Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Szeméttől bűzlik a Rábca

Győr - Naponta gyűlik a szemét a Rábcán, a Liget utca végén, amely a környékbeli vízi túrázók, horgászok egyik kedvelt helye lenne. A helyiek hiába takarítják a folyószakaszt, néhány nap múlva ismeretlenek ismét telerakják.
Az áldatlan állapot miatt az ott élők és a horgászok is mérgelődnek

Már régóta bűzlik, szeméttel teli a Rábca Győrött, a Liget utca végén, az újvárosi bágereknél. A kialakult kritikus helyzet miatt naponta bosszankodnak a környékbeliek, főként azok, akik vízi túrázásra, horgászásra szokták – a jövőben is szeretnék – használni a hangulatos folyószakaszt.

– A felgyülemlett hordalék, a rendületlenül beledobált hulladék megakadályozza a víz folyását, a bűz szinte elviselhetetlen. Sokan vagyunk, akiknek az evezés örömet, tevékeny pihenést, teljes kikapcsolódást jelent, de ez a Rábca nem az a folyó már, amelyen évekig jól éreztük magunkat. Az utcánk végén egy csodás helyet kaptunk ajándékba, amely jó ideje csak bosszúságot jelent – nyilatkozta a közelben lakók nevében Hallgatóné Hajnal Judit, majd megjegyezte: – Ez a folyószakasz kapcsolódik egyébként a várost védő zsiliprendszerhez, laikusként úgy gondolom, komoly galibát okozna egy esetleges árvíz esetén.

A felgyülemlett hordalék, a beledobált szemét megakadályozza a Rábca folyását Győrött, a Liget utca végénél. A bűz szinte elviselhetetlen.
A felgyülemlett hordalék, a beledobált szemét megakadályozza a Rábca folyását Győrött, a Liget utca végénél. A bűz szinte elviselhetetlen.


Az áldatlan állapot miatt a horgászok is mérgelődnek. A helybeliekből összeállt egy elszánt kis csapat, akik rendszeresen „felszabadítják", megtakarítják a beleszórt mindenféle limlomtól a folyórészt. Örömük ilyenkor csak rövid ideig tarthat, mert a „sötétben bujkáló" szemetelők újra meg újra megjelennek.

Az érintett Rábca-szakasz állapotával kapcsolatban megkérdeztük az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékesét. Kovács Mihály, a hansági szakaszmérnökség szakaszmérnöke elmondta: a vízrendszer illegális szennyezése nem csak az említett folyórésznél tapasztalható, sajnos általános jelenség.

– Állami területen, így a Rábcán is, a kezelő kötelessége a lerakott szemét eltakarítása.

A csornai szakaszmérnökség gátőrei rendszeresen mentesítik a folyót, legutóbb például éppen a közelből, Abdáról szállították el a hulladékot, de szakembereinknek nem ez az elsődleges és legfontosabb feladatuk.

– Ahhoz, hogy a helyzet jó irányba változzon, bármennyire is közhelyszerűen hangzik: mielőbb társadalmi összefogásra és az embereknél pedig szemléletváltásra lenne szükség – hangsúlyozta Kovács Mihály szakaszmérnök.

Olvasóink írták

  • 3. Cica000 2008. június 18. 13:13
    „magyarországon mi nem bűzlik?ugy szar az egész ahogy van!!”
  • 2. mirror 2008. június 18. 10:54
    „a sötétben bújkálók a napfénynél is sötétek...”
  • 1. matriné 2008. június 17. 07:55
    „Győr a "szennyvizek városa"! Ez nyílt titok. Horgászt is a Holt-marcal mellett btudtak a multkor fotózni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokig kell várni villanyórára

Győr-Moson-Sopron - Rendszeres csúszásokra panaszkodnak az építkezők az E.ON szolgáltatásával… Tovább olvasom