Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Sűrűbben ellenőrzik a veszélyes áruk szállítását

A katasztrófavédelem ez évtől fokozottabban ellenőrzi a veszélyes áruk szállítását. Az előző év azonos időszakához képest a megyében 85 százalékkal több járművet ellenőriztek, ezen belül több mint 60 százalékkal nőtt a "veszélyes áru" hatálya alá tartozók száma.
A katasztrófavédelemnek korábban csak a közúton történő veszélyesáru-szállítás kapcsán volt ellenőrzési jogköre, január elseje óta az iparbiztonsági szakemberek a vízi, légi és vasúti szállítást is ellenőrzésük alatt tartják.

A közút mellett január 1-jétől a veszélyes anyagok vasúti, vízi és légi szállítását is ellenőrzi a katasztrófavédelem.
A közút mellett január 1-jétől a veszélyes anyagok vasúti, vízi és légi szállítását is ellenőrzi a katasztrófavédelem.

– A változást az indokolja, hogy egyre több ilyen szállítmány közlekedik a hazai utakon. Ezért csak a hatékonyabb megelőző munka garantálhatja az állampolgárok biztonságát – mondta elöljáróban Sallai Péter ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Az ezredes hangsúlyozta, a közúti veszélyesáru-szállítás ellenőrzései során kiváló a munkakapcsolat a közlekedési felügyelőséggel, a NAV regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóságával, valamint a megyei rendőr-főkapitánysággal.

– Az intenzívebb és gyakoribb közös munka még gördülékenyebb és eredményesebb ellenőrzésekhez vezetett a közutakon, a határátkelőhelyeken és telephelyeken. A veszélyes áruk szállításának különböző ágazataira kiterjedő képzettségek megszerzése érdekében az igazgatóság személyi állományából rendszeresen munkatársakat iskoláztunk be a központi szervezésű szakképzésekre – mondta Sallai Péter.

Az igazgatóság munkatársai ez év augusztus 15-ig veszélyes áru közúti szállításának ellenőrzését 56 alkalommal végezték, 744 járművet vizsgáltak meg, amiből 139 tartozott az ADR hatálya alá. Ilyen irányú telephely-ellenőrzésre 15 alkalommal került sor. A közúti veszélyesáru-szállítás kapcsán 7 esetben indult hatósági eljárás a feltárt szabálytalanságok miatt.

Az előző év azonos időszakával összehasonlítva 85 százalékkal több járművet ellenőriztek megyénkben, ezen belül az ADR (veszélyes áruk szállításáról szóló európai megállapodás) hatálya alá tartozó ellenőrzött járművek száma is több mint 60 százalékkal nőtt. Amíg az elmúlt év azonos időszakában az ADR szabályai-
nak megsértése miatt nem büntettek, idén 6 alkalommal szabtak ki bírságot.

A megyei igazgatóság munkatársai augusztus 15-ig vasúti pályán és telephelyen összesen 19 alkalommal, a rendőrséggel együttműködve vízi úton és kikötőben 8 esetben tartottak ellenőrzést. A RID- (vasúti áruk szállításának szabályozása) szállítások előírásainak betartása végett 3 esetben indított az igazgatóság hatósági eljárást, de bírság kiszabása egyik esetben sem volt indokolt.

Négy baleset. Az év során egy közúti és három vasúti veszélyesáru-szállítási baleset – Mosonmagyaróváron kénsav, Győrben hipoklorid, Hegyeshalomban gázolaj folyása – történt a megyében, de ezek egyike sem járt a környezetre és az emberi életre, értékekre különös veszélyt jelentő hatásokkal.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egykori győri diák értelmi sérült arab gyerekkel is foglalkozik Abu-dzabiban - fotók

A Révai-gimnáziumban érettségizett Fejes Ádám sikeresen teljesítette az első évet az arab luxusegyetemen. Tovább olvasom