Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Széchenyi tér: folyik a nyomozás

Győr - Már büntetőeljárást folytatnak a győri Széchenyi téri régészeti lelőhely megrongálása és leleteinek megsemmisítése miatt. A feljelentést a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodája tette ismeretlen tettes ellen.

Mint arról többször is beszámoltunk, áprilisban a győri tér felújítása során nagy valószínűséggel megsemmisültek a terület nagy részének középkori és újkori rétegei.

Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője áprilisban ˝az utóbbi három évtized legnagyobb régészeti kultúrbotrányának˝ nevezte a történteket, majd teljes körű vizsgálatot rendelt el. Az önkormányzat – mint megbízó – úgy nyilatkozott: a felújítás a jogerős örökségvédelmi hatósági engedélyben foglaltak alapján történt, ráadásul a munkálatok a lehetséges 130 centiméter helyett legfeljebb 92 centiméteren folytak. ˝Sajnálatos, ha bármilyen érték megsemmisült, de abban biztos vagyok, hogy az önkormányzat részéről sem szándékosság, sem gondatlanság nem merülhet fel˝ – mondta akkor Németh Zoltán alpolgármester.

A Kisalföld megtudta: miután az örökségvédelmi hivatal belső vizsgálata a saját háza táján nem tárt fel mulasztást, a kulturális értékek őrzéséért felelős szervezet feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Figler András erről lapunknak most úgy nyilatkozott: ˝Azt valószínűleg kijelenthetjük, hogy a gépkezelő esetében szándékos rongálásról nem lehet szó – mivel utasításra cselekedett –, de ettől még úgy véljük, hogy van felelőse a jóvátehetetlen hibának. Nekünk hivatali kötelességünk ebben a kérdésben tisztán látni, ezért tettük a feljelentést ismeretlen tettes ellen˝ – erősítette meg információinkat az irodavezető.

A hatóság tudni szeretné: ki felel a pótolhatatlan emlékek megsemmisítéséért? Figler András ezért feljelentést tett. Fotó: Kisalföld-archívum
A hatóság tudni szeretné: ki felel a pótolhatatlan emlékek megsemmisítéséért? Figler András ezért feljelentést tett. Fotó: Kisalföld-archívum

Tudomásunk szerint a kulturális örökségvédelmi hivatal büntetőfeljelentése nem sokáig időzött a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségen, mivel a megyei rendőr-főkapitányság elfogultságra hivatkozva kérte saját kizárását a nyomozásból. A vaskos paksaméta Veszprémbe került, de már itt is hiába keresnénk hivatali utakon: épp a napokban küldték át a Pápai Rendőrkapitányságra.

A nyomozás sorsa kétesélyes. Ahhoz, hogy bűncselekményről lehessen beszélni, szándékos rongálást kell megállapítani.
A nyomozás sorsa leegyszerűsítve kétesélyes. Ahhoz ugyanis, hogy bűncselekményről lehessen beszélni, szándékos rongálást kell megállapítani, s ha ennek a gyanúja alaposnak bizonyul, akkor feltehetően hosszan elhúzódik az ügy. Ha nem, akkor viszont büntetőperről sem lehet szó a továbbiakban. Jelenleg – úgy tudjuk – a történtek pontos feltárását végzik, s ha be is igazolódik a gyanú, még igencsak távol fog állni a nyomozás attól, hogy konkrét felelősök ellen emelhessenek vádat.

Nem ez az egyetlen lezáratlan eljárás egyébként, amit a Széchenyi térrel kapcsolatban folytatnak: ott van az éttermi teraszon összeszerelt fabódé ügye is, amelyben nem ért egyet a kulturális örökségvédelmi hivatal és az önkormányzat. Figler András július közepén úgy nyilatkozott a Kisalföldnek: ennek építésére nem kérték ki a hivatal engedélyét, de ha kérték volna, sem járul hozzá a hatóság. Hozzátette: az építmény nem illik a térre. Ezzel Németh Zoltán alpolgármester nem értett egyet, szerinte ˝nincs másról szó, mint egy esztétikus, fedett pultról, ami szükséges ahhoz, hogy a tér élhető, jól használható legyen.˝

Figler András irodavezető a Kisalföldnek kedden elmondta: a jegyző elé tárta az ügyet, és bízik abban, hogy a város lefolytatja ezzel kapcsolatban a vizsgálatot – mivel azt mindenki láthatja, hogy az engedély nélkül emelt bódét a hatóság elrendelése ellenére nem bontották le. Figler András szerint mindez számos jogszabályba ütközik. Dr. Lipovits Szilárd, Győr jegyzője jelenleg szabadságát tölti.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Starlet 2009. szeptember 30. 20:56
  „Révfalusi-szúnyog!

  Úgy tűnik, hogy ez valami fóbia: Lloyd-fóbia

  Ezt a módszert már a rómaiak is használták:
  "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam."
  (Egyébként az a véleményem, hogy Karthagót/Lloydot el kell pusztítani.)

  Remélem a történelem nem fogja megismételni magát... :)”
 • 51. fióka 2009. szeptember 30. 14:09
  „Révfalusi-szúnyog 2009.09.27. 23:06--->lehet,de azt azért elmagyarázhatád nekem ezelőtti évekre visszamenőleg miért nem volt ott kiülő tér,és akkor azt is elmondhatnád miért kell a baros úton kerülgetni az asztalokat a sétálóutcán mert ezek szerint neked az a tuti amikor úgy haladsz olyanba gyönyörködsz ami olyan sűrűn van mint az erdőbe a fák?Na te kis csacsi?”
 • 50. Révfalusi-szúnyog 2009. szeptember 27. 23:06
  „Bolond kend, Fióka!
  Bárhová mehet a világban, de maradjunk csak Európában, ennél sokkal szebb és régebbi terek, utcák tele vannak a kisvendéglők asztalaival. Így leülnek ott az emberek, megtelik élettel a város. Vagy maga inkább egy üres teret szívesebbn nézegetne? Nem a kocsmával van a gond, hanem a Lloyddal.”
 • 49. fióka 2009. szeptember 18. 20:32
  „Kiváncsi lennék azok az éttermi asztalok amelyek a téren helyezkednek el kinek és milyen műemléki érdekeket véd?Azonnali hatályal még az ötletet is el kellett volna törölni,dehát a pénz nagy úr.”
 • 48. bisset 2009. szeptember 15. 10:15
  „Úgy érzem ,hogy azok az emberek akik most fröcsögve mások fejéért kiáltanak,megtehették volna az elmúlt 50-40-30-20?? évben hogy feltárjanak mindent ami esetleg némi régészeti jelleggel bírt volna.
  szerintem mindenki tudja hogy pár darab cserépről és kődarabról van szó..amit úgysem állítottak volna ki...
  De szerintem is szép teret kaptunk volna hogyha a régi tér egy darabját üvegen keresztül megcsodálhattuk volna,összekötve a régit az újjal.
  De sajnos az a generáció amely dönthetett erről még nagyon a kommunizmus hatása alatt van ,hisz abban nőtt fel:Ki a régit ide az újat, töröljük el a múltat”
 • 47. farkasbalintm 2009. augusztus 28. 23:25
  „nem értetek hozzá. az örökséget foltos aszfalttal befedve lehet a legjobban megvédeni.
  majd ha nektek is lesz ilyen szép nagy szakállatok, rájöttök”
 • 46. Révfalusi-szúnyog 2009. augusztus 27. 23:48
  „Ki az a nyári mikulás a képen?”
 • 45. Rodolfo 2009. augusztus 22. 21:07
  „Szerintem meg 100X jobban néz ki MOST !!

  ,mint az elmúlt 10 ÉVEN keresztül Állandóan fel volt TÚRVA akár egy
  háborús övezet kosz por + mocsok meg 1-2 csontváz ...
  -ki kiváncsi a múmiákra meg a törött agyagdarabokra meg a rácsos kerítésre ami körbevette Én NEM az tutti
  csak az a szakállas Majom a képeken :)

  -lehetne több helyen a városban szökőkútszerű vízes blokk mégiscsak a vízek városa GYŐR
  -pl télen a dunakapu-teret megcsinállni korcsolyapályának mint Bp-en a népligetben”
 • 44. Hozzászóló 2009. augusztus 13. 09:15
  „#42. Köszönjük miro132! A helyzet az, hogy az említett utcákat valójában nem is adták át, mivel a felújítás eleve két ütemben zajlik. Eközben csinálják a Lloyd épületét is, amihez semmi köze sincs a városnak. Egy felújítés közbenső fázisában ne várjon összképet és ez független a majdani eredménytől.”
 • 43. info2009* 2009. augusztus 12. 13:20
  „Valakiknek erdekuk, hogy eltuntessenek igaz tortenelmi nyomokat, vagy, hogy ne lehessen hozzaferni. Ilyen ez az eset, ilyen a budapesti Hajogyari sziget, ilyen a Margit-sziget, ilyen a Pilis, stb. Vajon kiknek all erdekeben az, hogy az igaz magyar tortenelem kideruljon?”
 • 42. miro132 2009. augusztus 12. 13:03
  „A hetvegen Gyorben volt es 20 ev utan korbeneztem a belvarosban. Hat nem voltam elajulva valahogyan sem a baross utcatol es sem a Szechenyi tertol sem.
  A Baross utcaban az ott felepitett kulonbozo teraszok a padok es a szobrok egy kellemes kaosz erzest adnak az arra latogatonak. Valahogyan rendezetlen az egesz mintha nem is terveztek volna meg az utcakepet sajnos. Az utcaburkolat koszos es tele van ragogumi foltokkal ami meg fokozza a gondozatlansag erzeset. A Baross utca vegen a Szechenyi ter fele vezeto utcaban nincs utcaburkolat , koves kavicsos morzsalekosan homokos lathatoan frissen felbonott es betemett utca az epitesi terulet erzest adja . A Szechenyi teren a burkolaton kivul semmi sincs keszen : a szentharomsag szobor le van bontva a talapzat arvalokodik az oszlop nelkul. A Lloyd epulete szetverve darukkal tarkitva. A ter epuleteinek egy resze fel van allvanyozva ... szoval gaz. Az hogy ezen a teren gyerekek furdenek nekem fel sem tunt mert olyan erzesem volt mintha egy epitkezes kellos kozepen allnek...

  Szoval Gyoriek nekem valahogyan nem jott be az osszkep meg rengeteg javitani valo van a varosukban. Baross utcat rendezni kellene a kaoszt megszuntetni es ki is kellene takaritani mert valljuk be raferne .. A Szechenyi teret es a kornyezo utcakal meg fejezzek be mielott atadjak azt :) Sok sikert hozza

  miro”
 • 41. kisem 2009. augusztus 12. 11:17
  „Azt gondolom, az alábbi polémia a feltöltőanyag veszélyességéről itt érdektelen. Sokkal fontosabb volna azt egyértelművé tenni, hogy
  - a földkitermelés során, egy adott mélység alatt, nem kézi földmunkát kellett volna-e alkalmazni,
  - a kitermelt föld, törmelék helyére milyen feltöltőanyag volt előírva,
  - a térburkolat alá milyen alapozást terveztek?

  Ezeken túl már csak parciális az a kérdés, hogy miért maradt el a hajdani kút és a pellengér megjelölése?
  És persze még további kérdések is sorjázhatnának. De amíg a fenti 3-ra nincs érdemi válasz, teljesen felesleges a többit feltenni.”
 • 40. Hozzászóló 2009. augusztus 10. 10:41
  „#39. A CD lemeztől sem halt meg még senki tudtommal (hacsak nem vágta el vele a torkát), mégis hulladékként a veszélyes hulladékok közé tartozik. Ezt a Nyugat-Európa dolgot pedig erősen kétkedve fogadom, miután a környezetvédelmi szabályok (többek között) éppen EU irányelveken szoktak alapulni.”
 • 39. öcsi561 2009. augusztus 09. 11:39
  „Nyugat-Európában azonban nem, és ez így is logikus, hiszen az utakon található aszfalt sem káros a környezetére.”
 • 38. Gab2000 2009. augusztus 02. 07:25
  „37

  Én az alábbi rendelkezést ismerem nem tudom melyik a legújabb de abban ez van.
  Ajánlom figyelmedbe az Országos környezetvédelmi és Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség honlapját és ott a veszelyes_hulladek_EWC_lista_20060915.doc listát, és a következőt:
  Ezek veszélyes hulladéknak vannak minősítve, akkor hogy is van ez:

  17 Építési és bontási hulladékok (beleértve a szennyezett területekről kitermelt földet is)
  17 01 Beton, tégla, cserép és kerámia
  17 01 06* veszélyes anyagokat tartalmazó beton, tégla, cserép és kerámia frakció vagy azok keveréke
  17 02 Fa, üveg és műanyag
  17 03 Bitumen keverékek, szénkátrány és kátránytermékek
  17 03 01* szénkátrányt tartalmazó bitumen keverékek
  17 03 03* szénkátrány és kátránytermékek”
 • 37. öcsi561 2009. augusztus 01. 19:06
  „33. Gab2000 2009.07.30. 11:49" Az a baj nem csak a daráltbeton került oda, hanem komolyab mennyiségű aszfalt is".
  Tudomásom szerint az aszfalt nem minősül veszélyes hulladéknak a legújabb rendelkezések szerint.”
 • 36. Elefánt 2009. augusztus 01. 18:38
  „moderálva sértő”
 • 35. medvebocs 2009. augusztus 01. 18:25
  „Figler András először vegyen egy borotvát, aztán utána keressen magának valami munkát. Győrben jót még nem csinált, csak majdnem elszúrta a Frigyes laktanya felújítását a sok ......<moderálva>”
 • 34. kisem 2009. július 31. 22:24
  „Folytatás a 32. hozzászóláshoz

  Kisg a következőket írta:
  "A kisem féle hozzászólások is teljes tudatlanságról árulkodnak. Maga is leírja, hogy nem látta a kiviteli tervet és a szerződést sem, de azért megállapítja, hogy hűtlen kezelés történt, mert kevesebb feltöltést végeztek, mint amennyi a tervben szerepelt. Neki és a gyengébbek kedvéért elmesélem, hogy a kivitelező a megajánlott árban a talajcsere költségét nem árazta be (nem is tehett rá ajánlatot), hogy milyen mélyen szükséges talajt kitermelni és visszatölteni, az az ő kockázata volt, így az önkormányzat semmit nem fizetett érte.
  Tehát az állítások alaptalanok: ki az az állat kivitelező, aki kitermel párezer köbméter földet, miközben nem fizetnek neki semmit ezért, hogy feltöltse a kitermelt helyet a saját pénzén megvásárolt darált betonnal, amiért szintén nem fizet neki senki semmit?"

  1.) Nem a tervtől eltérő feltöltési mennyiséget kifogásoltam, hanem az alpolgármesteri nyilatkozat azon részét, amely szerint -130 cm méységig végezhetett volna a kivitelező földmunkát, de az csak -92(!) cm-ig történt. Ebből viszont -számomra és vélhetően a nem elfogult szakértők részére- automatikusan adódik két kérdés:
  a) Ha a terv -130 cm-t írt elő, milyen alapon lehetett -92 cm-en megállni?
  b) Ha megálltak, akkor az úgymond párezer köbméter elmaradt elmaradt részére eső előirányzati összeg visszatartásra került-e?

  2.) A kivitelezőre vonatkoző kérdés -mármint, hogy állat volt-e, pedig egy öngől. Nem csak a kivitelező rúgta a labdát a saját kapujába, hanem a megrendelő önkormányzat is, amikor az úgymond a kivitelezői kockázat minimalizálási törekvését elfogadva, nem intézkedett a megfelelő feltöltőanyag minőségéről, nem követelte meg a leletmentést szolgáló kézi földmunkát, és ezzel hallgatólagosan hozzájárult a leletek értelmetlen megsemmisítéséhez.

  3.) Inkébb legyek logkusan gondolkodó, egyértelmű kérdéseket megfogalmazni képes "szerencsétlen", mint öntelt, gőgös döntéshozó.
  Ami pedig a megbízást és annak díját illeti, mindenki magából indul ki.”
 • 33. Gab2000 2009. július 30. 11:49
  „Az a baj nem csak a daráltbeton került oda, hanem komolyab mennyiségű aszfalt is.”
52 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ravazdi szépség az Anna-bál első udvarhölgye! + fotókkal

A 184. balatonfüredi Anna-bálon a 18 éves ravazdi diáklány, Balogh Anna lett a szépségkirálynő első udvarhölgye. Videós riport a ravazdi egyetemistával. Tovább olvasom