Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Strandtervek Abdán

Abda - Két bányató is van Abdán, de az önkormányzat harmadikat is akar ásatni. Strandot ugyanis nem lehet ott megfelelően kialakítani, ahol kavicskitermelés folyik. A tervek szerint még idén elkezdődnek a munkálatok és akkor két év múlva már fürödni is lehet.
Az abdai bányatavakhoz korábban győriek is szívesen kijártak napozni, horgászni. Ez azonban sosem volt veszélytelen. Néhány tragédia is történt az évek sora alatt és közben a kavicskitermelés egyre jobban kiterjedt ezen a részen. Tilos lett a fürdőzés. Magától adódott az ötlet, jó lenne legális körülményeket teremteni a strandoláshoz. Ezért is nem adta el az előző képviselő-testület azt a tó melletti négy és fél hektáros területet, ami az önkormányzaté. Viszont a bányavállalkozó nemrégiben újra előállt vételi ajánlatával, mert bővítené tevékenységét. A testület pedig belátta, nem jó egy működő bánya közelébe strandot tervezni, ráadásul a megközelítése se lenne egyszerű.

Minderről Weller Tamás körjegyző tájékoztatott bennünket és azt is elmondta: a képviselők úgy döntöttek, hosszú távra bérbe adják az említett területet, eladják az onnan kitermelhető kavicsvagyont. Jelenleg folynak a kavicsmennyiségről információt adó kutatások, a vállalkozó és az önkormányzat közti egyeztetések. Közben a falunak sikerült egy jobb helyen másik területet, hét és fél hektárnyi szántót mintegy hét és fél millió forintért megvásárolnia. Ott lehetne a strand, s oda nyílegyenesen kivezetne a Diófa utca meghosszabbítása.

Madártávlatból: A Győrhöz közeli falu jó földrajzi, gazdasági adottságokkal rendelkezik, neves történelmi személyiségekről is szól múltja. A légi fotón külön jelöltük, hol lesz a strand.

A környezeti hatástanulmány már elkészült, ha a tervek szerint idén sikerül elkezdeni a munkálatokat, 2010-ben már itt strandolhatnak a környékbeliek. Először a tavat kell kiásni, a földmunkákat elvégezni. Az előkerülő kavicsmennyiség fejében ezt a bányavállalkozó vállalná. Erről is folynak a tárgyalások. Az itt feleslegessé váló talaj pedig jól jönne a falu határában lévő illegális szemétlerakó rekultivációjához és a temetőben is. A tervek szerint fürdőzésre alkalmas víz, fehér homokos partú strand, horgásztó, parkolók is lennének ezen a részen.

– A testület elképzelése szerint itt a különböző korosztályok tagjainak többféle kellemes időtöltésre nyílhat alkalmuk – folytatja a körjegyző. – Sőt, többfunkcióssá szeretnénk alakítani. Télen korcsolyázni, szánkózni lehetne és egy rendezvényteret is létrehoznánk, ahol például a falunapot lehet megtartani. Ha nem szezonális létesítmény lenne a strand, később képes lehet fenntartani magát – mondta Weller Tamás és hozzátette: arra is ügyeltek, a strandtervek illeszkedjenek a kistérség elképzeléseihez. Nem akarnak konkurenciát teremteni az ikrényi vízisípályának, a győri élményfürdőnek, a Kunszigeten készülő termálnak. Úgy érzik, ezeket a szolgáltatásokat kiegészítené tervük, amelyben csúszdarendszerek, olyan faházak is szerepelnek, amelyeket a közeli községekről neveznének el. Persze ezek a további fejlesztések csak fokozatosan, pályázati pénzek révén valósulhatnának meg.

Olvasóink írták

  • 1. mekkelek 2009. szeptember 03. 10:35
    „úgy látszik, a jegyzö úr nem kapott elég jattot, nem nagyon épül a strand...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a báli szezon - farsangi eseménynaptárral

Győr-Moson-Sopron - Az igazán nagy bálozók napokig, sőt, hetekig készülnek a szezonra. Cikkünk… Tovább olvasom