Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szja 2013: újabb Olvasói kérdésekre válaszoltak a NAV győri munkatársai

Nem tud valamit az Szja bevallásról? Itt a nagy alkalom, hogy minél többet megtudjanak az adóhatóság győri munkatársainak segítségével.

Május 15. - Újabb három Olvasói felvetésre adtak választ a NAV győri munkatársai

Rendkívüli nyitvatartás a megye három legnagyobb településén!

Május 20-ig rendkívüli nyitva tartással várja ügyfeleit a NAV Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron is - bővebb információkat ide kattintva találnak!

Naponta 20-30 aláírás nélküli bevallást kap a NAV. Hogy Önnel ez véletlenül se forduljon elő, itt talál anyagot adóügyi blogunkban!


- Édesanyám 2012. év végén váltott munkahelyet, 2013 év januárjában utaltak elmaradt bérjövedelmet. Az adatlapon "Munkaviszonyból származó nem rendszeres bérjövedelemként", illetve "munkaviszonyra tekintettel kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátás..." jogcímen szerepel adat. Az adóbevallás mely sorába tüntettem fel azt?

Válasz: - A kérdésben leírtak alapján vélelmezzük, hogy az elmaradt bérjövedelmet 2013. január 15-e után fizették ki. A munkaviszonyból származó nem rendszeres bérjövedelmet a 1353-as személyi jövedelemadó bevallás 1. sorába kell beírnia. Az adóköteles társadalombiztosítási ellátás összegét szintén az 1. sorba kell szerepeltetnie, ha azt a munkáltató fizette ki. Ugyanakkor a bevallás 4. sorába kell feltüntetnie, ha azt nem a munkáltató folyósította. Ne felejtse el a kifizetők által levont és az igazoláson feltüntetett adóelőleg összegét a bevallás 55. sorába beírni.

- Abban szeretnem segítséget kérni, hogy kell-e Édesapámnak Szja bevallást készítenie 2013-ra ha 3 cég tulajdonosa, (2 Kft, 1 Bt.) mindegyikbe nyugdíjas társas vállalkozóként van jelentve es az egyikbe megfizeti 6810 Ft Egészségügyi járulékot.

Válasz: - Amennyiben édesapja társas vállalkozói jogviszonyára tekintettel a társaságoktól jövedelemben részesült, adóbevallást kell beadnia. A megszerzett összeget a 1353-as személyi jövedelemadó bevallás 5. sorába, a kifizetéskor levont adóelőleget pedig az 55. sorba kell beírnia. A nyugdíj adómentes jövedelem, ezért azt a bevallásban nem kell feltüntetnie.

Abban az esetben, ha édesapja társas vállalkozói jogviszonyára tekintettel 2013. évben nem szerzett jövedelmet, és a nyugdíján kívül más bevétele (pl. osztalék) nem volt, nem kell adóbevallást beadnia. A társas vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot a társaság fizeti meg, ezért azt a személyi jövedelemadó bevallásban nem kell szerepeltetni.

- Élettársamnak van két gyermeke, amit hozott a kapcsolatunkba. Született egy közös gyermekünk. Neki nincs miből családi kedvezményt érvényesíteni. Én mennyi családi kedvezményt érvényesíthetek, vagy oszthatunk meg? Köszönöm válaszukat.

Válasz: A válaszadás során feltételeztük, hogy élettársa a korábbi kapcsolatából származó gyermekek után jogosult családi pótlékra. Konkrét időpontok hiányában a kérdésre csak általánosságban tudunk választ adni.

Élettársa a közös gyermek fogantatásától számított 91. naptól három gyermek után jogosult családi kedvezményre, amelynek összege 3 x 206.250 Ft/ hónap (618.750 Ft/hónap). A fogantatás 90. napjáig két gyermek után vehet igénybe családi kedvezményt 2 x 62.500 Ft/ hónap összegben.

Például: ha a fogantatás 91. napja orvosi igazolás alapján 2013. március 20, élettársát 2013. január –február hónapra 2 gyermek, március december hónapra 3 gyermek után illeti meg családi kedvezmény, összesen 6.437.500 Ft összegben, amellyel az összevont adóalapját tudja csökkenteni.

A kérdés alapján élettársa jövedelem hiányában egyáltalán nem tudja érvényesíteni a kedvezményt. A jogszabály azonban lehetőséget biztosít arra, hogy ebben az esetben azt év végén Önnel megossza, azaz a családi kedvezményt Ön érvényesítheti, akár teljes összegben is.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmét arra, hogy a megosztás nem alkalmazható azokra a jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan élettársa vagy Ön a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe vette.

Február 19. - Kérdezz-felelek a NAV győri munkatársaival a 2013-as Szja bevallásról

Az adóhatóság győri munkatársai, dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) adott tanácsokat a Kisalföld Olvasóinak a 2013-as szja bevallás kapcsán. Az online interjú véget.

A NAV győri munkatársai, dr. Lázár József és Kotrics Istvánné az online interjú közben - fotó: Mészáros Mátyás
A NAV győri munkatársai, dr. Lázár József és Kotrics Istvánné az online interjú közben - fotó: Mészáros Mátyás

Családi kedvezmény: bonyolult ügyek

- Az adóbevallásomon hol kell beírnom a családi adókedvezményre jogosító hónapok számát? 3 gyermekre jár adókedvezményem és csak én veszem igénybe. 2 gyermek kedvezményezett eltartott (2013 évben) 1 gyermek eltartott (2013 május 31-ig).

Válasz: - A családi kedvezményre jogosító hónapok számát a 1353 bevallás 03 lapján nem kell feltüntetnie, ott csak az eltartottak adatait és az esetleges nyilatkozatokat kell kitöltenie. A családi kedvezmény összegét a 21. sorban kell beírnia. A megadott adatok alapján egyértelműen nem lehet megmondani a családi kedvezmény pontos összegét. Amennyiben jól feltételezzük az ön által megadott információkat, 2013. május 31-ig az eltartott gyermeket is figyelembe vették a családi pótlék megállapításánál, ezért jan. 1-jétől május 31-ig (öt hónapig) 2x 206.250 Ft/hó, júniustól decemberig (hét hónapig) 2x 62.500 forint/hó kedvezmény illeti meg.

- Érdeklődni szeretnék, ha volt alkalmi munkából 60 e. Ft jövedelmem, amiből a kifizető levonta az 1 e. Ft-ot, míg rendes munkaviszonyból származó jövedelmem 1200 e. Ft. Az szja bevallásban hol kell szerepeltetnem az alkalmi munkabért és szja (16%) köteles-e?

Válasz: - Alkalmi munka esetén elsőként meg kell néznie, hogy hány napot dolgozott 2013 évben alkalmi munkavállalóként. A ledolgozott napok számát meg kell szorozni a napi 4510 Ft-al, ez lesz az az összeg, amelyet önnek nem kell bevallania. Például ha ön tavaly tíz napot dolgozott alkalmi foglalkoztatottként, 45.100 Ft lesz az adómentes kerete. Az így kiszámított összeget kell levonnia az alkalmi munkavállalásból szerzett összes jövedelméből és a felettes összeget kell beírni a bevallás első sorába. Például a fenti példánál maradva ha ön tavaly tíz napot dolgozott alkalmi munkavállalóként 14.900 Ft-t kell bevallania és azután megfizetnie az adót. Ha húsz napot dolgozott volna, akkor nincs adókötelezettsége, a teljes összeg mentes az adó alól.

"A nyugdíj adómentes jövedelem, azt a bevallásban nem kell szerepeltetni"

- 2013 októberben mentem nyugdíjba, azóta a nyugdíj mellett nincs más
jövedelmem. Az addigi keresetemről kaptam igazolást, valamint az októbertől kezdődő időszakra a nyugdíjbiztosítótól a kifizetett nyugdíja vonatkozó adatokat. Az szja bevallásban a nyugdíj összegét kell-e szerepeltetni, s melyik sorban?


Válasz: - A nyugdíj adómentes jövedelem, azt a bevallásban nem kell szerepeltetni.

- 2013-ban saját jogú nyugellátást kaptam és mellette napi 4 órás munkát vállaltam. Az ebből származó ( 594.000) jövedelemből munkáltatóm levonta a személyi jövedelemadót (95040).

Kérdésem, hogy az adóbevallás melyik sorában kell feltüntetnem a nyugdijam évi összegét, illetve azt össze kell-e vonni a munkaviszonyomból származó jövedelemmel. A kettő együtt sem éri el a 2.424.000 összeghatárt. Mivel csak ez a két jövedelmem volt kell-e bevallást készítenem?


Válasz: - A nyugdíj adómentes jövedelem, azt a bevallásban nem kell szerepeltetni. Önnek csak a munkaviszonyból származó jövedelméről kell bevallást készítenie.

A németországi munkavállalásról

- Egy ismerősőm tavaly 2013. április 20-tól Németországban dolgozik. Tudomásom szerint 2013. április 20-a utáni keresete után, amit munkaviszonyban kapott Németországban, azt kinn kell leadóznia. Amit január 1-től április 19-ig Magyarországon keresett, azt pedig itthon kell bevallania.

Mivel Németországgal van egyezményünk a kettős adóztatásról, a magyarországi adóbevallásában a német jövedelmét nem kell bevallania. Szeretném Önöket megkérdeni, hogy jól tudom-e, vagy másképp rendelkezik a jogszabály?


Válasz: - Igen, helyesen tudja. A németországi munkaviszonyból származó jövedelme Magyarországon nem adóköteles. Az ismerősének csak az április 19-ig Magyarországon szerzett jövedelméről kell bevallást adni. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmét, hogy a németországi jövedelem forintra átszámított összegét a bevallás 1353-B 44. sorában tájékoztató adatként fel kell tüntetnie.

- Termőföld értékesítés történt tavaly. A teljes vételár kifizetése nem történt meg, csak előleg fizetése realizálódott 2013-ban. Az biztos, hogy az adómentesség kritériumainak nem felel meg az értékesítés. Kérdésem az, hogy a kifizetett értékesítési előleg a 2013-as Szja bevallásban hogyan kezelendő?

Válasz: - Amennyiben a termőföldet 1998-ban vagy korábban szerezte, nem keletkezik adóköteles jövedelme az értékesítés után. Ugyanakkor későbbi szerzés esetén az általános szabályok szerint kell megállapítania a termőföld értékesítésből származó jövedelmét és adókötelezettségét. Abban az esetben, ha az érvényes adásvételi szerződést 2013-ban benyújtották az ingatlanügyi hatósághoz, attól függetlenül a teljes jövedelem után kell megállapítania az adót, hogy 2013-ban csak előleget kapott. Ha csak 2014-ben nyújtották be az érvényes szerződést a Földhivatalhoz 2013-ban nincs adókötelezettsége.

"Az osztalékból szerzett jövedelmet minden esetben be kell vallania"

- A kérdésem a következő: az OTP-től 60.000 Ft névértékű OTP részvény után 51.266 Ft nettó osztalékot kaptam 2013 júniusában. Kell-e szerepeltetnem ezt a 2013. évi Szja bevallásban - ha igen melyik lap, hányas sorában -, illetve ha csak ez a jövedelmem volt tavaly, akkor kell-e emiatt az osztalék miatt bevallást adni? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: - Az osztalékból szerzett jövedelmet minden esetben be kell vallania akkor is, ha abból a kifizető teljes egészében levonta az adót. A jövedelmet és az adót a 1353 bevallás 04 lapjának 167. sorába kell szerepeltetnie, a kifizetők által levont adót pedig a 1353-C lap 57. sorába kell beírnia.

- Ügyfelem csak nyugdíjjal rendelkezik. 2012-ben megörökölt egy családi házat 4 millió forint értékben. 2013. márciusban nyilászárókat cseréltetett az épületen, melyről 1.000.030 forint összegű számlával rendelkezik. Az ingatlant 2013. márciusában értékesítette 4.950.000 forintért.

Kérdéseim a következők: 1. Értéknövelő beruházásnak lehet-e tekinteni a nyílászárók cseréjét a Szja.tv.3.§32 bek.alapján? 2.) Ha igen, akkor az ügyletből jövedelme nem keletkezett, s mivel csak nyugdíja van, kell-e beadnia az 1353-as bevallást?


Válasz: - A nyílászárók cseréjét értéknövelő beruházásnak lehet tekinteni, de fontos, hogy erről névre szóló számlával kell rendelkeznie. Az ön által megadott adatok alapján ügyfelének az ingatlanértékesítésből nem származott jövedelme, tehát az ingatlanértékesítésről nem kell bevallást adnia. Ha a nyugdíjon kívül más jövedelme nem volt 2013-ban, bevallást sem kell adnia.

Mi a helyzet az egyszerűsített foglalkoztatáson szerzett jövedelemmel?

- Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az öcsém a tavalyi évben az egyszerűsített foglalkoztatáson kívül szerzett más jövedelmet is. Bár igazából 4640 Ft-ról van szó, és az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme is csak 38.448 Ft egész évre. Minden jövedelmet be kell vallania az adóbevallásban, vagy csak a 4640-et? Válaszukat köszönöm.

Válasz: - Hasonlóan az első kérdéshez alkalmi munka esetén elsőként meg kell néznie, hogy hány napot dolgozott 2013 évben alkalmi munkavállalóként. A ledolgozott napok számát meg kell szorozni a napi 4510 Ft-al, ez lesz az az összeg, amelyet önnek nem kell bevallania. Az így kiszámított összeget kell levonnia az alkalmi munkavállalásból szerzett összes jövedelméből és a felettes összeget kell beírni a bevallás első sorába.

- Nyugdíjas vagyok. 2012-ban vettem 300 db OTP részvényt, melyet 2013 április 30-án értékesítettem. Két éve 30.515 Ft osztalék bevételem volt. Be kell-e ezt vallanom, és kell-e még mást is fizetnem utána, mivel még csak a nyugdíjam volt és az adót levonták.

Válasz: - A részvények értékesítéséből akkor származik adóköteles jövedelme, ha azokat drágábban adta el, mint amennyiért szerezte. Ha tőzsdén értékesítette a részvényeket, akkor ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó bevételt és jövedelmet szerzett és ezt a bevallás 1354-04 lap 172. sorában kell feltüntetnie. Ha tőzsdén kívül értékesítette a részvényeket árfolyamnyereségből származó jövedelme keletkezett, amelyről ezen lap 165. sorában kell számot adnia. Mindkét esetben a tiszta nyereség (eladás ár - vételi ár) 16%-a lesz a fizetendő adó. A jövedelmet akkor is be kell vallania, ha abból teljes egészében levonták az adót a kifizetéskor.

"A GYES adómentes jövedelem"

- Érdeklődni szeretnék a 2013. évi Szja bevallással kapcsolatosan. Szolgálati járandóságban részesülök, emellett egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmem, illetve 4 hónapig közalkalmazotti jogviszonyból származó jövedelmem volt. Mindhárom jövedelmet fel kell tüntetni a bevallásban, ha igen, akkor a szolgálati járandóságot melyik sorban? Az egyszerűsített foglalkozásból származó jövedelmem nem érte el a 840 ezer forintot.

Válasz: - A szolgálati járandóságot a bevallásban nem kell feltüntetnie, az adómentes jövedelem. Az alkalmi munkavállalásból származó jövedelméből a korábban már megadott válaszok alapján kell kiszámítania az adóköteles részt, amelyet a bevallás 1-es sorában kell beírnia. Ugyanitt kell szerepeltetnie a közalkalmazotti jogviszonyból származó jövedelmét. A kérdésben hivatkozott 840 ezer forintos szabályt 2013-as adóbevallás elkészítésekor már nem lehet alkalmazni.

- Kérdésem: a GYES mellett egyszerű foglalkoztatás keretében 10.500 Ft bevétel esetén kell-e adóbevallást beadni, ha igen, akkor mit hova kell beírni?

Válasz: - Az alkalmi munkavállalásból származó jövedelméből a korábban már megadott válaszok alapján kell kiszámítania az adóköteles részt, amelyet a bevallás 1-es sorában kell beírnia. A GYES adómentes jövedelem. Tehát ha ön 2013-ban például három napot dolgozott egyszerüsített foglalkoztatásban, nem kell bevallást adnia, mivel kérdése szerint azon kívül csak GYES-ből szerzett jövedelme volt.

Darázsfészek: a lakáscélú hiteltörlesztés adókedvezményeiről 

- Az adókedvezmények vonatkozásában az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmények között szerepel a lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye. Azon magányszemélyek, akik még mindig fizetik a 2007. előtt óta tartó forint alapú lakáshitelt, de nem vették igénybe a hitelfizetés kezdetekor az adókedvezményt, készíthetnek visszamenőleg 5 évre önellenőrzést?

Válasz: - A lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményét a 2013-as adóbevallás elkészítése során is figyelembe lehet venni. Ugyanakkor a kedvezmény érvényesítésénél több körülményre is figyelemmel kell lenni. A kedvezményt egyáltalán akkor lehet érvényesíteni, ha a pénzintézet kiadja a szükséges igazolást, amely azt tartalmazza, hogy a hitelszerződés után az adókedvezmény igénybe vehető, illetve a törlesztés összegét is tartalmazza. Az igazolás birtokában ön akkor veheti igénybe a kedvezményt, ha van családi pótlékra jogosult gyermeke 2013-ban és az összes jövedelme nem haladta meg a 3.400.000 forintot. 4 millió forintig a kedvezményt csökkentett összegben lehet érvényesíteni. Fontos, hogy ha a lakás vásárlásához szocpolt vettek igénybe, a kedvezmény nem érvényesíthető. Ez alól csak akkor van mentesség, ha részben, vagy egészben megelőlegező kölcsönt igényeltek. A szabályok összetettségére való tekintettel javasoljuk, hogy szíveskedjen felkeresni ügyfélszolgálati irodánkat, vagy levélben keresse meg az adóhatóságot, ahol valamennyi információ birtokában lehet konkrét választ adni a kérdésére. Ezen túlmenően a 06-40/424-242 telefonszámon is érdeklődhet. Az írásbeli megkeresést vagy a postai címre (Győr, Liszt Ferenc. u. 13-15.) tudja elküldeni, vagy az adóhatóság honlapjáról e-mailben.

- Ha szocpolt igényeltek a lakásvásárláskor, akkor tudomásom szerint 5 évig jogosult a magánszemély az adóalap kedvezmény felhasználására. Ez az 5 év a hitelfizetés kezdetétől számítódik?

Válasz: - A lakáshiteltörlesztés áthúzódó kedvezményét akkor lehet igénybe venni, ha a hitel törlesztése 2006 december 31-ig megkezdődött. Tehát 2013-ban ilyen jogcímen kedvezményt már csak az előző kérdésre adott válaszban leírt feltételek megvalósulása esetén lehet érvényesíteni. Szintén javasoljuk az előzőben leírt elérhetőségi címeken az adóhatóság megkeresését a konkrét válasz megadásához.

"Az egészségpénztárba befizetett összegek meghatározott célra történő felhasználása után nem kell adót fizetni"

- Érdeklődöm, hogy ha valakinek egész évben nem volt munkaviszonya és semmilyen jövedelme, fizette az egészségbiztosítási járulékát, annak nem kell adóbevallást beadnia, ugye?

Válasz: - Igen, a megadott információk alapján önnek 2013 évről nem kell adóbevallást készítenie.

- Az MKB egészségpénztár által felhasznált összeg adóköteles? Ha az, akkor hol kell feltüntetni az adóbevallásban?

Válasz: - Az egészségpénztárba befizetett összegek meghatározott célra történő felhasználása után nem kell adót fizetni. Ugyanakkor egyes felhasználások adókötelezettség alá eshetnek. Abban az esetben, ha ön az egészségpénztár megtakarítását olyan termék, vagy szolgáltatás vásárlására használta fel, amely nem tekinthető adómentesnek, egyéb jövedelme keletkezik, amely után 16% adót kell fizetnie. Nagyon fontos, hogy az egészségpénztár az ilyen jövedelmekről igazolást ad ki, amelyben pontosan feltünteti, hogy önnek milyen összeg után kell adót fizetnie. Ha ilyen igazolást nem kapott, vagy a kiadott igazolásban ilyen jellegű utalás nem szerepel, önnek ezen a jogcímen nem lesz adóköteles jövedelme.

- Nyugdíjam van, mellette a bíróságon dolgozom, amelynek gazdasági hivatala levonja az adót. Kérdésem: kell bevallást készítenem?

Válasz: - A nyugdíj adómentes jövedelem, azt a bevallásban nem kell szerepeltetnie. A bíróságtól szerzett jövedelmét (vélhetően munkaviszonyból) be kell vallania akkor is, ha a kifizető az adót teljes egészében levonta. Akkor is bevallást kell tennie, ha a jövedelme nem munkaviszonyból, hanem például megbízási jogviszonyból származott.

Előzetes

A téma a 2013-as személyi jövedelemadó bevallás, melynek beadási határideje 2014. május 20. (A 1353-as bevallásról van szó.)

Akárcsak a tavalyi évben, ezúttal is az adóhatóság győri munkatársai, dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) az Szja bevallással, illetve a kapcsolódó törvényi változásokkal kapcsolatban felvetett kérdésekre válaszolnak.

Kérdéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik - kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Szja 2013 -, vagy írják be a Facebook-oldalunkon a hozzászólások közé.

Az Szja bevallásról készült tavalyi online interjúnkat ide kattintva olvashatják el, míg az idei összes adózási dátumot itt találják meg.


dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Bertleff András
dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Bertleff András


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven milliárdos német betelepülés a gönyűi kikötőbe

Eldőlt: német acélipari cég költözik a gönyűi kikötőbe, 40 milliárdos beruházást hoz a telepre,… Tovább olvasom