Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

SZE: Mindenre jut a hat és fél milliárdból

Győr - Hat és fél milliárd forintot nyert a győri Széchenyi István Egyetem infrastrukturális fejlesztésre – hirdette ki szedán az oktatási miniszter. Ebből az egyetem – vélhetően 2010-re – két új épületet emel, megvalósul a megálmodott könyvtár, és számos kutatási, képzési központot hoznak létre.
A kormány döntésével hat vidéki felsőoktatási intézmény valósíthat meg infrastrukturális és informatikai fejlesztéseket, csaknem 29 milliárd forintból. A legmagasabb összeget a győri egyetem nyerte el, éppen annyit, amennyire kérelmét benyújtotta. A pontosan 6,498 milliárd forintból három részprogramot valósítanak meg, ez – az egyéb tervezett beruházásokkal együtt – akkora léptékű fejlesztést jelent, mint amilyen hajdan magának a főiskolának az átadása volt. A hallgatók létszáma nem kevesebb mint 800-zal bővülhet.

Dr. Szerekes Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta: az első két részprojekt egy-egy új épület emelését is jelenti, míg a harmadik főként eszközpark létrehozására irányul.

Így nézhet ki a SZE.
Így nézhet ki a SZE.

Óriási mértékben fejlesztik a kutatási infrastruktúrát, hogy az egyetem valóban központtá váljon, s mód nyílik ezzel a régió kis- és középvállalkozói számára a kutatási tevékenység végzésére. Az már további pályázatok beadását igényli, hogy a főként laboratóriumi eszközök mindig korszerűek maradjanak – mondta el dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora.

A terv másik két része küllemre is egészen megújítja az épületegyüttest. Az első az „Új tudás-tér" projekt, amelynek 6240 négyzetméter alapterületű objektuma az aula előtt állna, a mostani parkoló egy részét elfoglalva. Itt kapna helyet a szakmunkás-, valamint a mérnöktovábbképzés, egy térben a legigényesebb oktatást igénylő doktori iskolákkal, sőt, a hallgatói szervezetekkel is. Létrejön egy egészen új, nemzetközi oktatási központ és egy médiaközpont, az utóbbi a kommunikáció szakos hallgatók számára. De mindennek keretében fejlesztik a médiaeszközöket is, beszerzik a legkorszerűbb programokat, és a professzorok előadásai nagy részben megtalálhatók leszenek az interneten.

A másik új, 6280 négyzetméter alapterületű épület az objektum keleti részén, az A épülethez csatoltan állna a tervek szerint. Ez lesz az úgynevezett regionális tudástranszferközpont, ahol létrejön a sokat emlegetett, hagyományos és digitális könyvtár.

Ám a mai terv szinte köszönő viszonyban sincs a régivel, hogy mást ne mondjunk, csak hagyományos könyvtár fejlesztésére nem is lehet már pályázni – tudatta a rektor. Az épület funkciója – a kutatási központhoz hasonlóan – túlmutat az oktatáson, mert otthont ad a térség vállalatainak, vállalkozásainak, tudományos szervezeteinek is, sőt, tanácsadást is végeznek majd a transzferközpontban. A tudástár (vagyis könyvtár) mellett itt alakítják ki a műszaki információs központot is, ahol iparjogvédelmi tanácsokkal szolgálnak és brókerszolgáltatást nyújtanak a gazdasági szervezeteknek. A térség műszaki-szellemi középpontja azonban ma már csak akkor válhat EU-kompatibilissé, ha gyermekmegőrzőt építenek hozzá, s működik majd az új szárnyban könyvesbolt és kávéház is.

Dr. Szekeres Tamás szerint a beruházás teljes összege mintegy 7 milliárd forint, amiből 5 százalékos saját részt vállal az egyetem, s majd további pályázatokat is benyújt, hogy a létszámot bővíthesse, főként mérnökökkel és segédszemélyzettel. A végleges szerződést  szeptemberben írják alá, s azután írhatják ki a közbeszerzési pályázatot is a tervek kivitelezésére. Jövőre elindulhat az építkezés és a munkálatok nagy része 2010 első felére megvalósul. Mindez persze kellemetlenségekkel is jár – tette hozzá a rektor –, a beruházás miatt nagy porra és zajra kell számítani, s az épület megközelítése is jóval nehezebb lesz. Ám ez az ára többek között annak, hogy az egyetemen keresztül Győr maga is fejlesztési központtá váljon.

Olvasóink írták

 • 4. deemi 2008. április 16. 23:12
  „Na, ez megint olyan pénz amit senki se fog látni. Papíron minden szép...”
 • 3. Oklahoma 2008. április 16. 18:41
  „Örülök a sikernek, és gratulálok a pályázat készítőinek !”
 • 2. FJózsi 2008. április 16. 18:01
  „Amikor az erősebbik kutya végzi a dolgát! Csak ezt már az állítólagos demokráciában teszi! Tessék mondani mi változott?Egy soproni szurkoló”
 • 1. Liz 2008. április 16. 17:59
  „ráfér.
  Csak nekem ez a látványterv több helyen sántít (remélem csak sántít). Például a Rónay Jácint utca bal oldalát ledózerolták a képről...
  Hát én nem értem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonötmillió forintnyi szeretet a missziónak

Győr - Huszonötmillió forinttal segítette a győri katolikus egyházmegye Böjte Csaba gyermekmentő… Tovább olvasom