Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Tanácsadás ingázóknak a Kisalföldben

Naponta több száz megyénkbeli munkavállaló érdeklődik a határon túl állás után. Mivel sok az ajánlkozó, jogos juttatásaikat az ingázóknak ritkán fizetik ki.

Ezért szervezett a Kisalföld tanácsadást részükre a szerkesztőségben.

Ausztriában az augusztusi adatok szerint 23.950 magyar dolgozik munkavállalási engedéllyel s a regisztrált munkások csaknem felét a megyénkkel határos Burgenlandban alkalmazzák. Itt a legmagasabb az illegálisan foglalkoztatott külföldiek aránya is Ausztrián belül, s főleg magyarokról van szó. A mezőgazdasági feladatokat szinte csak honfitársaink végzik, mert ahhoz nyelvtudás, szakképzettség sem kell.

Minél több azonban az ajánlkozó, annál kevésbé jellemző, hogy jogos juttatásaikat az ingázóknak kifizetik. Emellett a válság miatt rövidített munkaidőt vezettek be több burgenlandi üzemben is, az ott dolgozó magyaroknak nem árt az erre vonatkozó osztrák szabályokat tudniuk. A feketemunkát vállalóknak pedig a legális foglalkoztatás ügyintézését érdemes megismerniük, mert az utóbbi időben többen azért szereztek közülük maradandó súlyos sérülést, mivel a lebukás veszélye miatt nem hívtak hozzájuk mentőt.

Minderre Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország (IGR) ˝Jövő a határtérségben˝ projektjének vezetője hívta fel a figyelmet. Olvasóink közvetlenül jogászoknak tehetik fel kérdéseiket október 21-én, szerdán délelőtt 10 és 11.30 között, ha szerkesztőségünket, a 96/504-594-es telefonszámot hívják. Elküldhetik előre is kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre. A szakértők az osztrák munka-, szociális, adójogi rendelkezésekről és a munkavállalási engedéllyel kapcsolatban tudnak felvilágosítást adni magyar nyelven.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodás épület homlokzatok

A felvételek az 1800-as évek végétől napjainkig mutatják az épületek homlokzati megjelenését. Tovább olvasom