Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

S.O.S. a győri gyakorlóért - Az iskola jövőjét féltik

A hétfő óta bizonytalanságban őrlődő szülők megnyugodtak, az államtitkárság állítólag ad a véleményükre. A feladatuk az, hogy összeszedjék az érveiket az iskolájuk mellett.

 


Összefoglaló

S. O. S. a gyakorló- iskoláért

Ne terheljék tovább a felsőoktatást a közoktatási kiadások is – erre hivatkozva írt a felsőoktatásért felelős államtitkár levelet azoknak az egyetemeknek, amelyeknek van gyakorlóiskolájuk. A győri tanítóképzés régi bástyája, az Öveges-iskola szü- lői munkaközössége fórumon és a Facebookon tiltakozott ez ellen; nem kérnek a Klikből. Tegnap délutánra kiderült, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem is ragaszkodik a gyakorlóiskolájához, s állítólag az államtitkárság figyelembe veszi majd ezeket a véleményeket. Döntés május végén várható.

A szülők képviselőivel hétfőn közölték a hírt, miszerint a Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának fenntartását a felsőoktatásért felelős államtitkárság nem kívánja továbbvinni, így a Klikhez kerülhet. Az egyetem viszont meg akarja tartani a győri iskoláját. És a szülők is ragaszkodnak hozzá.

 „Lehet, hogy a Klikhez kerül a győri intézmény, az is lehet, hogy megszűnik" – írták kétségbeesve az érintett családok. Tegnap délutánra pedig már fórumot is összehívtak a győri iskolában. Mielőtt a szülői fórum történéseiről beszámolnánk, lássuk a hátterét, amelyről eddig semmit sem lehetett tudni.

Korábban minden állami általános iskola a Klikhez került, a felsőoktatási intézményekhez tartozó pár tucat gyakorlóiskolát kivéve. Ezeket kereste meg most az államtitkárság. A kötelező véleményezési eljárást kell lefolytatni, ennek része a szülői vélemények begyűjtése és az érintett egyetem állásfoglalása is. A döntés ugyanakkor az államtitkárság, illetve végső soron a miniszter kezében van – május végéig megszületik a verdikt arról, hogy melyik intézmény maradhat a jelenlegi fenntartójánál, s melyik nem.

A győri Öveges-iskolában 450 gyermek tanul, a következő évfolyamban két első osztályt indítanak 32–32 diákkal. A tanári kar 35 pedagógusból áll. Az intézmény sok éve (évtizede) gyakorlóhelye a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának, amelyet nem véletlenül hívnak Győrben TK-nak, ami a tanítóképző rövidítése. Az Övegest a város vezető általános iskolái között tartják számon.
 
Fehér András, az iskola szülői fórumának elnöke a Kisalföldnek elmondta, az igazi félelmük az, hogy ha az intézmény hosszú távú fenntartása nem biztosított, akkor a bezárással is valós veszélyként kell számolni. Egy másik szülő a tanítóképzésre gyakorolt hatást is feszegette.

Ahogy írtuk is, a győri gyakorló a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozik, prof. Faragó Sándor rektor tegnap a Kisalföld érdeklődésére egyértel- műen fogalmazott: „Az iskola biztosan megmarad. A Nyugat-magyarországi Egyetem ragaszkodik a gyakorlóiskolájához." A rektor szavaira ráerősít dr. Szabó Péter, az Apáczai-kar dékánja, aki szakmailag indokoltnak tartaná a gyakorlóiskola változatlan működtetését.

Fontos mondatok ezek, ugyanakkor a szülők ezekről tegnap délutánig mit sem tudtak. A fórumon aztán megjelent dr. Cseh Sándor oktatási rektorhelyettes, aki leszögezte: bár országos szinten valóban megfogalmazódott az igény, hogy a felsőoktatást ne terheljék tovább a közoktatási kiadások – vagyis a gyakorlóiskolákat szervezzék ki a Klikhez vagy valakihez –, de a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora ragaszkodik a gyakorlóiskolához. Az államtitkár állítólag levélben és szóban is megerősítette, hogy a véleményezési eljárás végeredményét komolyan veszik, a döntésükben döntő befolyással bír majd.
 
A fórum után a hétfő óta őrlődő szülők láthatóan nyugodtabban álltak neki az érvek felsorolásának. Egyben szeretnének ugyanakkor még biztosak lenni: hogy ez a procedúra minden évben nem ismétlődik meg sem velük, sem az iskolájukkal.

Lesz, aki elfogadja az ajánlatot

A győri fórumon hangzott el, hogy Sopronban a Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola várhatóan elfogadja a felkínált lehetőséget, és az egyetem kötelékéből kiszakadva, a Földművelésügyi Minisztérium égisze alatt folytathatja az oktató-nevelő munkát.
 
Aláírásgyűjtés a Gyakorló Iskoláért! A tervezett időpontok: Csütörtök reggel 7-8, délután 14-18- ig, péntek reggel 7-8- ig, délután 16-18- ig. Helyszín: az iskola bejárata. Várunk minden segíteni szándékozót! - olvasható a Facebook-oldalon.


A fórumon nem volt egy pillanatig sem kérdés, hogy az iskoláért kiállnak a szülők. Fotó: Bertleff András
A fórumon nem volt egy pillanatig sem kérdés, hogy az iskoláért kiállnak a szülők. Fotó: Bertleff András17.30.

- Milyen biztosítékot lát arra, hogy jövőre ez nem kerül napirendre? Mert a költségcsökkentés, a centralizáció kérdése rendre előkerül - kérdezi az egyik szülő.

- Tudom bátorítani, a költségvetésben megvan a fenntartáshoz szükséges összeg. Az egyetemnek bizonyos összeget hozzá kell tennie, de ezt jövőre is megoldjuk - válaszol Cseh Sándor.

Szombathely is meg kívánja tartani a gyakorló iskoláját. Sopron a gyakorló óvodáját.

A tanítóképzőkhöz nyúltak először, mert országosan sok (19 helyen) az ilyen képzés.

- Világos, hogy ez a dolog a pénzről szól - veti fel ismét az egyik szülő. - Lehet tudni, hogy milyen nagyságrendről beszélünk? Lehet, hogy a szülők is hozzá tudnának járulni ehhez.

- 24 millió forintot tesz hozzá az egyetem a költségvetéshez.

- Havi?

- Nem, évi.

- Ez nem olyan pénz, amit nem lehet összeszedni.

- Erről beszéljünk szeptemberben. De most nem a pénz a kérdés, hanem a szakmai oldal.

- De hosszútávon jó lenne, ha ez nem merülne fel évről évre.

A szülők láthatóan eltökéltek, hogy ha kell, ők is tudnak céget, szponzort, segítséget hozni az iskolának. Egy apa azonnal felajánl 1 millió forintot az iskola alapítványának. "Ha a pénz a probléma, s nem más, akkor ezt pénzzel kell megoldani."

- Országos problémáról beszélünk. De köszönjük a felajánlást.

Újabb szülő:

- Ha az egyetem elküldi a véleményét és a szülői közösség is, akkor mikor tudjuk meg a választ a kormányzattól?

- Jogszabály írja elő, hogy a miniszternek május 28-ig meg kell hozni a döntést.

Látható, hogy a hétfő óta bizonytalanságban őrlődő szülők megnyugodtak. A feladatuk az, hogy összeszedjék az érveiket az iskolájuk mellett.

Egyértelmű, mit írnak majd. Jó munkát kívánt Cseh Sándor.
 Vége is a fórumnak.

17.00 - "Aki idehozza a gyerekét, az tudatosan választotta ki az értékrendszert és az iskolát. Mi persze hivatkozhatunk erre, nem ez fogja érdekelni őket, hanem a finanszírozás" - mondják a szülők még a fórum előtt, egymás között beszélgetve.

Arról is érdeklődnek, hogy hivatalos tájékoztatást vajon mikor és kitől kapnak. Bennfentes információ, hogy az egyetemi szenátus hivatalosan május 6-án dönt arról, ragaszkodik-e a gyakorló iskolájához.

Közben belép a terembe dr. Cseh Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese, aki korábban a tanítóképző főiskola igazgatója volt.

Cseh Sándor azt mondja, ezt az értéket, vagyis a tanítóképzést meg kell őrizni. A gyakorló iskola múltjáról is értekezik röviden. Az iskola nem közvetlenül a győri karhoz tartozik, hanem a rektorhoz - itt zárja a múltat.

"Már 2013-2014-ben felmerült az, hogy a felsőoktatás költségeit ne terheljék a közoktatási kiadások. Ki lehet szervezni a Kliknek vagy valakinek. De ez nagy vesztesége lenne az egyetemnek és a karnak is. Éppen ezért amikor az államtitkári levél megérkezett Sopronba, a rektor úr úgy határozott, hogy minden áron meg akarja tartani a gyakorló iskolát" - mikor ezt elmondja Cseh Sándor, taps tör ki a teremben.

"Erre minden remény megvan" - teszi hozzá Cseh Sándor, utalva arra, hogy az államtitkár a levelében úgy fogalmazott a rektornak, hogy a véleményeket figyelembe véve hozzák meg a döntést. A szülői munkaközösség véleménye is nagyon fontos: fogalmazzák meg önök is, szülők, miért fontos az iskola - kéri a dékánhelyettes.

A Róth Gyula Gyakorló Szakközépiskola (Sopron) viszont várhatóan elfogadja a felsőoktatásért felelős államtitkárság ajánlatát, s átmegy a fölművelésügyi minisztériumhoz - ez most derült ki.    

Korábban:

A szülők képviselőivel (a szülői választmánnyal) tfőn közölték a hírt, miszerint a Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának fenntartását a felsőoktatásért felelős államtitkárság nem kívánja tovább vinni. Lehet, hogy a KLIK-hez kerül a győri intézmény, az is lehet, hogy megszűnik – írták kétségbeesve az érintett családok - például ebben a Facebook-csoportban -, kedd délutánra pedig már fórumot is összehívtak a győri iskolában.

A fórum hamarosan elkezdődik, s arról online tudósítunk, előtte azonban egy nagyon fontos információt megszerzett a kisalfold.hu.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, prof. Faragó Sándor rektora portálunk érdeklődésére egyértelműen fogalmazott: „Az iskola biztosan megmarad. A Nyugat-Magyarországi Egyetem meg akarja tartani a gyakorló iskoláját."

Várhatóan a szülők hasonlóan a folytatás mellett szavaznak majd, de a döntés az államtitkárság kezében van, amely - úgy tudjuk - valamennyi gyakorló iskola fenntartóját megkereste, hogy szakmai szempontból indokolják meg a folytatást. Ennek része a szülői vélemények begyűjtése és az érintett egyetem állásfoglalása. A döntés ugyanakkor nyilván az államtitkárság kezében van.

A fórumról tehát öt óra után tudósítunk.

Kedves Szülők!

A mai napon megtartott Szülői Közösség Választmányi Ülésen tudomásunkra jutott, hogy a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság a Gyakorló Általános Iskola fenntartását átadná a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) részére.

A Tanítóképzést így nem egy iskolában, nagy óraszámban, megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező pedagógusok felügyeletével, hanem a többi iskolákban szétszórva oldaná meg…

Az elmúlt évtizedek eredményei pedig azt mutatják, hogy ez egy jól bevált módszer, kiváló színvonallal!

Lehetséges következmény sajnos az iskola bezárása is!!

Kérnénk szülői támogatásotokat, véleményeteket, ötleteteket.

Minden fórumon, hírportálon hangot kell adni véleményünknek, melyben segítségeteket kérjük.

Az idő sürget, mielőbb várjuk hozzászólásaitokat - olvasható a Facebook csoport vezető bejegyzésében.Ön mit tud a gyakorló iskola helyzetéről? Írja meg: tudosito@kisalfold.huEgy nyolcadikos gyermek aggódó édesanyjának véleménye:

"Sem iskolánk tanári kara, sem a szülői munkaközösség nem támogatja ezt a döntést. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János János karán május 6-án lesz szenátusi állásfoglalás az ügy kapcsán.
Addig sajnos a sötétben tapogatózunk, ezért minden szülőt arra kérünk, hogy lehetőségeihez mérten segítse a szülői munkaközösségünk munkáját azzal, hogy ha bármilyen információval tud szolgálni az ügy kapcsán, jelezze felénk.

A fenti szándékot nagyon rossz felvetésnek tartjuk. Közös célunk gyakorló általános iskolánk hosszú távú fenntartásának biztosítása, amely a jelenleg folyó magas szintű szakmai munka nélkül elképzelhetetlen. Iskolánk a közoktatási feladatok ellátása mellett a tanítóképzésben is részt vesz, e kettős feladatot magas színvonalon látja el. Mindezt veszélyezteti a jelenlegi döntés.

Sajnos tényleg felmerült az is, hogy amennyiben a KLIK-hez csapnak bennünket, iskolánkat rövid időn belül bezárják."

A Facebook csoportban osztották meg az alábbiakat, állítólag a NYME-re érkezett levél ugyanezt tartalmazza.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelem! Beszakadt az úttest a győri Mészáros Lőrinc utcában - képgaléria a gödörről

A győri Mészáros Lőrinc utcában, az egyetemi kollégiumnál az útburkolat teljes szélességben beszakadt. A buszok terelőúton közlekednek. Tovább olvasom