Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Szeretetszívek Szovátáról

Győr - Böjte Csaba atya szeretetmisszióját évek óta figyelemmel kíséri Szalai Ferenc igazgató, valamint a győri Gárdonyi-iskola kollektívája. A jó szándékot most tettekre váltották: tizennyolc szovátai, otthonban nevelkedő gyermeket fogadtak szeretettel a gárdonyis szülők.

Érdeklődéssel járták be a tantermeket a Szent József Otthonból érkező vendégek, s persze minden túlzás nélkül rabul ejtette őket Győr, Pannonhalma, Bábolna szépsége s a magyar tenger látványa.

– Először vagyok itt, de nagyon szeretnék ide visszatérni – szögezte le Fekete Enikő felügyelő-gondozó, aki tizennyolc kis- és nagyobb gyermekkel érkezett a szovátai Szent József Otthonból.

– Nyolcvan gyermekre nyolc nevelő jut, napi- és hetirend szerint, afféle nagycsaládként élünk. A tévé, a kirándulás jelent egy kis szórakozást, de a hozzánk bekerülő félárvák, árvák – támogatás nélkül – nem jutnának el sehová.

A vendég gyerekek nemcsak a várossal, a környékkel, de a győriek iskolájával is megismerkedtek. Fotó: Harcsás Judit
A vendég gyerekek nemcsak a várossal, a környékkel, de a győriek iskolájával is megismerkedtek. Fotó: Harcsás Judit

Megtudom, van közöttük, akit a hivatal küldött intézetbe, de bizony olyan is akad, akire a szociális gondozók egy vasútállomáson találtak. Szalai Ferenc igazgató ezért is gondolt arra, hogy a Gárdonyi-iskola szeretetakciója családi és közösségi élménnyel is gazdagíthatja őket. Markó Endréné, a volt igazgató nemcsak mint unokájáért aggódó nagymama vett részt a programokon, de a felügyelő tanárnőt otthonába fogadta erre a hétre. A győri és a szovátai gyerekek együtt járták be Pannonhalmát, s a bábolnai lovasiskola is minden bizonnyal rabul ejtette őket: Pelczéder Zoltán igazgató és munkatársai jóvoltából ugyanis minden vakációzó nyeregbe pattanhatott.

S hogy mit tanulhatnak egymástól a kicsik? Golubkovics Péterné befogadó szülő szerint leginkább a toleranciát, amelyre mai világunkban oly nagy szükség van.

– Tizenhat éves Lívia lányunk és 10 éves Gergő fiunk nagyon örült egy 12 éves fiú érkezésének – hallottuk az édesanyától.

– Ezekben a gyermekekben akkora az alázat, az udvariasság és a kedvesség, hogy a mieink is tanulhattak tőlük.

Szuhányiéknál hasonlóan érzésekkel gondolkodnak a vendégekről, s már most azt tervezgeti a család, a szovátaiak visszaútját követően a jövőben miként tarthatják a kapcsolatot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerti tó szépségverseny - küldjön be Ön is képet!

Győr-Moson_sopron megye - Aki úgy érzi, hogy otthoni kerti tava nem csupán a családját, hanem… Tovább olvasom