Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Széchenyi-egyetem: meglepődtek a győrieket fogadó egyetemek

A fogadó intézmények vezetői meglepődtek, hogy a győri egyetemről jött vezető oktató ösztöndíját a Széchenyi István Egyetem fizette, s az új kolléga fél éves munkabére, ott tartózkodása nem terheli költségvetésüket, "csak" feladatot kértek.

Az Universitas-Győr Alapítvány a TÁMOP 4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0005 pályázati konstrukció keretében a Széchenyi István Egyetem kiemelkedő tudományos tevékenységet végző 12 oktatóját az elmúlt három félévben "Nemzetközi vendégoktatói ösztöndíj" odaítélésével támogatta.

"Az ösztöndíj célja, hogy támogatást nyújtson a győri egyetemi oktatók tartós, legalább 5 hónapos külföldi tapasztalatszerzéséhez, nyelvtudásának fejlesztéséhez, az egyetemi tanári követelmények teljesítéséhez, az oktatási és tudományos előrehaladás érdekében" - mondta el dr. Szily István, a győri Széchenyi István Egyetem szellemiségét, minőségi kiteljesedését menedzselő Universitas-Győr Alapítvány kuratóriumának titkára.

A fogadó intézmények vezetői meglepődtek, hogy a győri egyetemről jött vezető oktató ösztöndíját a Széchenyi István Egyetem fizette, s az új kolléga fél éves munkabére, ott tartózkodása nem terheli költségvetésüket, "csak" feladatot kértek. A neves európai és tengerentúli egyetemek fél évre gyakorlatilag egy - nekik pénzbe nem kerülő - munkatárssal gazdagodtak.

Az ösztöndíjra az 50 év alatti, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott egyetemi docens, tudományos fokozattal rendelkező egyetemi adjunktus, tudományos főmunkatárs pályázhatott, s szerződésben vállalnia kellett a kötelezettségek teljesítését.

A pályázat része volt a részletes tudományos önéletrajz, az elmúlt tíz év publikációinak jegyzéke, a tudományos munkásságra történő hivatkozások jegyzéke, a tudományos program, a tanulmányút alatt tervezett oktatási, kutatási program bemutatása, a tudományos életpályája alakításának tervezett teljesítményei, s azok időbeni alakításának menete, két hazai vagy külföldi, a pályázó tudományterületén elismert, az egyetemmel jogviszonyban nem álló vezető szakember ajánlása, a fogadó intézmény illetékes vezetőjének nyilatkozata a befogadásról.

A kedvezményezettnek nyilatkoznia kell arról, hogy az ösztöndíj elnyerését követő 5 éven belül teljes állású, első főállású oktatói jogviszonyban marad a Széchenyi István Egyetemmel.

A pályázat elbírálásának alapja a pályázó által vállalt tudományos teljesítmény, kutatási program, illetve a befogadás garantálása volt. Az ösztöndíj legalább 5 hónapra szólt, összege nettó 3.000.000,- Ft, azaz hárommillió forint, amely tartalmazta az utazás és a kint tartózkodás teljes költségét is.

Az ösztöndíj elnyerésével járó kötelezettség, hogy a kedvezményezett legkésőbb a külföldi tanulmányutat követő egy éven belül legalább 2 külföldi tudományos folyóiratban publikációt (szakcikk, könyvfejezet) jelentessen meg, s legkésőbb a külföldi tanulmányutat követő 2 éven belül habilitációs eljárást kezdjen, vagy ha ilyen címmel már rendelkezik, akkor 5 éven belül akadémiai doktori címre adjon be pályázatot.

A külföldi tanulmányutat követő 1 éven belül legalább 1 tantárgy tananyagának idegen nyelven történő feldolgozása, előadásainak kidolgozása és az ehhez kapcsolódó prezentáció benyújtása is szerepel a kötelezettségek között.

2011. november 9-én, szerdán 14 órakor a Széchenyi István Egyetem ÚT 114. termében (Új Tudástér - AULA) az Alapítvány négy ösztöndíjasa osztja meg külföldi tapasztalatait, élményeit a kollégákkal és a hallgatókkal.

Dr. Egressy Katalin egyetemi docens (Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, Jogelméleti Tanszék) Olaszországban, a római Sapienca Egyetemen 2011. február 1-től 2011. június 30-ig, Konczosné dr. Szombathelyi Márta egyetemi docens (Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Menedzsment Tanszék) Angliában, a londoni South Bank Egyetemen és a liverpooli Metroplitan Egyetemen 2011. január 10-től 2011. június 10-ig, dr. Csizmadia Zoltán egyetemi adjunktus (Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék) 2011. január 1.- június 30-ig Írországban, a Dublini Egyetemen, dr. Kovács Gábor egyetemi adjunktus (Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Gazdasági Elemzések Tanszék) 2011. január 1-től május 31-ig Ausztriában, a Kremsi Egyetemen végezte oktató, kutató tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három autó koccant Marcalvárosban

Négy személygépkocsi ütközött össze 17 óra után Marcalvárosban, a víztorony közelében, a… Tovább olvasom