Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szobor a haza bölcsének

Születésének 200. évfordulóján pénteken avatták fel Deák Ferenc első győri szobrát. A róla nevezett szakközépiskola udvarán látható alkotást Győrfi Lajos készítette.
A Deák-bicentenárium alkalmából gazdag programmal emlékeztek Győrött a haza bölcsére, aki 1817 és 1821 között négy esztendőt töltött jogi akadémistaként a folyók városában. Az ünnepségsorozat – emlékkiállítás, emlékest, szoboravatás, ünnepély – főszervezője a Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és a Deák-alapítvány.

Sajátos üzenettel

Győrfi Lajos alkotását az intézmény udvarán pénteken Salamon Nándor nyugalmazott képtárigazgató avatta fel. Elmondta, hogy a művész a haza bölcsének bronzba örökített vonásaival sajátos üzenetet fogalmazott meg. A tiszta erkölcsű politikus portréját, akinek főműve a kiegyezés volt, „aki fékezni tudta a rohanókat, lelket tudott önteni a csüggedőkbe, aki mindig megtalálta a megoldások útját". Salamon Nándor hangsúlyozta, hogy Deák a belső békesség nemzetmegtartó erejéért munkálkodott. „Olyan politikus volt, akinek alapos tudása, erős logikája, szilárd jelleme, ékesszólása minden korban példaként világolhat. Olyan politikus volt, aki ha kellett, tudott félreállni. Olyan politikus volt, akinek ravatalánál Erzsébet királyné is tisztelgett, Ferenc József pedig koszorút küldött sírjára."

Példa lehet mindenkinek

Salamon Nándor az alkotásról szólva megemlítette, hogy a gyakran jóságos öregúrként ábrázolt Deák helyett Győrfi Lajos mellszobra a haza bölcsét magabiztos, nyílt tekintetű politikusként mutatja meg, aki példa lehet a róla elnevezett szakközépiskola diákjainak is. Szobra olyan emlékhellyé válhat, ahol a nemzeti ünnepeken összegyűlhet az ifjú nemzedék, de emlékezhet a város múltját féltő és szerető lakossága is.

Köszönet a támogatóknak

Az ünnepség végén Békési István igazgató, a Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskoláért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönte meg a támogatók segítségét, amelynek eredményeként Deák első köztéri szobra Győrött megvalósulhatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nincs győri Deák utca?

A haza bölcse, Deák Ferenc 200. születésnapja adta az apropót Kalmár Ákos (MDF) győri önkormányzati… Tovább olvasom