Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Somogyi Tivadar Győr negyedik alpolgármestere

Győr - Somogyi Tivadart választották meg a város negyedik alpolgármesterének. Szó volt a rendőrség munkájáról, a testület elfogadta az ETO-stadion felújításáról szóló tájékoztatót és a városi levéltár beszámolóját. Napirend előtt dr. Holló Sándor volt rendőrkapitány emlékérmet kapott Borkai Zsolttól.

20:10 Egyhangúlag fogadta el a két rendőri vezető baleseti helyzetről adott tájékoztatóját is a közgyűlés. Eszerint csaknem 20 százalékkal több sérüléssel járó baleset történt tavaly a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén, mint 2005-ben, de a növekedés 2006-hoz képest is elérte az 5 százalékot. 23 olyan karambol volt, ahol egy vagy több ember életét veszítette, 162 esetben súlyos, 250 esetben könnyű sérülés történt. A megsérült személyek száma 575-ről 584-re, az elhunytaké 25-ről 26-ra emelkedett az egy esztendővel korábbihoz képest.
Horváth Csaba rendőrkapitány felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan még mindig az elsőbbségadás elmulasztása miatt ütköznek a leggyakrabban a járművek (a 435-ből 103-szor volt ez a helyzet), de csaknem duplájára (54-ről 96-ra) nőtt a kanyarodási szabályok megszegése miatt bekövetkezett balesetek száma. A gyorshajtás (83) továbbra is vezető oknak számít.


19.30: A Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén csökkent a bűncselekmények száma tavaly – ez volt az egyik legfontosabb megállapítás Horváth Csaba alezredes, megbízott kapitányságvezető bűnügyi helyzetről szóló beszámolójában. Kiderült, hogy a 2007-es rubrikában 7113, míg a 2006-osban 7446 szerepelt. Igaz az is ugyanakkor, hogy ez a szám a korábbi esztendőkben nem érte el a hétezret. A felderítési eredményesség az utóbbi öt év legmagasabb értéke, 46,19 százalék volt, ami 4 százalékkal jobb, mint a 2006-os, és 10 százalékkal haladja meg a 2003-asat.

Visszaesett a személy, a vagyon elleni és a gazdasági bűncselekmények száma is. A lopásoké 4 százalékos csökkenést mutat, a betörés lopásoké pedig 22 százalékosat. Gépkocsi-feltörésből 2007-ben 459-et regisztráltak, szemben a 2006-os 595-tel. A rendőrség tapasztalatai szerint minden tíz ilyen eset közül kilencben a sértett is okozója a bűncselekménynek azzal, hogy jelentős értéket hagy autója utasterében. Míg két éve 35, addig tavaly 32 autót loptak el Győrben és környékén. Ennek látszólag ellentmond, hogy sokkal több járműlopás történt az elmúlt évben (168 helyett 287), zömük azonban kerékpár volt.
A lakosság kedélyét talán leginkább borzoló, közterületen elkövetett bűncselekmények esetében vegyesebb a kép. Súlyos testi sértésből egytizedével több, garázdaságból egyharmadával kevesebb fordult elő. Nőtt a rablások száma is, különösen Győrben (21-ről 37-re). Horváth Csaba külön megemlítette a Kálóczy teret, amelynek környékén több ezer fiatal szórakozik éjszakánként, és ahol tavaly - főleg a második félévben - számos súlyos bűncselekmény történt. Emiatt a rendőrség idén februárban jelentős erőket csoportosított át oda, eddig eredménnyel. A térség biztonsága érdekében két kamerát is odatelepítettek, a másodikat éppen tegnap. Ugyancsak kamera került a Révai utcába, a prostituáltak miatt. Kérdésre válaszolva dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy a schengeni határnyitás miatt Győr közbiztonsági helyzet nem változott, viszont a megyei határ menti szórakozóhelyeken több lett a drog.


17.15: A közgyűlés egymás után számos kisebb súlyú döntést hozott. Hozzájárult ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal közérdekű kötelezettség-vállalást szervezzen a Mátyás király tér átépítésére, és ott Mátyás király szobor állítására. Ennek indoka többek között az, hogy idén van az 550. évfordulója I. Mátyás megkoronázásának. A képviselők az 1-es főutat a 81-es főúttal összekötő új utat Audi Hungária útnak, a laktanyához vezető utat Laktanya utcának nevezték el. A képviselők jóváhagyták azt is, hogy a város Kazinczy Ferenc születésének 250., valamint a Kazinczy Ferenc Gimnázium alapításának 100. évfordulója alkalmából emlékérmet készíttessen.


17.05: Utánanéztünk: a közgyűlés 36 tagja közül - a választott tisztségviselőkön, azaz a polgármesteren és a négy alpolgármesteren kívül - a most visszahívott Dézsi Csaba András az egyedüli képviselő, aki semelyik bizottságnak sem tagja.


16.55: Már négy alpolgármestere van Győrnek. A közgyűlés tagjai titkos szavazással, 23 igen vokssal Somogyi Tivadart megválasztották. A politikus letette a hivatali esküt. A testület havi bruttó 251 ezer forintban állapította meg tiszteletdíját, amihez havi 50 ezer forint költségátalány járul. A testület hozzájárult ahhoz, hogy az új alpolgármester megtarthassa felügyelő bizottsági tagságát a Győri Hőszolgáltató Kft.-nél.

A képviselők ezenkívül személyi kérdések soráról döntöttek. A közgyűlés Dézsi Csaba Andrást (Fidesz) visszahívta a városstratégiai bizottság elnöki, valamint az önkormányzati tulajdonban lévő Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft. felügyelő bizottsági elnöki posztjáról. Helyére Gangl András (Fidesz) és Kalmár Ákos (Fidesz) került. A városstratégiai bizottság alelnökévé Szabó Jenőt (KDNP) tették. Ő eddig az oktatási, kulturális és sportbizottságban töltötte be ezt a posztot, mostantól Kovács Tamás (Fidesz) teszi ugyanezt. Ebbe a bizottságba beválasztották Hajszán Gyulát (KDNP), aki előzőleg lemondott a közigazgatási bizottság alelnöki posztjáról. Utóbbi pozícióba Borsi Róbertet (Fidesz) szavazták be. Az egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság vezetését - Somogyi Tivadar helyett - Ecker Gyulára (Fidesz) bízták. A Győri Hőszolgáltató Kft. felügyelő bizottságába - Kalmár Ákos helyére - Borsi Róbertet delegálták.


16.05: Rosszul járnak a városházi órák, Borkai Zsolt Hegyi Zoltán szocialista képviselő javaslatára 10 perc szünetet rendelt el, amely azonban 20 percig tartott. Hegyi Zoltán azért kérte a pauzát, mert a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításáról szóló (az alpolgármesterek számát háromról négyre emelő) indítványt az ülés előtt osztották ki. Bécsi Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes jelezte: nem tudják támogatni az előterjesztést, mert nem látják indokoltnak, hogy akkor, amikor az egyik alpolgármester (Németh Zoltán) hatáskör nélküli, újabb alpolgármestert nevezzenek ki. Borkai Zsolt válaszában elmondta: az egészségügy nehéz helyzete és az egyre több rászoruló indokolja egy újabb alpolgármester megválasztását. A közgyűlés 22 igen, 6 nem 1 tartózkodás mellett elfogadta az szmsz módosítását.


15.36 A képviselők egyhangúlag fogadták el a városi levéltár 2007-es beszámolóját és idei munkatervét. A bal- és a jobboldali képviselők egymásra licitálva dicsérték Bana József igazgatót és csapatát. Az intézmény tavaly számos kiadványt jelentetett meg, többek között Győr színházi életének dokumentumait, Schlachta Etelka soproni úrileány naplóját, Győr polgárkönyvét és az 1956-os vagongyári munkástanácsok jegyzőkönyvét.

Néhány perccel korábban ugyancsak simán ment át az ETO-stadion felújításának helyzetéről, valamint az ezzel összefüggésben kötött szerződésről szóló tájékoztató. Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC Kft. tulajdonosa és Klement Tibor, a cég ügyvezetője feleslegesen jött el, senki nem kérdezett tőlük semmit, így nem is szólaltak fel.


15.10: Megkezdődött a győri közgyűlés mai ülése, amelynek legérdekesebb napirendi pontjai személyi kérdések lesznek. A Fidesz-frakció szerdai döntése értelmében ma Somogyi Tivadart várhatóan megválasztják az egészségügyet és a szociális területet felügyelő társadalmi megbizatású (azaz nem főállású) alpolgármesternek, míg Dézsi Csaba Andrást - akit tegnap leváltottak a Fidesz-frakció éléről - valószínűleg visszahívják a városstratégiai bizottság elnöki, valamint a Győri Innovációs és Marketing Centrum felügyelő bizottsági elnöki posztjáról. Dézsi Csaba András nincs jelen az ülésteremben. Ezeket a személyi kérdéseket a döntést igénylő ügyek között, várhatóan néhány óra múlva tárgyalja a testület.

A napirend előtt dr. Holló Sándor volt rendőkapitány - aki 2000 novemberétől 2008 januárjáig töltötte be ezt a pozíciót tartott rövid előadást tevékenységéről. Hangsúlyozta: vezetése alatt a bűncselekmények számát 14 ezerről 7 ezerre sikerült csökkenteni, miközben a felderítési eredményesség 18 százalékosról 46 százalékosra nőtt. Dr. Holló Sándor megköszönte mindenki együttműködését és segítségét. Borkai Zsolt polgármester elismerésül dr. Kovács Pál jubileumi ezüst emlékérmet nyújtott át neki.

Olvasóink írták

 • 11. joco1 2008. március 30. 21:28
  „todoer: Somogyi mindig tudta, hogy hol a "lejobb" helye. Korábban 1990-től KDNP. tag söt késöbb a helyi elnök is mig egyszer csak -2003-ban hirtelen a fidesz egyik helyi alelnöke lett.”
 • 10. todoer 2008. március 29. 10:53
  „Ha jól tudom az Audi és a beszállítói idén már fizetnek iparűzési adót, ( aminek a mértékét a városvezetés nem csökkentette ) soha ennyi pénz nem folyt még be a város kasszájába , ezért nem értem miért kell a bérlakásokat eladni ? Más város bérlakás építési programba kezdett .Sokat emlegetett fejlesztések : Marcal városi uszoda , Széchenyi tér már lerágott csont , kb 20 éve emlegetik , semmi újat nem tudnak kitalálni ? Csak nem " párt tagsági díjat " kell fizetni ? Esetleg a Szauter út hosszabítása is ezért került 100 millával többe ?”
 • 9. joco1 2008. március 29. 08:06
  „Somogyi szerint"jelzés érkezett a fidesz magasabb vezetésétől, hogy vállajam el".Tehát -mivel sziszi nem tudott rendet teremteni-jött a köteles-bocsi itt selyemzsinoros- Kövér-ovi közvetlen utasitásával -és lön csoda, rend?”
 • 8. tadam 2008. március 28. 12:47
  „"16.05: Rosszul járnak a városházi órák..." Igen, visszafelé...”
 • 7. todoer 2008. március 28. 11:08
  „Nem lesz sok ? Somogyi Úr .Alpolgármesterség , felügyelőbizottság , rendelóintézeti igazgatóság , orvosi praxis . Milyen jó hogy ilyen "polihisztorok " dolgoznak városunkban. Nekem kissé állás halmozásnak tűnik a dolog.”
 • 6. a szerk. 2008. március 28. 10:53
  „Tisztelt Napimádó!
  Tűzimádó hozzászólását moderáltuk. (a szerk.)”
 • 5. Napimádó 2008. március 28. 10:32
  „Kedves Tűzimádó!
  "Gratulálok" unintelligens megnyilvánulásához,
  nagyon remélem ahogyan napjainkban az Önhöz
  hasonló "nácizók" az 1%-ot sem éri majd el "véleménye".
  Ugyanakkor csodálkozom hogy egy komoly napilap
  hogyan engedhet meg ilyen hangnemű "reagálást".”
 • 4. Tűzimádó 2008. március 28. 09:43
  „"A Fidesz-frakció szerdai döntése értelmében ma Somogyi Tivadart várhatóan megválasztják az egészségügyet és a szociális területet felügyelő társadalmi megbizatású (azaz nem főállású) alpolgármesternek,...."

  "A közgyűlés tagjai titkos szavazással, 23 igen vokssal Somogyi Tivadart megválasztották. A politikus letette a hivatali esküt. A testület havi bruttó 251 ezer forintban állapította meg tiszteletdíját, amihez havi 50 ezer forint költségátalány járul. A testület hozzájárult ahhoz, hogy az új alpolgármester megtarthassa felügyelő bizottsági tagságát a Győri Hőszolgáltató Kft.-nél."


  Kit néztek hülyének (...)?????? (moderálva)

  Társadalmi megbízatás + tiszteletdíj?????

  Takarodjatok a város éléről!!!!!!!!”
 • 3. Cseter János 2008. március 28. 08:17
  „Dr, Holló úrról 2000.-ben, azt képzeltem, hogy egy "fehér holló" a bűnüldözésben! De kiderűlt, hogy a fehérgalléros bűnözőket Ö sem volt képes behatóan üldözni! A statisztikai lózungok pedig szerintem csak is elterelő a valós helyzetről! Ebben az országban a fenti bünözés sokkal veszélyesebb kaszt mint az, aki a Borkai lap-topját ellopta! Igaz annak is csupán bottal ütik a nyomát! Vajon dr, Holló úr is ügyvédkedik a bűnözők érdekében mint az elődje?”
 • 2. colomano 2008. március 28. 07:42
  „Lehet így magyarázni jobbra-balra, de akit leváltanak az bukott ember...”
 • 1. joco1 2008. március 28. 05:46
  „A hét kérdése:A helyi fideszes(önk.képviselök) közül még ki nem alpolgármester? A másik kérdés(nem vagyok györi ,azért kérdezem) :Dézsi bukott ember?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzési tilalom teherautóknak

M1-es autópálya - A veszélyes sztrádaszakaszokon a balesetek számának csökkentése érdekében –… Tovább olvasom