba tegyék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézművesműhely a kunszigeti plébániaudvarban

A kunszigeti plébánia melléképületét hamarosan kézművesműhellyé alakítják. A kivitelezésre kiírt… Tovább olvasom