Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Szülők, tanárok és a győri börtön elítéltjei festik az ikrényi iskolát

Azzal is spórol az ikrényi iskola, hogy nyaranta az osztálytermeket pedagógusok és szülők festik ki. A tornaszobára nem jutott idejük az elmúlt években, ezért nagy segítség, hogy most azt a győri börtön elítéltjei meszelik ki.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet két éve kezdett bele a „Megbántam, jóvátenném" elnevezésű jóvátételi programba. Az elítéltek többek közt játszótéri eszközöket javítottak meg, óvodakerítést festettek, szemetet szedtek, fákat ültettek, kertészeti munkákat végeztek a fogyatékosok napközijében, gereblyéztek, söpörtek az állatkertben, gyermekotthon falára vidám képet alkottak, ágyakat javítottak. A munkát mindig önként vállalták és lemondtak díjazásukról. Akcióikról korábban megjelent cikkeink hatására egyre nagyobb az igény a rabok jótékony tevékenységére, amit a börtön azért szervez meg, hogy más hozzáállással szemléljék a világot, mint korábban, amikor olyat tettek, ami szabadságvesztéshez vezetett. Így segítik azt, hogy szabadulásuk után visszailleszkedhessenek a társadalomba.

A győri börtön fogvatartottjai önkéntes munkában kifestik a tornaszobát Ikrényben, a pedagógusok és a szülők pedig augusztusban az osztálytermeket. Fotó: Bertleff András
A győri börtön fogvatartottjai önkéntes munkában kifestik a tornaszobát Ikrényben, a pedagógusok és a szülők pedig augusztusban az osztálytermeket. Fotó: Bertleff András


Idén már harmadszor dolgoznak önkéntesen a fogvatartottak: a napokban az Ikrényi Általános Iskola tetőtéri tornaszobáját festi ki hattagú csoportjuk. Ferenczy Tamás iskolaigazgató elmondta, hogy ez a nagyobb helyiség – ahol a napközisek játszanak rossz időben és ahol szülői értekezleteket, farsangi bálokat tartanak – évek óta nem volt kimeszelve. Nem jutott rá idejük a szünidőben a pedagógusoknak és a szülőknek, ugyanis négy esztendeje ők végzik ezt a feladatot az osztálytermekben, a mosdókban. Így csak az alapanyag-vásárlásra kell költeni harminc-negyvenezer forintot.

Megspórolják a munkadíjat, ami három-négyszázezer forint lenne.
Lőrinczné Schnepp Katalin korábban szülőként, egy ideje tanítóként festi nyaranta az iskolát, és reméli, többen követik példáját. Úgy véli, hogy aki hivatásába szívét-lelkét beleadja, annak ennyi „plusz" természetes. „Kis munka, nagy eredmény, ennyit mindenki megtehet" – állítja és hozzáteszi, jó nézni év közben osztályterme falait, láthatja, milyen szép keze munkája. Az sose jutott eszébe, hogy teher vagy nem szakmájához illő feladat a meszelés, ráadásul mindig jó hangulatban végzik, és akad, aki palacsintát visz a mázolóknak. Még néhány diák és idősebb testvéreik is segíteni szoktak.

„Két fiam jár az ikrényi iskolába, higiéniai körülményeik miatt szívesen vállalom az önkénteskedést, és könnyen is teszem, mert szobafestő-mázoló a szakmám. Ez is jó alkalom a helyiek kapcsolatainak ápolására, az egymásra figyelésre, ebben is megnyilvánul a közösség ereje. Együtt sok mindent elérhetünk, helyi körzeti megbízottként is ez a meggyőződésem" – szögezte le Tamás József.

Olvasóink írták

 • 4. Goldmund 2011. július 21. 09:52
  „"Lőrinczné Schnepp Katalin korábban szülőként, egy ideje tanítóként festi nyaranta az iskolát, és reméli, többen követik példáját. Úgy véli, hogy aki hivatásába szívét-lelkét beleadja, annak ennyi ,,plusz" természetes."

  Előrebocsátom, nem vagyok tanár. De mondjuk nem gondolnám természetesnek, hogy a munkahelyemet én fessem ki. Pláne szabadságom alatt. (A nyári szünet a tanárnak szabadság.) Tisztelem a nyilatkozó hölgy lelkesedését, de szerintem ez abszolút nem természetes, nem várható el, és nem volna szerencsés, ha bármi módon presszionálnák a dolgozókat, hogy ezt meg kell csinálniuk (remélem nincs is ilyesmiről szó).”
 • 3. pamutzokni 2011. július 21. 08:26
  „Mivel gondolom nem szakképzett festők még megérteném ha zománccal festenének. De itt diszperzittel festenek, ami simán lemosható. Ergó tök felesleges fojtogatni a kezet.
  Nincs vele bajom, csak nem értem.”
 • 2. Esthajnal 2011. július 21. 07:50
  „Mi ezzel a problémád pamutzokni?”
 • 1. pamutzokni 2011. július 20. 18:21
  „Kesztyűben festenek???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traffipaxokat telepítenének a győri Szigethy útra

Akárcsak az autópályákon, olyan traffipaxokat telepítenének a Szigethy útra: így a száguldozókat mind megbüntethetnék. Tovább olvasom