Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Széchenyi egyetem: Földesi Péter rektori pályázatát támogatta a szenátus

A 18 szavazóból 16-an támogatták Földesi Péter programját.

Június 30-án megüresedik a Széchenyi István Egyetem rektori széke, dr. Szekeres Tamás jelenlegi vezető megbízatása ugyanis lejár.

A rektori posztra az emberi erőforrás miniszter novemberben kiírta a pályázatot, amelyre hárman - Földesi Péter, a műszaki tudományi kar logisztikai és szállítmányozási tanszékének vezetője, Józsa László, a gazdaságtudományi kar dékánja és Rechnitzer János általános és tudományos rektorhelyetten - adták be pályázatukat.

Az új felsőoktatási törvény értelmében a szenátusnak már csak véleményezési joga van a rektort illetően, a végső döntést az emberi erőforrás miniszter hozza majd meg. A véleménynyilvánító szavazást hétfőn tartotta a szenátus: a 18 szavazóból 16-an támogatták Földesi Péter programját (a másik két pályázó hat-hat igen voksot kapott), így jelentős többséggel őt ajánlja a vezető testület az intézmény harmadik rektorának.
Eddig akit a szenátus választott, az lett a rektor, az új felsőoktatási törvénnyel ez változott.

A miniszter a három pályázóból bárkit kinevezhet vezetőnek figyelmen kívül hagyva azt, hogy a szenátus kit támogat. Ennek ellenére az egyetem vezetése bízik abban, hogy "a támogatás megoszlása egyértelmű jelzés a miniszter számára" - mondta a szenátusi ülést követő sajtótájékoztatón Író Béla főtitkár. A pályázatokról közölte: Rechnitzer János pályázatával kapcsolatban a miniszter felhívta szavazás előtt a szenátus figyelmét arra, hogy kora miatt "nem tudná kitölteni hivatali idejét".

Az emberi erőforrás miniszter május 10-ig hozza meg döntését, majd június 1-jéig előkészíti a kinevezésre vonatkozó előterjesztést a köztársasági elnök számára. Az új vezető július 1-jén foglalhatja el a rektori széket.

Olvasóink írták

 • 7. TripperÖcsi 2013. március 06. 10:25
  „Kunbella, ahogy mondod! Téves a cikk, mert nem "felhívta a figyelmet" arra, hogy "nem tudná kitölteni hivatali idejét", hanem nem fogadta el a pályázatot, kizárta, érvénytelennek jelentette be. Ha érvénytelen, minek szavaztak róla egyáltalán?
  JA, és igen, igazi magyar történet, mert a pályázati kiírásban sehol nem szerepelt feltételként, hogy a pályázó nem érheti el a 65. évet a megbízás alatt...Szép is lenne...Teljesen törvényellenes is ilyen feltételt szabni. Máshol sincs ilyen (más intézeti vezetők, sőt, bírák, ügyészek esetén nem, és nem is lehet feltétel, vagy elutasítás oka ilyesmi). Ez egy kreált indok, szemét eljárás, már pardon.”
 • 6. kunbella 2013. március 06. 08:14
  „Akiről beszéltek adott tanácsot a másik oldalnak is. Ugyanis vannak olyanok, ha nem is sokan, akik értenek valamihez és mindkét oldal meghallgatja őket.

  Vicces, hogy valakit azért zárnak ki a versenyből, amelyen alapvetően esélyes volt, mert 3 héttel öregebb lesz a pályázat végén(!) mint a törvényes kor. Nem lehetett volna esetleg 1 hónappal előbb kiírni a pályázatot. Szóval igazi magyar történet ez...”
 • 5. Batistuta 2013. március 05. 16:33
  „acsali tudja”
 • 4. Flúgatlan 2013. március 05. 15:29
  „Ajajj! Ki volt Fletó tanácsadója? Tájékozatlan vagyok....”
 • 3. Batistuta 2013. március 05. 11:53
  „Csak remélni tudom, hogy az önmagában nem baj, ha valaki tanácsot adott valaha valakinek, aki most nem túl jó megítélés alá esik.”
 • 2. acsali 2013. március 05. 07:58
  „Ajha, mégsem a Fletó tanácsadóját javasolták?”
 • 1. Graal 2013. március 04. 20:04
  „:o) Szép volt Drusza.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levéltári értékekből nyílik kiállítás Győrben

Mária Terézia 1743. március 6-án látta el kézjegyével azt a kiváltságlevelet, amellyel szabad… Tovább olvasom