Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Szándékok, elvek és elvtelenségek

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (35. rész)
„Persányi Miklós hangsúlyozta, hogy a tárca megoldja 2005-ben az Alsó-Szigetköz vízellátási gondjait és a térségben megemelkedik a vízszint." (Kisalföld, 2005. január 3.)

„Széles Sándor máriakálnoki polgármester és küldöttsége Kocingerrel, a szlovák dunai kormánybiztossal tárgyalt Pozsonyban. A hazai minisztérium jóváhagyásával szervezett találkozón arról a magyar kérésről esett szó, miszerint a Szigetköz – a térségbeli károkat kompenzálandó – részesüljön a bősi energiából. A tervek szerint öt százalékot kérnénk, s húsz százalékkal lenne olcsóbb a térségben az elektromos áram. Ez azonban jelenleg ellentmond a magyar kormány hivatalos álláspontjának." (Kisalföld, 2005. február 19.)

„»Ha eddig nem is építették fel Nagymarost, nem kérdőjelezzük meg a magyar fél jogosultságát a villamos áram egy részére«" – állítja Dominik Kocinger szlovák dunai kormánybiztos." (Kisalföld, 2005. február 26.)

„Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek Széles Sándor máriakálnoki polgármester írt nyílt levelet. Eszerint nincs víz a főmederben, de az itt termelhető energiához sincs jogunk. Az Alsó-Szigetközben a biológiai egyensúly felborult, növény- és állatfajok pusztultak ki. A turisztikai fejlesztésekről csak beszélünk és álmodunk mindaddig, amíg a területnek megfelelő vízi turizmus érdekében nem tesszük lehetővé a kishajóforgalmat Dunakilitin keresztül." (Kisalföld, 2005. március 9.)

„»Felesleges idegesíteni az embereket ezzel a kérdéssel« – állítja Stipkovits Pál országgyűlési képviselő a Bősről átadandó, a szigetköziek számára olcsóbb áram lehetőségéről. »Realitása akkor lehet a dolognak, ha a két kormány erről megegyezik.«" (Kisalföld, 2005. március 24.)

„»Szigetköz a víztől az, ami, és ez semmilyen mennyiségű árammal nem kompenzálható. Kár, hogy a Szigetköz helyett az elvtelenség üti fel ismét a fejét« – közölte Pap János országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés Szigetköz-bizottságának elnöke." (Kisalföld, 2005. március 26.)  (Folytatjuk)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 méterről is látszik a parlagfű

Néhány nap és kezdődik a parlagfű-ellenőrzés. A növény- és talajvédelmi igazgatóság több száz… Tovább olvasom