Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Strasbourgban remél igazságot a győri férfi

Horváth L. Zoltánt 1966-ban kémkedés és hazaárulás koholt vádjával öt év börtönre ítélték. A férfi a rendszerváltástól rehabilitációt és kárpótlást remélt, ehelyett húsz éve harcol az igazságáért.

A mostanáig végtelen történet 1965 augusztusában kezdődött, amikor a győri Horváth L. Zoltán – lemaradva a turistacsoporttól – Ausztriában maradt, vagyis ˝disszidált˝. A férfi a traiskircheni menekülttáborba került, ahol megbetegedett, majd felépülése után, szeptemberben jelentkezett a bécsi nagykövetségen, hogy haza szeretne térni.

– Közölték velem, hogy annak semmi akadálya, de arról egy szó sem esett, hogy kihallgatások, megaláztatások és hosszú börtönévek várnak rám meggondolatlanságom miatt – említette Horváth L. Zoltán, akit, mikor hazaért, hamarosan letartóztattak.

A megyei rendőr-főkapitányságon negyvenöt évvel ezelőtti kihallgatásainak részletei a Történeti Hivataltól kikért jegyzőkönyvmásolatok segítségével tértek vissza emlékezetébe.

Horváth L. Zoltán, hogy igazát bizonyítsa, kikérte a Történeti Hivataltól a kihallgatásáról készült egykori rendőrségi jegyzőkönyvek másolatát. Fotó: Krizsán Csaba
Horváth L. Zoltán, hogy igazát bizonyítsa, kikérte a Történeti Hivataltól a kihallgatásáról készült egykori rendőrségi jegyzőkönyvek másolatát. Fotó: Krizsán Csaba

– A nyomozók főként arra voltak kíváncsiak, hogy mit meséltem kihallgatóimnak a menekülttáborban a határőrségnél töltött katonai szolgálatomról. Erről teljes feltáró vallomást tettem, majd végül megjegyeztem: semmi rossz szándék, célzatosság sem vezérelt, nem akartam ezzel Magyarországnak ártani. Ennek ellenére a Budapesti Katonai Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság kémkedés és hazaárulás vádjával öt év börtönre ítélt, amiből három és fél évet le is töltöttem.

Horváth L. Zoltán a rendszerváltozás után, amint erre lehetőség kínálkozott, kérvényezte, hogy rehabilitálják a rászabott ˝törvénysértő, koholt vádak˝ alól. Az elmúlt húsz évben számos fórumot – az igazságügyi minisztertől a köztársasági elnökön át a Legfelsőbb Bíróságig – megjárt felülvizsgálati kérelmével. Mindhiába. Az Országgyűlési Biztosok Hivatalától kapott levélben például néhány éve arról értesítették: panasza olyan jogszabályi rendelkezést kifogásol, amelynek az alkotmányellenesség utólagos vizsgálatához hiányoznak a törvényi feltételek.

– Ügyvéd ismerőseim nem sok jóval biztatnak, de én ebbe nem tudok belenyugodni. Szeretném, ha öreg napjaim annak tudatában telhetnének, hogy nincsen rajtam semmi bélyeg. Ezért nem adom fel és megpróbálok Strasbourgban igazságot nyerni magamnak – hangsúlyozta végül Horváth L. Zoltán.

Olvasóink írták

 • 11. sziszifusz 2010. június 22. 21:49
  „Mikor volt katona?Tett-e esküt?Mit vallott nyugaton a határőrségről/nyugati?/határőrizetről?Amiről aztán még be is számolt itthon.
  Mindezt ártó szándék nélkül.A sorozók tévedtek.”
 • 10. janika 2010. június 22. 14:24
  „Talán Strausburgban,vagy Brüsszelben nem nevetnek a Magyarokon?”
 • 9. KokomoeJoe 2010. június 22. 10:54
  „Szegeny ember visszament es nemhogycsak becsaptak,bebortonoztek, megalaztak es megbelyegeztek de meg ki is nevettek. Ez aztan a kib.. ..s. Ezt kell Strausbourgban letargyalni.;))”
 • 8. meir 2010. június 22. 09:57
  „"igazszo"!!
  csak nem Te is Hataror voltal akkoriban?? az "igazszo" egy kommonista katonai cajtung volt,ha en jol tudom!!
  minden esetben amikor nektek nem tetszo dolgokat firtat valaki,azonnal jottok azzal,;-"abban az idoben az akkori torvenyek szerint az jogos volt"-!!
  ez esetben nem igy lenne???
  ahogy en tudom,65-ben meg elegge eleven volt az 56-os verbirosagok altal hozott iteletek,emleke!!!sot ha jol emlekszem-(lehet hogy btevedek)-volt pa kivegzes is ilyesmi miatt!!”
 • 7. KokomoeJoe 2010. június 22. 01:45
  „Az koztudott a civilizalt vilagban, hogy Mo.-n a birosag, ugyvedseg, rendorseg xar. Termeszetes hogy Strasbourgban kell ezt orvosolni. Mo.-n nem osztanak vagy szoroznak se birosagon se kozvelemenyben. <moderálva>”
 • 6. igazszó 2010. június 22. 00:58
  „Egyesek nagyon könnyen törnek pálcát más feje felett! Kérem, ezt ne tegyék, soha nemlehet tudni, ha valaki ilyen helyzetbe kerül, tudna-e másképpen dönten, mint az úr! Igazságszolgáltatás nincs, korrupció viszont keményen van raendőrségen, ügyészségen, bíróságon.....fertőzött maffia a hivatal, önkormányzat is, ahová a lakásmaffia is beköltözött! Lehet a konténert bevinni, nem a szemetet kivinni!

  Egyébként kívánom, hogy Horváth L.Zoltán sikerrel járjon, és derüljön ki az igazság, mert sem lellkileg, sem testileg feldolgozni azt, amin ő, és még sokan keresztül mentek nem is lehet. Sajnos, pénzben sem fizethető meg, mert ami betegség már az állandó stressz miatt kialakult, és amit az életben nem volt lehetősége megélni, azt kifizetni soha senki nem tudja!

  Bízzunk Strasbourgba, ha már itthon senkit nem védenek meg! Ez a nagyobb szégyen, hogy ki kell vinni az ügyeinket, onnan segítséget kérni,mert itthon meg sem akarják hallani, hogy mia a gond! Kiadni az ország nagy összefogását, EGYENLŐ ÖNGOLLAL!”
 • 5. janika 2010. június 21. 17:01
  „Meglátszik, hogy nem volt KISZ titkár!Akkor kint maradt volna!Egyébként Magyarországon nem várjon még egy jó darabig igazság szolgáltatást! Nincs egyedül a húsz éves igazság kereséssel! Itt akkora a Jogi- Maffia összefonódása, hogy évtizedek is kevés a kibogozásához!”
 • 4. Goldmund 2010. június 21. 13:24
  „Egyetértek az előttem szólókkal!
  1965-ben disszidált, majd hazajött: mégis mit várt? Szerintem még olcsón megúszta!”
 • 3. fortuna54 2010. június 21. 10:00
  „Miféle kárpotlást kiván Horváth ur,és kitöl? Kárpotolni kell a szegény árvizkárosujtakat,akik mindenüket elvesztettek.Ha egyszer lelépet,maradt volna ausztriában. Azt kapta,amit keresett.”
 • 2. buggyant 2010. június 21. 09:56
  „Igazamvan, igazad van.”
 • 1. Igazamvan 2010. június 21. 09:05
  „Szánalmas, nevetséges idióta.

  65-ben véletlenül(?) kinnmarad, utánna csodálkozik miért börtönzik be itthon , vallott határőr multjáról a menekülttáborban (persze rosszindulat nem vezérelte) és most itt sír, hogy milyen méltánytalan volt vele a szocializmus.

  Nem meggondolatlan volt, hanem beszari.Ha lett volna vér a tökében az osztrák nyugdijasok gondtalan életét élhetné.
  Egyébként pont ezért a megmaradt 1,5 évet simán leültetném vele.

  De most komolyan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannon Szárnyas - Pénzükre várnak a dolgozók

Már kijelöltek felszámolóbiztost a cégnél, aki várhatóan igénybe veheti a bérgarancia alapot. Tovább olvasom