Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Százezrekkel tartozik dolgozóinak az üzem

Tét - „Szó nélkül" bezárt, vezetője pedig hónapok óta elérhetetlen annak a rászorulókat foglalkoztató téti vállalkozásnak, amely év eleje óta nem fizet dolgozóinak.
Mindössze két kutya maradt az S. K. Oltalom Bt. téti üzemének területén, életnek nyoma sincs a nagyrészt rokkantnyugdíjasokat foglalkoztató cég telephelyén. Pedig három éve még örömteli hangon számolt be a Kisalföld arról, hogy felavatták a foglalkoztatási központot, s benne hatvan megváltozott munkaképességű ember jutott munkához, ráadásul éppen a téti kistérségben, ahol a megyei átlagnál magasabb a munkanélküliség.

Munka idén nyárig volt is, fizetést azonban nem, vagy csak alig kaptak a dolgozók a bérmunkákat – csomagolást, varrást, alkatrész-válogatást, doboztisztítást – végző cégnél.


– Év eleje óta már csak havi 5–10 ezer forintokat kaptam, pedig 48–50 ezer forint lett volna a fizetésem, de úgy tudom, van olyan dolgozó, akinek még tavalyi pénzeit sem fizették ki. Ígéretek voltak, magyarázatul azt mondták, az S. K. Oltalomnak sem fizettek a megrendelők, pedig a munkánkat rendre elfogadták... Júniusban szabadságra küldtek minket, aztán az üzem egyszer csak teljesen bezárt, a főnökünk pedig azóta elérhetetlen – mondja Horváth Lajosné, a cég egyik dolgozója, aki azt sem tudja, még az-e. Ő ugyanis, kollégáival együtt, semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a cég – és egyben munkaviszonya – megszűnéséről. Az utolsó kézhez kapott dokumentum az a júniusi munkalap, amely szerint 147 ledolgozott óra után 50 ezer 481 forint járna neki...

Horváth Lajosnénak 200 ezer forinttal adós (egykori) munkaadója. Most már csak az elhagyott kutyákat etetni jár vissza volt munkahelyére férjével, aki szintén a téti üzemben dolgozott. Fotó: Krizsán
Horváth Lajosnénak 200 ezer forinttal adós (egykori) munkaadója. Most már csak az elhagyott kutyákat etetni jár vissza volt munkahelyére férjével, aki szintén a téti üzemben dolgozott. Fotó: Krizsán

Hogy pontosan hány embert érint az ügy, nem tudni, Horváth Lajosné szerint az „utolsó időkben" 15–20-an dolgoztak a vállalkozásnál, de volt, amikor hatvanan is alkalmazásban álltak. A cég ügyvezetőjét, Stádel Katalint mi sem tudtuk utolérni, telefonja ki van kapcsolva. Azt azonban megtudtuk, hogy az S. K. Oltalom Bt. nemcsak a dolgozóinak tartozik – bár kétségkívül ezt a cserbenhagyott rászorulók érzik meg a legjobban –, hanem a téti önkormányzatnak is. Több mint 450 ezer forint iparűzési adóval, ami nagyjából egyévi helyiadó-tartozása a cégnek, tudtuk meg Szabó Ferenc polgármestertől, aki elmondta, hogy a gondok régebben kezdődtek: a település képviselő-testülete már tavaly szeptemberben tárgyalta az ügyet, s a köztartozás miatt decemberben inkasszót nyújtottak be a vállalkozás ellen. Ebből ugyan folyt be némi pénz az önkormányzathoz, az S. K. Oltalom számlája azonban gyakorlatilag üres... A polgármester úgy tudja, a cég hamarosan nagyobb összeghez jut, sikerült ugyanis eladnia a három éve 17 millió forintból felépített üzemépületet. Hogy ebből jut-e a dolgozók elmaradt bérének rendezésére, s ha igen, mikor, arra sajnos egyelőre senki nem tud választ adni...

Olvasóink írták

 • 3. vbgabi 2009. január 09. 16:52
  „Annyit szeretnék hozzászólni a megjelent cikkhez, hogy rokkant nyugdíjas özvegy édesanyám tavaly június elején boldogan újságolta otthon, hogy sikerült elhelyezkednie. Egy Nagyon jó légkörű társaság jött össze a kollégákból. Sorjáztak, papucstalpat varrtak. Az első hónapban az itteni megbízott főnöküket Ács Bélát, többször kérdezték a munkaszerződéssel kapcsolatban, kitérő válaszokat kaptak. Amikor eljött az első havi fizetés ideje azt a választ kapták, hogy jelenleg nem tudnak fizetni, mert az APEH inkasszót tett a számlájukra. Tisztességgel, becsülettel dolgoztak tovább, végre lett munkaszerződés, mely egész más telephelyet nevezett meg, mint ahol dolgoztak. A szerződésben Tét szerepelt, Ők pedig Pápán a Juhar utcában dolgoztak. 2 hónap után úgy döntöttek, fizetés nélkül nem dolgoznak. Augusztus hónapban Stádel Katalin személyesen lejött Pápára , Írásban ígéretet tett, hogy még abban a hónapban megkapják, az elmaradt munkabérüket. Ebből persze semmi nem lett, néhány sms-t kaptak a dolgozók tőle, hogy legyenek türelemmel, hamarosan rendeződni fog minden, sőt egy szombathelyi céggel tárgyal aki átveszi a dolgozókat. Hiába fordultak a munkafelügyelethez, semmi eredmény nem történt. Október óta édesanyám kórházban van, bizony minden fillérre szükség lenne. Nem mást szeretnénk elérni, csak azt, hogy amiért becsülettel, betegen megdolgozott azt fizessék ki neki, és a többi munkatársának akik hasonló helyzetbe kerültek. Szégyen, hogy egyesek kihasználják, a sérült, beteg embereket, akik a maguk módján ugyanolyan hasznos részesei a társadalomnak, mint az egészségesek. Tisztelettel: vbgabi”
 • 2. Itt vagyok 2008. október 30. 12:44
  „Név: Stadel katalin
  Cím: Győr, Andrásvári u. 5.
  Telefon: 06-30-539-27-27
  E-mail: stadel@int-air.net

  A hirdetés azonosítója: #7889
  Hirdetés típusa: Eladó
  Jellege: Családi ház
  Megye: Győr-Moson-Sopron megye
  Cím: Győr (Győrszentiván), Andrásvári u. 5.
  Lakóterület: 110 m?
  Telekterület: 1540 m?
  Építés ideje szerint: Használt
  Ár: 19 500 000 Ft
  Szobák száma: 3 db
  Fürdők száma: 1 db
  WC-k száma: 2 db
  Szintek száma: 1 db
  Leírás: Győrszentivánon, családi ház, dupla telekkel, parkosított, kerti tóval, melléképülettel, azonnal beköltözhetően eladó.
  Közművek: Csatorna, Gáz, Internet, Kábeltelevízió, Telefon, Villany, Víz
  Felszereltség: Beépített bútorok, Berendezéssel, Kulcsrakészen
  Egyéb: Étkező, Kandalló, Kert, Kert kapcsolat, Kocsibeálló, Melléképület, Parkosított, Tégla, Terasz”
 • 1. lolita 2008. október 28. 16:21
  „S K Oltalom BT !Es ki foglalkozik a dolgozokkal ha mindenki tud a sok nem kifizetesekkel valo kapcsolatban? Miert hagyak anyiba,egyszerüen lelöni ilyen egyszerü,amugy mar csendes fenyegetes jarja öket ha nem fizet a ceg !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők együtt kertészkedtek a gyerekekkel

Győr - A szülők összefogásával és munkájával szépül az Attila utcai óvoda, ahol az apukák és anyukák… Tovább olvasom